YouTube’da telife takılmak, platforma yüklenen ve özgün olduğuna inanılan bir video içeriğinin, daha önce yüklenmiş ve hakları koruma altına alınmış içerikler bulundurduğu gerekçesiyle hak ihlali uyarısıyla karşılaşması demek.
Söz konusu sorunlu videoların adil kullanım çerçevesinde oluşturulduğunu beyan ederek itiraz hakkımız mevcut. Fakat kişi ve kurumlar, böyle bir uyarı sonrasında doğrudan kaldırmayı ve videoyu arındırdıktan sonra yeniden yükleme yoluna gidiyor.
Günlerce, haftalarca hatta bazen aylarca emek verdiği videoyu belli bir kitleye ulaştıktan sonra kaldırıp yeniden yüklemek hiçbir video habercinin başına gelmesini isteyeceği bir şey değil.
Telif Hakkında Sahip Olabilecek Eserler Nelerdir?
Filmler ve TV şovları gibi görsel işitsel eserler. Müzik besteleri ve ses kayıtları. Ek olarak; makaleler, dersler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler telif konusunda yayıncıların başını ağrıtabilecek başlıklar.
YouTube Telif Yersen Ne Olur?
Telif hakkı sahibinin geçerli bir yayından kaldırma talebi gönderdiği anlamına gelir. Bu tarz bir yasal bildirim aldığımızda telif hakkı yasalarına uymak için videoyu yayından kaldırmak veya düzenleyip yeniden yüklemek değerlendirilebilecek bir seçenektir.
Yalnızca oluşturduğunuz veya kullanma yetkisine sahip olduğunuz müzik veya video gibi içerikleri kullanım. Aksi durumda telif hakkı ihlaline neden olabilirsiniz.
Pek çok haberci, telife takılabileceği korkusuyla, adil kullanım ile kullanım hakkına sahip hatta telif hakkına konu olmayan içeriklere dahi videolarında yer vermekten kaçınmakta.
Para Kazanma Seçeneğini Kapatmak, Telif Uyarısı Almamak için Yeterli mi?
Kişi veya kurumların yayınladığı videodan para kazanma seçeneğini açmaması, ticari bir kazancı olmadığını göstermesi bakımından tercih edilebilir bir seçenek. Zira telif sahipleri, işin ticari bir kullanım amacı olduğunu gördüğünde haklı duruma geliyor.
Bununla birlikte, para kazanmayı aktif etmeseniz dahi markanız lehine sahip olacağınız ticari avantajlar bulunabilir. Bu yüzden detaylı bir şekilde düşünmek gerekir.
Öte yandan, YouTube’un sunduğu bir diğer seçenek, “Reklam yayınlayarak videodan para kazanma ve bazen yükleyici ile geliri paylaşma” şeklinde. Yani içerikten elde edilecek kazancım telif sahibi ile paylaşımı da bir çözüm yani kaçış noktası olabilir.
İçerik üreticileri; kamuyu aydınlatmaya yönelik, kamu yararına yönelik haber içerikleri oluşturduklarını, kaynak gösterdiklerini, kaynak logoları kırpmadıklarını, adil süreler çerçevesinde, konuyu destekleyeci alıntılar yaptıklarını savunarak risk de alabilirler. Sonrasında, içeriklerinin telif gerekçesiyle YouTube’dan kaldırılması yine mevcuttur ancak durum onları yıldırmamalı.
Platformların telif politikalarının birbirinden farklı olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. YouTube’da rahatça yayınlayabildiğiniz bir içerik, Twitter’da hesabınızın askıya alınmasına neden olabilir.
Diğer yandan çoğumuzun severek kullandığı Instagram, Türkiye’de müzik kullanımını açtı. Bu da Instagram’da reels ya da story formatında içerik üretenler için ciddi bir esneklik sunmakta.