Blog Yazısını Yayınladıktan Sonra Yapmanız Gerekenler

Mar 31, 2024 | Blog Yazarlığı

Blog yazısını girişi ve gelişmesiyle kurgulamak ve sonrasında yazıp paylaşmak dijital dünyaya attığınız bir imzadır! Kendinizi mutlu hisseder ve beklemeye başlarsınız! Elbette yayılımı güçlendirmek ve etkileşimi arttırmak amacıyla yapılması gerekenler özetle ‘tetikleyiciler’ mevcut!

Yazılarınızı bir plan program dahilinde tanıtmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için kullanabileceğiniz çok fazla yöntem vardır. Giriş seviyesi olanları sizin için bir araya getirdim. Yararlı olması dileğiyle. İyi okumalar. Ha bu arada umarım yorumlarınızı paylaşırsınız;

Sosyal Paylaşım ama Hangi Ağlarda Paylaşayım?

Twitter, Facebook, Linkedin ve Instagram ilk akla gelen beylik mecralar olsa da Dünya küresel bir köy! Google ve Youtube’dan sonra yerkürede en çok ziyaret edilen web sitesinin açık ara Facebook olduğunu unutmayın; özellikle yeni arayüzü ile kendilerini bir ‘arama motoru’ olarak konumlandırmak istiyorlar.

Reddit ve Pinterest ne düşüyor ne çıkıyor gibi gözükse de mutlaka bu ağlarda da var olun! Tiktok’a, “yok artık..” demeden önce ön yargılarınızı bir kenara bırakıp bir inceleyin derim! Yazılarınızın bir kısmını bu yeni ağda ‘video formatında’ paylaşabilirsiniz. Hiç bir mecrayı küçümsemeyin arkadaşlar.

Keza Linkedin şahsen en sevdiğim tanıtım aracı. Kurallara uyduğunuz, bir reklam aracı olarak düşünmediğiniz ve insanları taciz etmeyip faydalı olmayı amaçladığınız müddetçe oldukça iyi geri dönüşler alabilir, yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Kullandığınız dil ve seçtiğiniz görsellerin profesyonel olmasına dikkat edin! Etiket kullanımını ihmal etmeyin…

E-Posta Tanıtımları İhmal Edilmemeli!

E-posta pazarlamasına önem veriyorsanız gerilla metotlara tenezzül etmeyin arkadaşlar. Ünlü bir sporcu veya fenomen olmadığınız müddetçe ne yazık ki tanıtım için çırpınacaksınız, özellikle ilk bir yıl çok önemlidir. Küçümsemeden her tanıtım yolunu deneyin.

Web veya blog sitenizdeki doğru konumlandırmalar ile ziyaretçilerinizin paylaşımlarınıza abone olmasını isteyebilirsiniz. Bir şekilde mail listeleri bulup tanıtım yapan bir arkadaşımın ceza aldığına tanık olmuştum. Aman dikkat!

Fenomenler Yerine Dostlardan Yardım İsteyin

Fenomenler şımarıktır ve özellikle Türk fenomenler (!) zalımdır ve raporlama yapmaktan da acizdir. Bir örnekle ilerlersem başlığı açıklama daha açıklayıcı olacaktır.

İstanbul’da yaşayan Farshidd isimli İranlı bir arkadaşım mevcut. Bakınız hesabını da paylaşıyorum. Hem yüksek takipçi hem de kaliteli beğenme oranlarına sahip. Mülkleri tanıtıyor, İstanbul’u tanıtıyor elbette Farsça. Hiç bir köpürtme işlere tenezzül etmiyor. Türkiye’ye gelip tanıtım yapmak isteyen vatandaşları için bilgiler paylaşıyor.

Kendisiyle karşılıklı story paylaşıp mention’laşıyoruz. Yazılara yabancı kelimeler serpiştirmeyi sevmesem de en azından bu yazıda affınıza sığınıyorum. Buradan da sevgili arkadaşıma unutmadan selam gönderelim. Dediğim gibi az da olsa dostlarınız ve takipçilerinizle kazan & kazan bir kurgunuz olabilir mi araştırın derim!

Site içi Linklemeyi İhmal Etmeyin!

Hemen çıkma oranı yani (Bounce Rate) web sitelerinin eli ayağıdır diyebiliriz. Gelen ziyaretçinin uzun süre ve seve seve sitenizde kalması, farklı sayfalarınızı ziyaret etmesi ve yorum yazarak teşekkür etmesi harikadır! Hele bir de; “böyle bir web sitesiyle karşılaştım arkadaşlar..” diyerek link verirse değmeyin keyfimize.

Bahsettiğim senaryo; elbete zamanla olup oturacak şeyler arkadaşlar. Başarılı bir blog olmanız; etkileşime önem vermenize, web sitelerinizi düzenli olarak güncelleyip gündemi takip etmenize ve bayatlamaya müsait içeriklerinizi güncelleyip gerekirse kaldırmanıza bağlıdır. Burada detaylarına değinmiştik!

Engellileri İhmal Etmeyin!

Değerli gördüğünüz bir içeriği, farklı araç ve programlar aracılığı ile seslendirip paylaşabilirsiniz. Bunun için vaktinizin olmayabileceğinin, tek gün içinde onlarca içerik üreten bir kişinin bunu sağlıklı yapabilmesinin zorluğunun farkındayız!

Bir Word dosyasına kopyaladığınız yazınızı okutur, sonrasında kaydeder ve link olarak ilgili yazının dikkat çekebilecek bir yerinde paylaşırsanız hem cemiyete bir faydanız dokunur hem de farklı ziyaretçilerin sempatisini kazanırsınız. Zamanla farklı web sitelerinde sizden bahsedildiğine tanık olacaksınız.

Sosyal İmleme Sitelerini Kullanın

Reddit, Diigo, Dig, Mix, Folkd hatta Tumblr abonelikleriniz olsun ve paylaşımlarınızı bu ağlara da yaymaya özen gösterin! Yerli ve yabancı binlerce imleme sitesi olsa da bu saydıklarım stabil ve sağlıklı çalışanlardır.

Özgün ve kaliteli içerikler için zaman bulabiliyor ve bunu farklı web siteleri için de yapabileceğinize inanıyorsanız, konuk yazarlık yaparak yeni dostluklar kurabilir ve paylaşımlarınızı yayabilirsiniz. Çoğu blog yazarı, “konuk yazarlık” müessesine önem verir ve tek linkle de olsa bağlantınızı paylaşmanıza müsaade eder. Kendileriyle iletişime geçerek bu talebinizi iletin. İnanın 100 kişiden 99’u kabul edecektir. Alın size sıfır maliyetli bir çözüm daha!

Gelen Yorumlara Mutlaka Cevap Verin

Çoğu blog yazarı; ilk yıllarda etkileşime önem verse de “şımardığımızdan mıdır nedir”, yığınlarca mesajın arasında kaybolup bir kısa teşekkürü bile atlayabiliyor. Mutlaka önem verelim, bu son derece önemli bir hadisedir arkadaşlar. Kısa soruları olabilir, ricaları olabilir atlamamak gerekir. Yıllardır çok dikkat ederim.

Sonuç

Yazılarınızı ve paylaşımlarınıza yayına aldıktan sonra ziyaretçi çekmesini istiyorsanız tanıtıma mutlaka önem vermelisiniz. Bunun için ilk başvuracağınız yer elbette sosyal medya gibi toplanma noktası platformlardır. Ancak bunun dışında farklı seçeneklerin her zaman var olduğunu, altyapı olarak yenilerine hazır olmanızın gerektiğini unutmamalısınız.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz