Özellikle sayfa içi SEO söz konusu olduğunda başlıklar bir web sayfasının en önemli unsuru olarak kabul ediliyor ve sayfa başlıkları kullanıcıların tıklamak isteyip istemediğine karar verdiği süreçte en temel yönlendirici.
Temel olarak sayfa başlığı seçiminiz hem organik sıralanmanızı hem de tıklanma sürecinizi etkileyebilir. Bu arada Google, arama snippet’leri oluşturmak için her zaman başlıkları kullanmaz bunu da unutmadan ekleyelim ve maddelemeye geçelim.
Google artık başlıkta anahtar kelimeyi kalınlaştırmıyor, bu nedenle tıklama üzerinde çok da büyük bir etkisi yok haliyle anahtar kelimelerle başlıkları boğmaya da gerek yok.
Başlıklarınızı kısa tutun. Tek bildiğimiz, Google’ın başlığınızın 70 karakterinden fazlasını göstermeyeceği ve geri kalanını keseceği. Bu arada birçok başlığın kesildiğini ve birçoğunun 70 karakter sınırını aştığını da görebilirsiniz. İş Google’a kalmış bir bakıma.
Daha esnek bir kurala bağlı kalma eğiliminde olup başlıkları 100 karakter civarında tutun diyenler de mevcut. Bu şekilde ilerleyecekseniz başlığın en önemli bölümünün önce geldiğinden emin olun, böylece Google, anlamını kaybetmeden başlığı kolayca kısaltabilir.
Anahtar kelimelerinizi başlıklara doldurmaktan kaçının. Sadece birkaç yıl önce, SEO’nun en beylik kurallarından biri “başlığınıza mümkün olduğunca çok anahtar kelime varyasyonu ekleyin” idi. Şimdilerde ise Google, insanların arama davranışları hakkında çok daha fazla şey anlıyor ve anahtar kelimeyle doldurulmuş başlıkları spam olarak değerlendiriyor.
Başlığınıza aynı (veya biraz farklı) anahtar kelime öbeklerini doldurmak yerine, anahtar kelimenizi daha açıklayıcı hale getirmeyi düşünün.
Başlığınızın ve H1’inizin aynı olduğundan emin olun ve bu H1 arkadaşı yazınızda öne çıkarın. Bu arada başlıklarınız faydalı olsun. Yani adam tıkladığı ve geldiği zaman faydalanabilsin ve kalıcı takipçi haline dönüşebilsin.
Özellikle SEO gibi hızla gelişen bir sektör söz konusu olduğunda değişim kaçınılmazdır. Yine de değişmeyen bir şey var: Google’ın sitenizi “beğenmesini” istiyorsanız, sitenizi kullanıcılarınız için faydalı hale getirin.
Google hiç var olmamış gibi blog yazmak iyi bir uygulamadır. Bu, hedef okuyucunuza öncelik vermeniz gerektiği anlamına gelir. Yine de arama motorlarını hedeflemekten ve anlamaktan zarar gelmez.