Başarılı bir e-ticaret mağazası kurarak devamlılığı sağlamak, istikrarlı bir müşteri akışı gerektirir, bu da e-ticaret işletmeleri için potansiyel müşteri yaratmayı bir zorunluluk haline getirmektedir. Ancak e-ticarette potansiyel müşteri yaratma sonsuz rekabet içinde ve şirketinizin öne çıkması için akıllı bir stratejiye ihtiyacınız var.
Rekabetçi bir stratejiyle, e-ticaret sitenize ticarete hazır nitelikli trafik çekebilir ve onları satın almaya ikna edebilirsiniz. Bu makalede, mağazanız için e-ticaret potansiyel müşterileri oluşturmak için kullanabileceğiniz bazı taktikleri ele alacağız.
Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilir veya e-ticaret web siteniz için potansiyel müşterileri nasıl oluşturacağınız konusunda bire bir danışmanlık almak için +90 532 591 57 71 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilirsiniz.
E-ticaret dünyası için potansiyel müşteri, ürünlerinize veya hizmetlerinize ilgi gösteren kişidir. E-ticaret potansiyel müşterileri, reklamınıza tıklamak, markanızı sosyal medyada takip etmek veya e-posta bülteninize katılmak gibi belirli eylemler gerçekleştirerek ilgi gösten kişi veya kurumdur.
İdeal müşteri adayı belirleme aşamasındaysanız her işletmenin hedefleri itibariyle farklı olacağını bilirsiniz, bu nedenle e-ticaret işletmeleri için potansiyel müşteri yaratma bazı temel farklılıklar ile karşımıza çıkar.
Örneğin, mükemmel bir e-ticaret müşterisine ilişkin tanımınız muhtemelen bazı rakiplerinizden farklı olacaktır. Ancak önemli olan hayalinizdeki yapıyı tanımlamanız veya belirlemenizdir.
İdeal müşteri adayınızın kim olduğunu düşünürken aşağıdaki faktörleri düşünün:
- Hane geliri,
- Yaş,
- Eğitim,
- Cinsiyet,
- Konum,
- Hobiler ve ilgi alanları,
- Hassasiyetleri,
Üstte kısa bir giriş yaptığımız ayrıntılar, işletmenizin potansiyel ve hevesli bir alıcı kimliği oluşturmasına veya ideal e-ticaret potansiyel müşterinizin modelini oluşmasına yardımcı olabilir.
Kanıtlanmış E-Ticaret Potansiyel Müşteri Yaratma Stratejileri
Arama motoru optimizasyonu SEO, olmazsa olmaz. Potansiyel müşterilerinizin istedikleri ürünleri çevrimiçi olarak nasıl satın aldıklarını düşünün. Çoğu durumda, istedikleri öğeleri Google gibi arama motorlarında arayarak başlarlar.
Etkili bir SEO stratejisiyle ve kaliteli içeriklerle sitenizi, sayfalarınızın bu aramaların sonuçlarında sıralanmasına yardımcı olacak şekilde geliştirirsiniz. Bu, potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasını kolaylaştırır ve pazarlama bütçenizin ürün ve hizmetlerinizi aktif olarak arayan kişilere odaklanmasına olanak tanır.
Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı
SEO, e-ticarette en iyi uzun vadeli ve uygun maliyetli erişim stratejisi olmasına rağmen, Google Ads gibi platformlarda tıklama başına ödeme (PPC) reklamları yayınlayabilmek , SEO sıralamanızı beslerken arama yapanları da çekebilmenin etkili bir yoludur. PPC (Pay per Click) aynı zamanda net bir satın alma amacı olan ancak rakiplerinizin hakimiyetinde olan rekabetçi anahtar kelimeler için de kullanışlıdır.
Kampanyalarınızı oluştururken, kullanıcıların arayabileceği anahtar kelimelere göre reklamlarınızın nerede görünmesini istediğinizi belirlersiniz. Örneğin koşu ayakkabıları satıyorsanız, arama sonuçlarında bunun için bir strateji geliştirebilirsiniz.
Daha sonra, web sitenize yapılan her tıklama için ne kadar ödemek istediğinize göre teklifleri belirlersiniz ve bu tutarı yalnızca reklamınız tıklandığında ödersiniz.
İçerik Pazarlaması
Günümüz tüketicilerinin çoğu, satın almadan önce istedikleri ürünleri detaylı olarak araştırıyor. Hangi ürünlerin ihtiyaçları için en iyi seçenek olduğunu, hangilerinin paralarının karşılığını en iyi şekilde sunduğunu ve hangilerinin diğer alıcılar arasında popüler olduğunu bilmek istiyorlar.
Tüm bu bilgileri ve daha fazlasını içerik pazarlama stratejinizin bir parçası olarak sunabilmelisiniz. Müşterilerinizin bilinçli satın alma kararları vermesine yardımcı olacak özgün blog gönderileri, makaleler ve benzer içerikleri paylaşmayı ihmal etmeyin.
Seçtiğiniz konular sektörünüze ve ürünlerinize bağlı olarak değişebilir ancak bu içerik, belirli ürünlerle ilgili satın alma kılavuzlarından en son trendlerle ilgili blog gönderilerine ve yararlı ipuçları içeren makalelere kadar değişebilir.
E-ticaret potansiyel müşterilerinizin istediği bilgileri sunabildiğinizde, satın alma kararları vermelerine yardımcı olabilir ve bu süreçte yardımcı bir kaynak olarak görülerek itibar kazanabilirsiniz.
Sosyal Medya ve E-Ticaret
Sosyal medya özellikle B2C e-ticaret şirketleri için değerli bir pazarlama aracıdır. Müşterilerle etkileşim kurmak ve markanızın kişiliğini göstermek için mükemmel bir kanaldır.
Bazı platformlar aynı zamanda etkili profilleme seçenekleri de sunmakta. Örneğin Facebook’ta, sitenizdeki belirli bir sayfaya trafik çekmek için tasarlanmış reklamlar paylaşabilir ve tam olarak istediğiniz hedef kitleye ulaşmak adına oldukça spesifik hedefleme seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Bu seçenekler; yaş, cinsiyet ve konum gibi temel demografik bilgilerden ilgi alanları, kariyer, eğitim ve Facebook’taki geçmiş eylemleri gibi daha gelişmiş seçeneklere kadar uzanır. Bu hedefleme seçeneklerini kullandığınızda reklamlarınız tam olarak istediğiniz hedef kitleyi sitenize getirebilir.
E-Posta Pazarlaması ve E-Ticaret
Sıkça belirttiğimiz gibi site ziyaretçilerinizin tamamı ilk ziyaretlerinde satın almaya hazır olmayacaktır ve bu doğaldır. Ancak birçoğu indirim veya başka bir teşvik karşılığında e-posta adreslerini vermeye hazır olabilir.
Özetle e-ticaret potansiyel müşteri hedefindeyseniz onlarla iletişim halinde kalabilmek ve haliyle sitenize dönmeye teşvik etmek adına e-posta pazarlamayı kullanmalısınız. Abonelerinize yeni ürünleri gösterebilir, indirimlerden haberdar edebilir ve ilgilerini çekebilecek diğer avantajlı bilgileri paylaşabilirsiniz.
Abonelerinize sitenizde yaptıkları işlemlere göre belirli mesajlar göndermek de bence son derece etkin bir stratejidir. Örneğin bir müşteri sepetine bir ürün ekler ancak satın almadan ayrılırsa, ona geri dönüp işlemi tamamlamasını hatırlatabilecek artı fayda sunan bir e-posta gönderebilirsiniz.
Kişiselleştirme Yani CRM ve E-Ticaret İlişkisi
Müşterilerinizin çoğu farklı yaş ve demografik kırılımla dağıldığından muhtemelen aynı şeyleri istemez, bu da hepsine aynı pazarlama mesajlarıyla dokunamayacağınız anlamına gelecektir. Kişiselleştirilmiş pazarlamayla, reklamlarınızı ve tekliflerinizi farklı müşteriler için mümkün olduğunca alakalı olacak şekilde uyarlayabilirsiniz.
Örneğin bir ziyaretçi daha önce belirli bir ürün sayfasını ziyaret ettiyse, sitenize gelir gelmez o ürünle ilgili teklifleri gösterebilirsiniz. Ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarına odaklanırsanız satın alma olasılıkları da o denli artar.
Web sitenizi ilgi alanlara göre kişiselleştirme konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) platformu kullanın! Bir e-ticaret CRM’i, hedef kitleniz hakkında demografik bilgileri, ilgi alanları ve sitenizdeki davranışları gibi bilgileri edinmenize yardımcı olur, böylece içeriklerinizi ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebilirsiniz.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Yani CRO
Bir ziyaretçi e-ticaret sitenize geldiğinde bir şekilde dönüşüm gerçekleştirmesini istersiniz. Bu, bir satın alma yapmak, bir e-posta bültenine kaydolmak veya onları potansiyel müşteri olarak kaydedebilecek bir dönüşüm hunisine yönlendiren farklı eylemler anlamına gelebilir.
Dönüşüm oranı optimizasyonu veya CRO, bir bakıma sitenizdeki öğeleri test etme işlemidir. Ürün sayfalarınızın düzeninden kullandığınız harekete geçirici mesajlara kadar her şeyi test edebilir ve bu bilgileri, sitenizi mümkün olan en fazla dönüşüm için geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Artık e-ticaret web siteniz için nasıl potansiyel müşteri yaratacağınızı bildiğinize göre, başlamaya hazır mısınız?
Çevrimiçi mağazanız için potansiyel müşteri yaratma stratejisi oluşturmaya hazırsanız DMM TURKEY size yardımcı olabilir. İşletmeniz için en etkili kanalları seçmek için sizinle birlikte çalışacağız ve ardından hedeflerinize uygun bir strateji oluşturacağız. Tek yapmanız gereken aşağıdaki formu doldurmak.