Restoran açmak, güçlü esnaflık kabiliyetlerine ve çelik gibi sinirlere sahip olmamızı gerektiren ne yazık ki kırıcı bir iş kolu ve konuklara ayaküstü yiyebilecekleri bir şeyler satıp ağırlamaktan çok daha fazlası.
Evvela; restoranda konuklarınıza elle tutulur bir değer sunarsınız, kalitenizle, ürünlerinizle örnek olursanız kalıcı dostluklara ek olarak gelir de elde edersiniz.
Bir restoranda ya da adına lokanta da diyebiliriz; yemek yemenin yanı sıra eğlence ve kutlamalar, nişan, düğün veya buna benzer toplantılar da yapılabilir. Restoranımızda belli bir konsept belirleyerek ilk adımı atabiliriz.
Ben belli saatlerde çalışır 18:00’de kapatır giderim kardeşim diyebileceğiniz gibi daha agresif bir stratejiyle ne kadar açık kalabilirsem o kadar kalırım da denebilir. Çevrenizde iş yerleri varsa ve 18:30’dan sonra iş yapamayacaksanız açık kalmanızın bir anlamı yok!
Ne tür bir restoran (buna en iyisi işletme diyelim) istediğimize karar verdikten sonra da o çevrede yeni bir yemekçiye yer olup olmadığını değerlendirmemiz yani rakip analizi yapmamız şarttır. Devredenler neden devrediyor, rakiplerin sunduğu fiyatlar incelendi mi gibi basit konuları önceliklendirmeliyiz.
Restoran açma maliyeti, restoran açmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konu ve restoran açmak ne kadara mal olur sorusu genci yaşlısı tüm hevesli yatırımcılar tarafından sorgulanıyor. Devam edelim,
COVID ve benzerleri zorlu süreçlerle gelse de restoran açmak, yeni bir iş hayaliyle yanıp tutuşan çoğumuzun aklından geçen ilk fikir. Restoran işletmeciliğinde kısa süre içinde başarı istiyorsanız bu yeni işletmeyi hayata geçirmeden evvel üzerinden geçmemiz gereken uzunca bir liste var.
Evvela restorancılık inanın bana son derece ağır ve çelik gibi sinirlere sahip olmanız gerekebileceği stresli bir iştir. Eğlenceli ve çekici gözükebilir fakat bütün bunlar azim ve kendinizi kabul ettirmeniz ile zamanla olur.
Bir mühim parantez açalım; çalışma ruhsatları “Sıhhi Müesseseler”, “Gayri Sıhhi Müesseseler” ve “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri” olarak 3 ana gruba ayrılmakta; ve restoranlar sıhhi müessese olarak ruhsatlandırılır.
Ruhsat, işyerinde müşterilerin de görebileceği bir konumda (genellikle kasanın arkasında) duvarda yer almalıdır. Restoran açma maliyeti düşsün kaygısıyla ufak tefek adımları atlarsanız işletmeniz büyük cezalar alabilir hatta kapatılabilir.
Gıda sektöründeki deneyimli herhangi birine danışın, hepsi size uzun çalışma saatlerinden ve bunun her gün devam eden stresli bir iş olduğundan bahsedecektir. Tatili yoktur, bayramı yoktur, sabah erkenden o çorbayı karıştırmak zorundasınızdır.
Restorancılığın birçok farklı işi bir araya getirdiğini fark etmemiz de çok önemli. Lezzetli ve standardı olan yemek pişirme ve müşteri ilişkilerinden, para pul takibine kadar bütün bunlardan restoran sahibi olarak sizler sorumlu olacaksınız.
Başarılı bir restoran sahibi olmak istiyorsanız evvela insanları sevmeli ve alttan alabilmeyi bilmelisiniz.
Müşterilerle yapılacak sohbet, şikayetlerini dikkatle dinleyebilmek ve çözüm odaklı çalışmak bu işi yapmak isteyenlerin sahip olmaları gereken ilk özellikler.
- Stresle baş edebilir misiniz?
- Servis motokurye sisteminiz olacak mı?
- Sosyal medyadaki yorumlarla şikayetlerle kim ilgilenir?
- Kendi işinizin patronu olmaya hazır mısınız?
- Erken gelip akşam geç çıkman gerekecek hazır mısın.
- Düzensiz giderlerle baş edebilir misiniz?
- Haftasonu ve özel günleriniz olmayacak.
- Hangi pos sistemini seçeceksin?
- Yemek pişirmekte, sunmada iyi misiniz?
- Konsept belirlendi mi?
- Fiyatlar konusunda rakip analizi yapıldı mı?
- KOSGEB’e başvurdun mu?
- İş planı yapıldı mı?
- Dijital dünyada var olacak mısın?
- Akılda kalıcı bir isim buldunuz mu?
- Doğru personel seçimi yapabilir misin?
- Stok yönetimini kim takip edecek?
- Tasarım ve konsept için para ayırabilecek misin?
- Marka kimliğiniz hazır mı?
- Personel üniforman olacak mı?
- Gereken izin ve belgeler tamam mı?
- Havalandırma ve hijyen konusunu unutma!
- Bir anda işi bırakacak çalışanlarla karşılaşacaksın B planın hazır mı?
- Vegan, vejetaryen, glutensiz gibi ürün, hizmet ve başlıklara aşina mısınız?
- Keza soğutma ve muhafaza da mühim.
Aynı anda birden çok iş yapmak manasına gelen ecnebilerin çok kullandığı multitasking kavramı, restorancılığın temel taşıdır.
Restoranınız kabul görene kadar çağrıları almak, müşterilere servis yapmak, arızalı ekipmanları tamir ettirmek, kasa alış verişi yapmak, stokların takibi, tedarikçilerle iletişim hep sizin sorumluluğunuzdadır. Üstelik bu döngü her gün bitip tükenmeden tekrarlanır.
Alkollü Restoran Açma Maliyeti
Açacağınız restoran alkollü içecekler de satacaksa bu konuda bilmeniz gerekenler var. Restoran açma maliyeti 2024 yılından sonra büyük bir ihtimalle artacak. Bu masraflara bir de alkol satışı ile ilgili masraflar eklenecektir zira açtığınız restoranda kafanıza göre alkol satışı yapmanız mümkün değil. Alkollü restoran açma maliyeti konusu ile ilgili resmi bilgiler şöyle.
2022 yılında 12 bin 925 lira olarak belirlenen belge bedelinin 2024 ve 2025 için 25 bin TL’lerde olması bekleniyor.
Restoran açma maliyeti
Yeni bir iş kurmak için her zaman detaylı bir maliyet hesaplamasına gerek var. Yaşadığınız şehir, restoranınızın bir konseptinin olup olmaması gibi faktörler maliyeti doğrudan etkiler. Bu sebeple kesin bir maliyet belirtip şu kadar demek yanlış olacaktır.
Bugün Türkiye’de yaklaşık 140 binden fazla restoran ve lokanta mevcut. Bu mekanların her biri kendini farklı kılabilmek için çeşitli yöntemler denemekte. Bu hiç de kolay bir iş değildir.
Dijital menüye sahip olun
Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sunduğunuz menüler, işletmemizin en değerli en gelir getiren parçası. Eskilerde bunları basılı sunar, yağ-yemek lekeleri ve eskimeye müsait yapıları ile sık sık değiştirmek zorunda kalırdık.
QR kodlu bir dijital menü hazırlayalım. Hangi ürünleri sunacağımızı düşünüp sıralayalım. Ürünleriniz kadar menünün düzeni ve şekli de son derece önemli. Şimdilerde birçok işletme masadan masaya gezen ve hijyenik olmayan basılı menüler yerine müşterilerinin akıllı cihazlarından erişebildikleri QR menü kullanımını tercih etmekte. QR menü kullanarak hem siparişlerinizi hem de ödemelerinizi pratik olarak alabilirsiniz.
Restoran açmak için alınması gereken izin ve belgeler
- TC kimlik belgesi fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- Esnaf odası kayıt belgesi
- Adres bildirimi
- Tapu fotokopisi veya kira kontratı
- Vergi levhası
- Ustalık belgesi
- İmza sirküleri
- Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerin belgeleri
- SGK belgeleri
- Çöp konteyneri için talep dilekçesi
Restoran açmak için nasıl sermaye bulabilirim?
Evrak işleri, dekorasyon, mekan vs daha işin başında bir çok gider söz konusu olacak. Hatta öngörülemeyen giderler başlı başına bir alan. Stok, çalışanlar, dijital pazarlama hatta bana göre 1 yıl dükkanı çevirebilecek bir parayı kenara koyabilmek önemli.
Bana sorarsanız, ortasız çalışın ağzınızın tadı bozulmasın. Girişimci ve esnaf kredilerini iyice araştırın ve mutlaka mukayese edin.
Sizler için bir restoran ne kadar kazanır, restoran açmak için ne kadar sermaye gerekli, lüks restoran açma maliyeti, alkollü restaurant açmak için gerekli belgeler ve restoran açmak mantıklı mı sorularına yanıtlar aradık. Çoğuna da yanıt verdiğimi düşünüyorum.
Şahsen bütçem veya yatırımcım olsaydı öğrenciler, emekliler ve ihtiyaç sahipleri için her gün 4-5 yemek çıkaracak (fazla değil) gayet minimal ve bunu uygun maliyetle sunacak temiz-pak bir mekan açardım. Tabi askıda yemek vb. yardımlarla da sunduğum faydayı pazarlardım.
Yazımızı toparlayalım. Yemek ve servis konusunda konu konuyu açacaktır ancak sosyal medya, dijital pazarlama ve bir web sitesi oluşturmanız konusunda sizlere yardımcı olabilirim. E-posta adresimiz [email protected] ve telefonumuz 0532 591 57 71 üzerinden bize ulaşabilirsiniz.