Akıllara Durgunluk Veren Sosyal Medya İstatistikleri

Oca 4, 2024 | Sosyal Medya

Türkiye Sosyal Medya İstatistikleri ve Kullanım Verileri

Geçtiğimiz günlerde bir haber dikkatimi çekti! Google’ın kardeş şirketi Loon’un, güneş enerjisiyle çalışan yüksek irtifalı internet balonları projesiyle Kenya’nın kırsal kesiminde yaşayan binlerce kişiye 4G hızında ve kesintisiz internet hizmeti vermeye başladığını duyduk!

2017’de Maria Kasırgasının vurduğu Porto Riko’da ilk kez denenerek 100 bin kişiye internet erişimi sağlayan bu yeni teknolojinin saha testlerinde 18,9 megabit/saniye indirme ve 4,7 megabit/saniye yükleme hızını yakalayabildiğini görüyoruz. Türkiye ortalamasının kesinlikle üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Dünya üzerinde halihazırda 4,5 milyardan fazla insan interneti kullanırken, sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3,8 milyarı geçti.

Özetle Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı zaten çevrimiçi ve en son trendler, toplam Dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu yılın sonunda sosyal medya kullanacağını gösteriyor. Erişilebilen bölgelerde ortalama bir kişinin 9’dan fazla farklı sosyal medya ağında bir hesabı var.

Bazı veriler ışında; artan bu yoğun etkileşimi ve hayatımıza daha fazla giren yeni sosyal medyaları rakamlarla özetlemek isteriz; Linkedin, Twitter ve YouTube’u ise bir başka yazıda değerlendireceğim.

Sadece 2020’de Dünya çapında 3.8 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 9, yani 321 milyon yeni kullanıcı ile arttı. Yine 5.19 milyardan fazla insanın; bir önceki yıla göre 125 milyonluk artışla akıllı cihaz kullanımını arttırdığına şahit oluyoruz.

Ortalama bir internet kullanıcısı bir gününün 6 saat 43 dakikasını Dijital Dünya’da harcıyor, üçten birinden fazlasını sosyal medyada harcıyor. Günde yaklaşık 8 saat uykuyla yetindiğimizi düşünürsek, şu anda uyanık hayatlarımızın yüzde 40’ından fazlasını bir şekilde ekranlara bakarak geçiriyoruz.

Bununla birlikte, çevrimiçi olarak geçirdiğimiz süreler de ülkeden ülkeye göre değişmektedir, Filipinler’deki ruh hastası (!) internet kullanıcıları Japonların 4 küsur saatine oranla her gün neredeyse 10 saate yakın bir süreyi bile isteye internette harcıyor.

Bu arada Dünya üzerinde internet erişimi olmayan yaklaşık 3,2 milyar kişinin var olduğunu görüyoruz. Toplamın yüzde 31’ine denk gelen bu ‘bağlantısız’ insanların 1 milyardan fazlası Güney Asya’da yaşıyor.

Afrika’daki ülkeler ise toplamın yüzde 27’sini oluşturuyor ve 870 milyon insan henüz kıta genelinde internet kavramının ne olduğundan bile habersiz. Girişte bahsettiğim Kenya balonları vb uydu projeleri ile erişime açık kitlelerin sayısını arttırmayı planlıyorlar.

Teknolojik yetersizliklerin yanı sıra yaş da, bölgelerdeki internet erişim düzeylerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır: Afrika’nın toplam nüfusunun yarısından fazlası 20 yaşın altında ve Güney Asya’da 13 yaşın altında 460 milyondan fazla insan yaşıyor.

Mobil İnternet Kullanımların Yarısını Oluşturuyor

Çevrimiçi harcanan sürelerin yarısından fazlasını (ki bana göre biraz daha fazla) mobil internette harcıyoruz. Web siteleriniz varsa; ziyaretçi ve trafik detayları incelendiğinde mobil ziyaretlerin hacminin arttığına zaten şahit oluyoruz.

Yine de; bilgisayarların bağlı yaşamlarımızda önemli bir rol oynamaya devam ettiğini unutmamalıyız.

Mobil yaygınlığına rağmen, 16 ila 64 yaş arasındaki İnternet kullanıcılarının dörtte üçü hala dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla çevrimiçi oluyor.

Ayrıca, Statcounter’dan alınan veriler, tüm web sayfası isteklerinin yaklaşık yüzde 53’ünün artık cep telefonlarından geldiğini, ancak bilgisayarların hala toplamın yüzde 44’ünü oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Facebook İstikrarlı Büyüyor, Popülerliğini Koruyor

Hindistan, İspanya ve Güney Kore için önemli ölçüde daha düşük erişim rakamları bildirilse ve geçtiğimiz yıllarda çeşitli zorluklar yaşansa da Facebook, yenilenen arayüzüyle sosyal açıdan hala en popüler mecra.

Şirketin kazanç duyurularında bildirilen kullanıcı sayılarındaki eğilimler, platformun tarihi 2,5 milyar aylık aktif kullanıcı sayısını geçtiğini ortaya koyuyor.

18 yaş ve üstü dünya yetişkinlerinin üçte birini ve 18 ila 34 yaşları arasındaki yetişkinlerin yarısından fazlasını hedefliyorsanız Dünya nüfusunun yüzde 30’na rahatça ulaşabileceğiniz Facebook halen en hacimli pazarlama aracı.

  • Google ve YouTube’dan sonra Dünyanın en çok ziyaret web sitesi Facebook!
  • Kullanıcıların yüzde 74’ü her gün giriyor ve ortalama 38 dakika kalıyor.
  • Ortalama bir kullanıcı 10 yayın görür, 4 kez yorum yapar ve 8 reklamı tıklar.
  • Facebook, ABD’li pazarlamacılar arasında en popüler sosyal ağ.
  • Facebook reklamlarıyla 2 milyardan fazla kişiye ulaşılabilirsiniz.
  • Kullanıcılarının yüzde 96’sı mobil cihazlardan Facebook’a erişiyor.
  • Kullanıcılarının yüzde 54’ü kadın yüzde 46’sı ise erkek.

Facebook ilk sıralarda yer alsa da 12-15 yaş grubu gençlerin söz konusu ağda profil oluşturma yüzdesinin hem düşüp hem de Instagram’a kaydığını görüyoruz.

Tiktok’u da Unutmayalım

Güncel medya raporuna göre; aktif kullanıcı, aktif hesap ve aylık ziyaretçi sayısına göre Facebook 2.4 milyar kullanıcısıyla ilk sırada, Youtube ikinci, Instagram 3. sırada ve hemen ardından Eylül 2016’da hayatımıza girmesine rağmen büyük sıçramalar yapan Tiktok geliyor.

Elbette Tiktok’un saçma sapan video içerikleri üretip paylaşmak yerine daha yaratıcı amaçlarla kullanılması mümkün. Burada kritik olan nokta bunun için enerji harcamadan önce ne kadar bize hitap ettiğini de araştırmak.

Bu arada; “aktif internet kullanıcı sayısı” itibariyle Dünya ikincisi olan Hindistan’ın Tiktok’u yasakladığını atlamamak gerek keza ABD askerlerinin de Tiktok’u indirip kullanması, veri güvenliğinin ihlal edildiği iddiaları yüzünden yasak.

Güvensizlik ortamını ve eleştirileri değerlendiren Tiktok CEO’su, Çin dahi istese veri paylaşmam dese de buna ikna olmak zor.

Instagram İstatistikleri Dikkat Çekici!

Instagram’da markalarla etkileşim; Facebook’tan 10 kat, Pinterest’ten 54 kat ve Twitter’dan 84 kat daha yüksek! Son derece kıymetli ve üzerinde durulmaya değer bir pazarlama verisi; devam edelim,

  • 2023 itibariyle platformda günde ortalama 38 dakika geçiriyorlar.
  • Instagram hikayeleri sosyal medyanın yükselen yıldızı.
  • Sadece iki yıl içinde günlük 150 milyondan 500 milyon izleyiciye yükseldiler.
  • ABD sosyal medya kullanıcılarının yüzde 11’i Instagram’dan alışveriş yapıyor.
  • 18-29 yaş arası yüzde 67’si Instagram kullanıyor. 65 yaş üstü oran yüzde 8.
  • Kullanıcılarının yüzde 51’i kadın, yüzde 49’u erkek.

Carousel yani fotoğraf galerisi formatı; Instagram’daki videolardan ve görüntülerden daha fazla organik etkileşim elde ediyor.

Bu raporda dikkat çekici nokta Twitter’ın neredeyse son sırada olması.

Bu derleme; WhatsApp, Facebook Messenger ve WeChat gibi mesajlaşma uygulamalarının önemini de göstermektedir zira ilk iki sıradaki Facebook ve Youtube’un hemen arkasından gelmekteler.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz