Yerel bir gazete çıkarma konusunda hevesli dostlarımız sorularını sıklaştırınca güncel bilgiler eşliğinde bir derleme yapmak da şart oldu.
Öncelikle yaşadığınız il veya ilçenin okur yazarlık düzeyini analiz ederek ilk adımı atabiliriz. Rakip yayımları fiyat ve içerik yönünden incelemenizi öneririm. Bu işi kar amacıyla mı yoksa faydalı olmak amacıyla mı yapacağız?
Elbette dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmalıyız. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan ve bölgeye gönülden bağlı kişilerin basılı bu yayımlara ulaşamayacağı düşünüldüğünde bir web sitesini hayata geçirmek son derece isabetli bir karar olur.
Bu arada; o il ve ilçede sıfırdan bir gazete en son hangi tarihte çıkarılmış, tirajlarda bir artış var mı bunu da analiz etmek gerek. Ölü bir yatırım elinizde kalan belki de son parayı alacağından bu noktada iki kere düşünmek kesinlikle atılması gereken yine ilk adımlardan.
O il ve ilçenin mülki amirleri ile görüştüğünüzde çizginizin ve hedefleriniz hakkında da bilgi verebilmelisiniz. Destek ve reklam almanız bölgenin siyasi yapısıyla da alakalıdır. Tarafsız olsanız bir dert, taraflı olsanız ayrı dert!
Gazetemizin basımı ve dağıtımı da müstakil bir yazıyı hakeden detaylar bütünü. Kaç sayfa çıkacağız, günlük mü haftalık mı olacak, kimlere nasıl dağıtılacak peşisıra zihinleri meşgul edecek detaylardan.
Gelelim baskı işine. Sahibinden’de gördüğümüz kadarıyla 5.000 €’ya da 150 bin Euro’ya da baskı makineleri mevcut. İkinci el de bulunabiliyorlar.
Bunları alıp nakletmek, kurmak, olası arızalara karşı ilk elden müdehale etmek ekip ve ayrı bütçeler gerektiriyor. Elektrik giderlerini, kağıt maliyetlerini ve çalışanların SGK giderlerini eklemiyorum bile. Dikkat ederseniz daha içerik konularına girmedik.
SEKA’nın özelleştirilip tasfiyesinin ardından dışa bağımlı hale gelen kağıt sektöründe döviz kurundaki yükselişle beraber kriz yaşandığı biliniyor. Kağıt ciddi bir maliyet. Bırakın gazeteleri basımevleri dahi kitap basımında duraklamaya girmiş durumda.
2011 ile 2016 arasında yaklaşık 800 gazete kapısına kilit vurmuş kalanlar da ayakta kalabilmek adına adeta çırpınmaktadır.
Matbaa soru cevap listemiz:
- 500-600 adet için matbaayla çalışmak avantajlı olabilir.
- Boyutu belirlediniz mi?
- Çalışacağın matbaa hangi program ile çalışıyor?
- Kağıt boyutları konusunda bilgiye sahip misiniz?
- Nostaljik dizgi yöntemiyle baskı yapmayı düşünür müsünüz?
Künye ve içerik konusu:
- Genel yayın yönetmeni, imtiyaz sahibi, muhabiri, avukatı, dizgicisi, temizlikçisi, sekreteri, tahsilatcısı, reklamcısı aynı kişi mi olacak?
- Düzenli habercilik için gereken sabır, disiplin ve mali güce sahip misiniz?
- Belki de haftalık yayımlamak daha avantajlı. Düşündünüz mü?
- Pandemi gibi durumlar için bir felaket senaryosu hazırladınız mı?
- Aman vali kaymakam kızarsa ilanlardan oluruz diye mi ilerlenecek?
- Abonelik sistemi ile çalışabilir misiniz?
Faydalı bilgi: “Yüzde 200 artan maliyetler yüzünden Karaman’da 6 yerel gazetenin haftalık çıkma kararı aldığını duymuş muydunuz?”
Gazete çıkarmak karlı mı?
Yerel bir gazetenin bir yıllık gelir gider analizi konusunda yapılmış akademik bir çalışmanın da linkini şuraya atlamadan bırakmak gerekli. Devam edelim.
Ülkemizde gelirinin büyük bölümünü yayımlaması için basın ilan kurumu aracılığıyla verilen resmi ilanlardan elde eden taşra basın organıdır yerel gazeteler. Atlama ve bomba haberleri yakalamaları ise imkansıza yakındır.
İşin mali boyutu düşünüldüğü zaman 3 seçenek karşımıza çıkıyor. Gazeteyi hiç çıkarmamak veya haftalık çıkarmak, sponsor bulmak veya dijital ortamda ilerlemek. Tercih size kalmış.
Girişte de belirttiğim gibi gazetenin web sayfasını açabilir ve oradan da reklâm veya abonelik alarak ek gelir elde edebilirsiniz.
Basılı gazetenin yanında açacağınız web sayfası sizin uluslararası arenada yer almanızı sağlayacaktır. Uygun fiyatlı web sitesi çözümlerimiz için [email protected] e-posta adresimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.