Teknolojinin sağladığı olanakların yanında baskıların da büyük olduğu şimdilerde, gazetecilerin en büyük ihtiyacı anonimlik ve güvenlik. Dolayısıyla deep web medya mensupları için bir nevi kurtarıcı.
İnternetin gizemli derinliklerine bir yolculuk olarak değerlendirilen Deep Web, Tor Browser yani farklı bir tarayıcı üzerinden bağlanabileceğiniz gizemli bir alan. Özetle Deep Web’e bağlanabilmek için normal bir tarayıcıdan daha fazlasına ihtiyacınız var.
Sıradan kullanıcıların görüntüleyemediği Deep Web’in amacı kırılaması imkansıza yakın bir şifreleme algoritması üzerinden veri alışverişi sağlamak; gönderen yahut talep eden kişinin konum bilgilerini gizlemek.
Tor, kimliğinizi ve internete bağlandığınız noktayı gizleyerek anonimliğinizi koruyan, gönüllüler tarafından yürütülen bir servistir. Buradan indirebilirsiniz. Windows için Tor kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenleri de şu linke doğru yönlendirelim.
Elbette gizlenmenizi sağlayan tüm bu araçların, tıpkı normal dijital dünyada olduğu gibi, kötüye kullanıldığı örnekler de bulunmakta. Tüm illegal işlere ve kişilere ulaşabildiğiniz Silk Road isimli site aralarında en meşhurudur. Para birimi olarak Deep Web’de sanal para Bitcoin kullanıyorlar.
Yine de deep web’in akla gelebilecek her türlü pis işler için kullanıldığını ve başka birşeye yaramadığını iddia etmek büyük bir haksızlık olacaktır. İşin bir de gazetecilik yani medya ayağı bulunuyor. Burada bir bonus bilgi daha paylaşalım: “2001 verilerine göre Deep Web’in erişilebilen internetten 500 kat daha büyük olduğu düşünülüyor.”
Takip edilmeden ve sansürlenmeden araştırma yapabilmek, anonimliği koruyarak başkalarıyla görüşüp paylaşabilmek isteyen aktivistlerler ve gazeteciler; derin suların son zamanlardaki en yoğun kullanıcıları.
Örneğin çoğumuzun tanıdığı Wikileaks, artık bir .onion sitesinin olmasının yanı sıra tüm veri alışverişini wlupld3ptjvsgwqw.onion adresine taşıdı ve deep web haricinde mesaj kabul etmeyerek kendilerinin ve kaynaklarının güvenliğini artırma kararı aldı.