Site Haritası Nedir? Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Nis 23, 2023 | SEO

Site haritası nedir sorusuna tatmin edici cevaplar verebiliyor muyuz?

Veremiyorsanız merak etmeyin ve kahvenizi alıp aramıza katılın. Sizin için kısa ve doyurucu bir rehber hazırladık:

Hazırsanız başlayalım;

Web sitenizin arama motorlarındaki sıralaması söz konusu olduğunda tüm SEO tekniklerinden yararlanmamız gerekir.

Bir site haritası (sitemap) oluşturmak, optimizasyon stratejisi adına olmazsa olmaz bir ilk adım. Bu dosyacık sayesinde taranacak sayfalar üzerinde daha fazla kontrole sahip oluruz. Web sitenizdeki belirli yerlere nasıl gidileceğini gösteren bir harita gibidirler.

WordPress kullanıcıları için hızlı ipucu: Site haritanızı oluşturmanın hızlı ve kolay bir yolu, All In One SEO ve YOAST benzeri eklentileri kullanmaktır. WordPress siteniz için site haritanızı saniyeler içinde olarak oluşturabilirler.

Screaming Frog, SlickPlan, FlowMap veya Sitemap Generator gibi çok çeşitli SEO araçlarını bir arada sunan masaüstü yazılımlarına aşinasınız yine işiniz kolay.

Web siteniz 500’den az sayfa olduğu sürece bir site haritası oluşturmak bir çok platformda ücretsizdir. Daha hacimli web sitelerine sahip olanlar için ücretli sürümler gerekiyor. Bu gibi siteler web sitenizi çevrimiçi olarak tarayıp kök dizine ekleyebileceğiniz dosyalar hazırlar.

Site haritası nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, bir site haritası (sitemap) veya XML site haritası, bir web sitesindeki farklı sayfaların ve içeriklerimizin bir listesidir. Bilgi sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan XML; “genişletilebilir biçimlendirme dili”nin kısaltmasıdır.

SEO’nun önemli bir bileşeni olarak kabul edilen site haritası oluşturmak için bir teknoloji sihirbazı olmanıza olmanıza gerek yoktur. Bir çok web sitesi WordPress CMS yapısını kullandığı için site haritası eklentileri neredeyse tanımlı olarak geliyor.

Biraz daha teknik bilgi paylaşalım: Birden fazla site haritası dosyası oluştursanız da her bir site haritasının en fazla 50.000 URL içermesi gerekir ve bu dosyalar 10MB’den büyük olmamalıdır. Dilerseniz bant genişliği gereksinimlerini azaltmak adına gzip üzerinden sıkıştırabilirsiniz.

50.000’den fazla URL listelemek isteyenlerin birden fazla site haritası dosyası oluşturması gerekir.

Site haritaları sayfalarımızı indekslemek için ayar talimatları sunar ve 10’dan fazla temel direktif içerebilir. Bunlardan en çok kullanılanı, dizinden çıkarmak istediğimiz sayfalar için tercih ettiğimiz “Robots noindex”tir. Yani bu sayfa arama sonuçlarında gösterilsin veya gösterilmesin detayı.

XML dosyasını oluşturdunuz diyelim tebrikler! Dosyayı web sitenizin kök dizinine yerleştirip robots.txt dosyasına da bir site haritası bağlantısı koyduysanız işin büyük bir kısmını halletmiş olursunuz.

İndeksleme işleminin verimliliğini kontrol adına ziyaretleri izlemeye ve web sitesi görünürlüğünü optimize etmeye olanak tanıyan bir Google Arama Konsolu hizmeti kullanmalısınız. Oluşturulan site haritasında bir hata bulunursa e-posta yoluyla bir bildirim alabilirsiniz.

Neden bir site haritasına ihtiyacınız var?

Başta Google olmak üzere arama motorları, herhangi bir arama sorgusu için en alakalı sonuçları sunabilme konusunda kararlıdır. Bunu hızlı bir şekilde yapabilmek, dijital dünyadaki bilgileri okuyup düzenleyebilmek ve dizine eklemek için site tarayıcılarını kullanırlar.

Hiyerarşi içeren URL listeleriyle aramıza katılan XML site haritaları, arama motorlarının sitenizdeki içeriği okumasını ve sayfaları buna göre dizine eklemesini kolaylaştırır. Başarılı bir içerik ağacı ve site haritası web sitenizin sıralamasını doğrudan etkiler.

Site haritanız; web sitenizdeki bir sayfanın konumunu, ne zaman güncellendiğini, güncelleme sıklığını ve sayfanın sitenizdeki diğer sayfalarla ilgisini ileten en kritik eleman.

Uygun bir site haritası oluşturmadığınız bir senaryoda Google botları sitenizin yinelenen içeriğe sahip olduğunu düşünebilir ve bu durum SEO sıralamanıza zarar verebilir.

Search Engine Journal’a göre, sığ bir site haritası en iyisi! Yani web sitenizdeki herhangi bir sayfaya gitmek için yalnızca üç tıklama yetebilmeli.

Bu nedenle, önemine ve dizine nasıl eklenmesi gerektiğine bağlı olarak bir sayfa hiyerarşisi oluşturulması gerekir. İçeriğinizi mantıksal bir hiyerarşi ile önceliklendirin.

Site haritalarınızı birden fazla dosyaya bölmek, içeriğiniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanız adına mükemmel bir seçenektir. Görselleri listelemek için ayrı bir site haritası, videolar için bir tane, haberler için bir tane ve gönderi etiketleri için bir tane daha kullanabilirsiniz.

Site haritası konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Web sitenizdeki URL’lerin site haritanızda yer alması arama motorlarında yer alacakları anlamına gelmez.
  • Görsel site haritaları görsel ağırlıklı web siteleri için önemli.
  • HTML ve XML sık kullanılan site haritası formatlarıdır.
  • Arama motorlarının sayfanızın alternatif dil sürümlerini bulmasına yardımcıdır.
  • Haber siteleri için site haritası nedir sorusu daha kapsamlı.
  • Site haritanızı Google’a göndermenin en iyi yolu Google Arama Konsolu’dur.
  • 50 MB’ı aşan veya 50.000’den fazla URL’ye sahip site haritalarını bölmeniz gerekir.
  • Sitemap, botlar ile bağ kurmamızı sağlayan önemli bir SEO kriteridir.
  • Video site haritaları, yayın tarihi, video URL’si ve video süresi gibi video meta verilerini depolar.
  • Web siteniz WordPress tabanlıysa, bir site haritası oluşturmak ve göndermek çok kolaydır.
  • dmmturkey.com/sitemap_index.xml üzerinden bir örneğini inceleyebilirsiniz.
  • Google’a ek olarak Bing Web Yöneticisi Araçları ve Yandex Web Yöneticisi sayfaları incelenmeli.

Tek başına bir site haritası göndermek, trafiğinizi ve SEO’nuzu geliştirmez. Trafiğinizi daha da artırmak ve satışları/etkileşimi artırmak için bazı SEO stratejileri belirlemeli ve SEO için anahtar kelime araştırması yapmalısınız.

Siteniz küçük olsa, çok sayıda dahili bağlantıya sahip olsa ve neredeyse hiç zengin medya içermese bile bir site haritası oluşturmak şart.

Bunu yapmak son derece kolaydır ve sitenizin SEO’sunu iyileştirmenize yardımcı olabilir. Site haritası nedir sorusuna cevap verebildiğimizi ümit ediyorum. Yine de profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa ilgili sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına geri bildirimleriniz bizim için çok önemli! Site haritalarını incelediğimiz yazımızı ve DMM Turkey’i yorumlamanız bizleri motive edecek.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz