Pazarlama ve satış sık sık karıştırılan iki farklı kavram. Bu iki ifade birbirine benzer şekilde kullanılsa da aslında çok farklı şeyleri ifade ederler. Hatırlarsınız; pazarlama nedir ve pazarlama faaliyetleri nelerdir sorusunu cevabını vermiştim.
Pazarlama ve Satış Arasındaki Fark Nedir?
En saf haliyle pazarlama; ürünün veya hizmetin ortaya çıkışından son tüketiciye yani sana bana ulaşması ve sonrasındaki tüketiciye destek olacak süreçlerin tamamını kapsar. Satış ise pazarlama faaliyetlerine anlam kazandıran nokta atışı işlerdir.
Tüketiciye sunulacak bir ürünün üretimi, fiyatlandırılması, pazara çıkartılması ve aynı esnada reklamlarla duyurulması pazarlama süreci olarak kabul edilirse; tüketiciye takdimi, sunumu ve kabul edilebilir bir bedelle yayılması işlemine de satış diyebiliriz.
Satış genel olarak müşteriye “almak istiyorum” dedirtebilme aktivitesidir. Tüm pazarlama aktiviteleri satışları destekleyecek şekilde kurgulanır.
Pazarlama ile satış arasındaki farkı netleştirebilmek için pazarlamacı ile satıcı arasındaki farkı incelemek faydamıza olacaktır:
- Pazarlamacı ne kadar kar ettik derken satıcı cebine kalan paraya bakar.
- Pazarlamacının hedefi karlılığı sağlamaktır. Satıcı ise ciro hedefini tutturmak ister.
- Pazarlamacı süreç yönetir, satıcı al-ver sürecini başarılı sonlandırmaya bakar.
- Pazarlamacı piyasadaki ihtiyaçları belirleyip oluşturur. Satıcı ihtiyaç giderir.
- Pazarlamacı müşteriye gel-gel yapar. Satıcı ürünü müşterinin parasıyla takas eder.
Özetle pazarlama ciddi ve büyük bir süreçtir. Satış ise bu sürecin bir son parçasıdır. Dolayısıyla pazarlamayı satışı kapsayan küme olarak değerlendirebiliriz.