Google ADS Reklamlarında Yapılan Temel Hatalar

May 12, 2024 | Dijital Dönüşüm

Google ADS reklamlarında yapılan hatalar

Google Ads, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi Google’ın arama motoru, YouTube ve diğer bağlı web siteleri dahil olmak üzere çeşitli Google platformlarında tanıtmanıza olanak tanıyan bir dijital reklamcılık hizmetidir. Bunlara ücretli arama veya tıklama başına ödeme (PPC) reklamları da denir, çünkü yalnızca bir kullanıcı reklamları tıkladığında ödeme yaparsınız.

Anahtar Kelime Araştırmasına Önem Vermemek

Etkili PPC (Pay Per Click / Tıklama Başına Ödeme) anahtar kelime araştırması, doğru kelimeleri seçmenin ötesine geçer. Kullanıcı amacını ve arama kalıplarını anlamak, reklam tekliflerinizi hedef kitlenizin özel ihtiyaçları ve davranışlarıyla ilişkilendirdiğinden, Google Ads’ün başarısı açısından kritik önemdedir.

Can yelekleri sattığınız bir örnekle ilerleyelim:

En temel yaklaşım, “can yelekleri” veya “kişisel yüzme ekipmanları” gibi en bilindik anahtar kelimelere odaklanmak olacaktır. Bu kelimeler ürününüzü kapsasa da müşterilerin ihtiyaçları veya neden can yeleği arayabilecekleri konusunda fazla fikir vermiyorlar.

Daha iyi ve farklı bir strateji, “çocuklar için can yelekleri” veya “balıkçılar can yelekleri” gibi daha spesifik terimlere odaklanmak olabilir.

Görülebileceği üzere bu arama terimleri kullanıcının amacı hakkında çok daha fazlasını ortaya koyuyor. İlki, ebeveynlerin çocukları için güvenli ve rahat can yelekleri arayabileceğini gösteriyor. İkincisi, balıkçılık faaliyetlerine uygun can yeleklerine olan ihtiyacı belirtir.

Kitlenizin arama amacını anlamak, daha iyi hedeflenmiş Google Reklamları oluşturmanıza yardımcı olur.

Eğer ebeveynleri hedefliyorsanız, reklamınız şu metni içerebilir: “Çocuklara Yönelik Rahat Can Yelekleri ile Sevdiklerinizi Güvende Tutun.” Balıkçılık meraklıları için ise, “Sudaki Bir Sonraki Maceranız için En İyi Can Yeleği” gibi dayanıklılık ve kullanışlılığa odaklanak metin tercih edilebilir.

Arama amacını belirlemek için Semrush ve benzeri araçların “Arama Kelim” araçlarını kullanabileceğiniz gibi Google’dan da yararlanabilirsiniz. Satın almaya hazır kullanıcıları hedeflemek kritik öneme sahip bir konu.

Reklamcılık stratejinizi geliştirmeye yönelik diğer Google Ads anahtar kelime ipuçları şunlardır:

Negatif anahtar kelimelerden yararlanın (reklamların belirli arama sorgularında görünmesini önlemek için hariç tuttuğunuz kelimeler veya kelime öbekleri).

Daha ucuz PPC reklamcılığı için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri gözden kaçırmayın.

İşletmeniz belirli bölgelere hizmet veriyorsa yerel müşterileri çekmek için yerel anahtar kelimeleri (şehir veya mahalle adları gibi) ekleyin.

İlgi Çekici Reklam Metinleri Yazamamak

İlgi çekici bir reklam metni, kullanıcıları harekete geçmeye, yani reklamınızı tıklayıp satın almaya ikna edebilir. Reklam metni, ürün veya hizmetinizin benzersiz yönlerini ve okuyucuya nasıl fayda sağlayabileceğini vurgulamalıdır. Bu noktada da rakip analizi yapmak son derece önemlidir.

İlgili Açılış Sayfaları Oluşturmayı Atlamak

Açılış veya landing sayfası, ziyaretçileri istenen tek bir eylemi tamamlamaya teşvik etmek için oluşturduğunuz özel bir web sayfasıdır. Bir nevi web sitenizin yaprak site diyebileceğimiz en sade halidir.

Kullanıcıdan istenen eylem bir seminere kaydolmak, yeni çıkan bir ürünü veya hizmeti satın almak veya ücretsiz bir yazılımın deneme sürümünü indirmek olabilir. Bu gibi siteler girişte ve sayfa sonunda konumlandırdıkları iletişim formları ile tanınırlar.

Reklam içeriğinizle alakalı farklı açılış sayfaları üzerinden ilerlemek, kullanıcının web sitenizde alanlarda kaybolmasını engeller ve dikkatin dağılmasını önler.

Bir gayrimenkul uzmanı farklı bölgelerde satışa sunduğu mülkler için hızlı ve etkili bir çok farklı açılış sayfası oluşturabilir ve reklamlarını bu kanallar üzerinden verebilir.

İyi hazırlanmış bir açılış sayfası, daha yüksek tıklama oranları (TO’lar), dönüşümler ve daha düşük hemen çıkma oranları sağlayarak hedef kitlenizde güven oluşturabilir.

Daha Yüksek TO Neden Önemlidir?

Açılış sayfası, mesaj ve tasarım açısından reklamla tam eşleştiğinde kullanıcılar doğru yerde olduklarını hissederler. Tanıdık ve alakalı bir mesaj onları form doldurmaya teşvik edecektir. Gün içinde yüzlerce reklamla karşılaşıyoruz. Kaçı dikkatimizi çekiyor?

İlgi çekici içerik ve net bir CTA (Call to Action) ile, ziyaretçilerin satın alma, kaydolma vb. yollarla dönüşüm gerçekleştirme olasılıkları daha yüksektir. Call to Action’u kabaca aksiyona çağıran en kafa metin olarak özetleyebiliriz.

Wordstream tarafından yapılan bir araştırmaya göre Google Ads kullanan işletmeler, reklama harcanan her 1 ABD Doları karşılığında ortalama 2 ABD Doları gelir etse de birçok kişi Google Ads kampanyalarında başarılarını engelleyebilecek hatalar yapıyor.

Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanmamak

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı, yeni kampanyalar oluşturmak veya mevcut kampanyaları düzenlemek isteyen kişi ve kurumlar için olmazsa olmaz bir araç. Anahtar kelime planlayıcı kullanmak pek çok avantaj sunacağı gibi bu planlayıcıyı hiç kullanmamak da bir o kadar dezavantaj yaratır.

Google Ads’in içinde kolayca bulabileceğiniz tamamen ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcı; arama hacmi, son aylardaki değişim, 1 aylık ortalama ve CPC gibi diğer metriklere ulaşımımızı sağlar.

Anahtar kelime planlayıcı kullanmamak tüm bu avantajları kaçırmanın yanı sıra kampanyanızı oluştururken kullanmanız gereken kilit anahtar kelimelerden habersiz biçimde reklam kampanyanızı el yordamı ile oluşturmanız anlamına gelir. Kullanılması gereken anahtar kelimelerden habersiz olarak verilen reklamların hedef kitleyi bulma yüzdesi düşük olacaktır. Bu durum da bütçenizi boşa harcamak anlamına gelecektir.

Negatif Anahtar Kelime Kullanmamak

Google Ads’te negatif anahtar kelime kullanımını atlamak, bir dijital pazarlama uzmanının (!) Google Ads reklam süreçlerinde sıkça düştüğü hataların başında yer alır. Negatif anahtar kelimeler, reklamınızın gösterilmesini engelleyeceğiniz anahtar kelimelerdir. Yani kullanıcı aramasında negatif anahtar kelime geçtiğinde, reklamınızın o kullanıcıya ‘gösterilmeyeceği’ manasına gelir.

Negatif anahtar kelimelerin gücü ile yalnızca belirli aramalar üzerinden ulaşmak istediğiniz kişilere reklam gösterimi sağlarsınız. Eliniz ayağınız olması gereken negatif anahtar kelimeleri kullanmak, reklam kampanyalarınızı birkaç şekilde iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

İlk olarak, hedefinizde olmayan kişilerden gelen tıklamalara para harcamazsınız. İkinci olarak, reklamınızın yalnızca belirli kişilere gösterildiğinden emin olmak tıklama oranınızı (TO) artırmanıza yardımcı olacaktır.

“Negatif anahtar kelimeler”in Google reklam kampanyanıza etkisini bir örnek üzerinden açıklayalım. Örneğin, sadece erkek ayakkabıları sattığınızı varsayalım. Bu terimler arandığında reklamınızın uygun olmadığınız alanlarda görünmemesi için “kadınlar” gibi negatif anahtar kelimeleri kampanya ağacınıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

Reklam Uzantıları Oluşturmamak

Google AdWords’ün yeni adıyla Google ADS’in temel özelliklerinden biri, ürününüz ve işletmeniz hakkında daha fazla bilgi sunabilecek reklamınıza ekleyebileceğiniz ek bağlantı ve bilgiler içeren reklam uzantıları sunmasıdır.

Google Ads kampanyalarında reklam uzantıları kullanmamak, reklam metinlerinde ekstra bilgi sunmamızın önünde bir engel oluşturur. Reklam uzantıları, reklamlarınızın daha kapsamlı ve etkili olmasını sağlayarak ekstra reklam verileridir. Örneğin, bir seyahat şirketi “En uygun tatil fırsatları” başlıklı bir reklam metni oluşturduğunda, “Tatil fırsatlarını görmek için tıklayın” gibi bir reklam uzantısı ekleyebilir.

Bu başarılı senaryoda, reklam metni daha anlamlı hale gelir ve hedef kitleniz reklamınızı daha kolay anlayabilir. Reklam uzantıları kullanmamak reklamlarınızın anlaşılmasını zorlaştırabilir ve etkisini azaltabilir.

Arama Kampanyalarında Arama Terimi Optimizasyonu Yapmamak

Anahtar Kelime Planlayıcı’yı es geçmek, hatalı anahtar kelime kullanımı ve negatif anahtar kelime kullanmamak gibi hatalara ek olarak arama ağı kampanyalarında arama terimi optimizasyonu yapılmaması da Google ADS kampanyanızı olumsuz etkileyecek faktörlerden biridir.

Arama terimi optimizasyonu, kampanyanız için seçtiğiniz anahtar kelimelerin net bir şekilde atanmasını ve hedeflediğiniz kitle ile eşleşmesini sağlar. Bu sayede, reklamlarınızın etkili bir şekilde gösterimini sağlayabilirsiniz. Arama terimi optimizasyonundaki eksiklikler, hedef kitlenizle eşleşmeyen veya uygun olmayan anahtar kelimeler seçmek reklamlarınızın hedef kitlenizle buluşmasını engelleyecektir.

Mobil Cihazlara Uyumsuzluk

Google Ads reklamlarının mobil cihazlarda uyumlu olmaması, kampanyanızın mobil cihazlarda doğru dürüst gösterilmeyebileceği anlamına gelir. Bu tip bir senaryoda kampanyanız sadece masaüstü cihazlarda gösterilir. Bu da hedef kitlenizin oldukça büyük bir kısmına reklamızın gösterilmeyeceği anlamına gelebilir. Bu durum, dönüşüm & tıklama oranınızı ve genel kampanya performansınızı olumsuz etkileyebilir. Bir Google Ads kampanyası üzerinde çalışıyorsanız, tüm verilerinizin mobil cihazlar için optimize edildiğinden mutlaka emin olmalısınız.

Google Ads Reklamlarında Zamanlamayı Doğru Yapmamak

Google Ads’in zamanlama ayarı, reklamlarınızın erişim anlarını ayarlamıza yardımcı olacak faydalı bir özelliktir. Bu ayarda hatalar yapmak, reklamlarınızın hedef zamanlarda gösterilmemesi anlamına gelebilir. Bu, potansiyel müşterilerin reklamları görmekte zorlanmalarına ve reklamlarınızın etkisiz olmasına neden olabilir. Bu nedenle, Google Ads’in zamanlama ayarını es geçmemeniz önemlidir.

Google Ads’in zamanlama ayarını yanlış yaparsanız, reklamlarınız belirli sürelerde gözükmeyecek veya başlaması gereken belirli tarihte başlamayacaktır. Bu, reklamlarınızın performansını engelleyebilir veya reklamınızın çevrimdışı olmasına neden olabilir. Ayrıca, reklamlarınızın doğru zamanda gösterilmemesi, Google Ads’deki metrikleri etkileyebilir ve kampanyalarınızın yönetiminden mahrum kalabilirsiniz.

En iyi reklam performansını elde etmek için zaman ayarlamalarınızı ihmal etmemelisiniz.

Ziyaretçileri Sadece Ana Sayfaya Yönlendirmek

Google ADS kampanyalarınızda ziyaretçileri sadece ana sayfaya yönlendirmek hatalı bir yaklaşım olabilir zira kullanıcılar sadece markanız ya da şirketinizle ilgili genel geçer bilgileri görebileceklerdir. Açılış sayfası (landing page) kullanarak, reklamlarınızı tıklayan kullanıcıları alaka düzeyi en yüksek sayfalara yönlendirebilirsiniz. Açılış sayfasının (landing page), kampanyanızla alakalı bir sayfa olması, ziyaretçilerin doğru içeriği bulup tıklamalarını ve dolayısıyla kalite puanınızı artırmasını sağlar.

Etkisiz Reklam Metni ve Görseller

Google Ads kampanyalarında reklam metinlerinin ve görsellerinin son derece etkili ve nokta atışı olması gerekir. Reklam metinleriniz hedeflediğiniz kitleyi harekete geçirecek şekilde oluşturulmalıdır. Ayrıca görseller de reklam metninizle uyumlu ve rakiplerinizden farklı olmalıdır.

Ölçüm ve Raporlama İşlemlerindeki Hatalar

Google Ads kampanyalarını başarıyla kurmak ve takip etmek kadar verileri ölçmek ve raporlamak da önemlidir. Raporlamaların hatalı yapılması ve bağlı yanlış raporlamalar kampanyalarınızın performansını doğru bir şekilde değerlendirememenize yol açabilir.

Artık Google’a reklam verirken neleri yapmamanız gerektiğini biliyorsunuz! Doğru stratejiler ile İşletmeniz için başarılı bir Google Ads reklamı oluşturabilir, konuya dair tereddütleriniz varsa Google Ads (Reklam) Yönetimi danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz!

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz