Çevrimiçi İş İstatistikleri ve Global Türkiye Raporu

Şub 8, 2024 | Kariyer

COVID salgını nedeniyle çevrimiçi dünya artık her zamankinden daha kalabalık. Belki de son 40 yılın gelmiş geçmiş en büyük kapanmasına tanık olduk. Şimdilerde bizi eğlendiren tek şey iyi kötü bir kredi kartımızın ve dijital dünyaya erişimimizin olması.

İnternet her türlü işletmeyle dolu. Doğrusu, modern dijital dünyada çevrimiçi bir varlığınız olmadıkça, oldukça karlı bir demografiyi kaçırıyorsunuz.

En ilginç işletme istatistiklerinden bazılarını sizler için özetlemek isterim:

  • Sadece 2020’de 1,79 milyar insan çevrimiçi dünyada bir şeyler satın aldı.
  • Alışveriş yapanların yüzde 88’i ürünü satın almadan önce çevrimiçi araştırma yapıyor.
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin %70’i dijital varlıklarına daha fazla yatırım yapıyor.
  • Dijital ödeme araçlarının 2030’a kadar nakit ve kartları geçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 70.
  • İnternetten ürün satın alan tüketicilerin %48’i kadın.
  • Tüm küçük veya kişisel işletmelerin %36’sı satışlarını internet üzerinden yapıyor.
  • Tüm küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 64’ünün en az bir web sitesi var.

Raporlar, müşterilerin yaklaşık yüzde 75’inin, herhangi bir sorun sonrasında beş dakika içinde yardım almazlarsa web sitesinden ayrıldığını gösteriyor.

Amazon’un sadece 2020 itibariyle 1.597 trilyon dolarlık bir piyasa değeri mevcut!

Amazon, 2020’de 1.597 trilyon dolarlık tahmini piyasa değeri ile diğer tüm mega şirketleri gölgede bırakan giga-şirketidir. Buna karşılık, Apple’ın 2020 mali yılının sonundaki piyasa değeri sadece 65.34 milyar dolardı.

Amazon’un e-ticaret dünyasındaki en büyük oyuncu olması, onun tek oyuncu olduğu anlamına da gelmez. Tüm büyük ölçekli e-ticaret mağazalarının 2021 ve 2022 arasında yüzde 50 oranında büyümesi bekleniyor.

E-ticaret sadece birkaç on yıl önce sahneye çıktı ve bugün dünyanın önde gelen endüstrisi. Amazon, önemli bir farkla dünyanın en büyük şirketi ve sahibi Jeff Bezos, dünyanın en zengin adamı. Şehir efsaneleri eve mahkum edici bu tip salgınları büyük kartellerin çıkardığı konusunda hemfikir. Devam edelim,

O kadar çok insan internette para harcıyor ki birçok perakende sektöründeki çevrimiçi işlem hacimleri Mart 2019’dan Mart 2020’ye kadar yaklaşık %74 arttı.

Mart 2019’dan itibaren en çok aranan ürün sınıflarından biri, talepte yaklaşık %163’lük bir artış gören bahçe malzemeleriydi. Bunları %136 büyüme ile KENDİNYAP ürünleri, yüzde 97 ile ev ürünleri, yüzde 26,6 ile elektronik ve yüzde 18,6 ile telekomünikasyon hizmetleri takip ediyor.

Sürekli evde kaldığımızdan olsa gerek, çevrimiçi giyim fiyatları yaklaşık %12 oranında düştü. Seyahat tatil ve benzeri harcamaların da olumsuz etkilendiğini söylemeliyiz.

Rahatlık söz konusu olduğundan, pijama satışları yüzde 143 oranında arttı. Tişörtler gibi diğer giysiler satışları yaklaşık %47 artırırken, ceket gibi sıkıcı resmi kıyafetler de yaklaşık %33 düştü.

Burada değerli bir veri daha paylaşalım. Tüketiciler artık bakkaliye, ev gereçleri, kişisel bakım ürünleri ve ev eğlencesine %30 ila %50 daha fazla harcamayı planlıyor. Gerçekten bu satırları karalarken en sık yaptığım alışverişlerin bu başlıklar etrafında olduğuna dikkat ettim.

İnternetten alışveriş yapanların çoğu 30-39 yaşları arasında olup, internetten alışveriş yapanların yaş ortalaması 38,9’dur. Buna karşılık, gerçek bir sıkıcı alışverişçinin ortalama yaşı ise yaklaşık 44.8’dir.

Dijital perakende ve çevrimiçi mağazaların yerini almasıyla geleneksel perakende alışverişler yavaş yavaş geçmişte kalıyor. Küresel e-ticaretin 2022 yılına kadar toplam perakende pazarının yaklaşık %17,5’ine ulaşması bekleniyor.

Yine araştırmalar, çevrimiçi alışveriş yapan tüm müşterilerin yaklaşık %73’ünün alışverişleri için birden fazla kanal kullandığını gösteriyor. Müşteriler, hangi ürünü veya hizmeti satın alacaklarına karar vermeden evvel esasen birkaç farklı web sitesine göz atıyorlar.

İnternet büyüdükçe, mevcut platformlar, medya ve teknolojiler arasındaki çizgi daha bulanık hale geliyor. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları, web sitelerine yavaş yavaş e-ticaret öğeleri ekleyerek müşterilerin sosyal medya platformundan hiç ayrılmadan bir şeyler satın almalarını sağlıyor.

Yine değerli bir veri; çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık yüzde 33’ü, kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmayan web sitelerine geri dönmüyor. Burada hız ve kalite ana başlığı altında onlarca alt başlık yaratılabilir ancak bugünün konusu değil.

Çevrimiçi dünya petabaytlarca veriyle her gün büyüdükçe, onu evi olarak nitelendiren işletmelerin de büyüyeceği kesindir ve çoğu işletmenin yeni dijital evlerine taşınması ise sadece zaman ve planlama meselesidir.

Dijital pazarlama, e-ticaret, seo ve web tasarım alanlarında profesyonel destek almak istiyorsanız iletişim formumuz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz