Google’da Nasıl Yükselirim? İmkansız Değil!

Haz 3, 2023 | SEO

Google’da nasıl yükselirim ve Google Sıralamamı 10 Adımda Nasıl İyileştirebilirim?

Birçok kişi ve kurum, dijital dünyada yer edindikten sonra web sitem ile Google da nasıl yükselirim? sorusuna odaklanmakta, SEO stratejileri konusuna kafa yormaktadır.

Günümüzün zorlayıcı şartlarında ve rakiplerin yoğunluğunda, değişen arama motoru algoritmaları ve Google sıralama faktörleri ile bunu başarabilmek yarattığı iş yüküne ek olarak yıpratıcı olabilir.

Derinlikli olmasına gayret ettiğimiz bu rehberde bahsedeceğimiz adımlar karmaşık ve zaman alıcı geliyor ise Google da önce çıkmak için referanslı bir SEO firması ile iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde hem zaman kazanırsınız hem de paranız cebinizde kalır.

Popüler arama motoru Google ile blog sitelerine, e-ticaret platformlarına, haber sitelerine ve markalara erişim sağlıyoruz. Organik trafik artırma söz konusun olduğunda çoğu şehir efsanesi tadında olan Google sıralama faktörleri, olmazsa olmaz kontrol listemiz.

Google, Bing, Yandex gibi arama motorları bu karşılıklı erişime aracı olan devasa yapılar.

Bunu da sağlıklı sıralamalar sunmak amacıyla sürekli güncellenen belirli algoritmalar ile yaparlar. İnternet kullanıcıları için en doğru en iyi verileri sunabilmek odak noktalarıdır.

İster basit bir kişisel blog sahibi olun, isterseniz e-ticaret sitenizi zenginleştirmek isteyin, Dünya üzerindeki en popüler arama motoru olan Google de öne çıkmak ve rakiplerinizin arasından sıyrılabilmek için neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Peki Google arama motorunda ilk sırada çıkmak için neler yapmanız gerektiğini tam olarak biliyor musunuz? Google da ilk sırada çıkmak için yapılması gerekenleri sizler için maddelemek isteriz:

Yüksek bütçeleri bir anda harcamak tek başına Google sıralamasını garantileyemez, ancak biraz zaman ve doğru strateji ile arama motoru sonuç sayfasında (SERP) tek kuruş harcamadan konumunuzu iyileştirebilirsiniz.

Sizler için başta Google olmak üzere arama motorlarında sıralamanızı yükseltmenin çoğu ücretsiz olan yollarını paylaşacağım.

Kullanıcı Deneyimini İyileştirin

SEMrush’ın “bunlar önemli sıralama faktörleridir” odaklı araştırmasına göre, ilk dört sıralama faktörü; web sitesi ziyaretleri, sitede geçirilen süre, oturum başına sayfa sayısı ve hemen çıkma oranı olarak öne çıkıyor. Merak etmeyin tek tek hepsinin üzerinden geçeceğiz.

Bunların dördü de doğrudan web sitenizin içeriği ve kullanıcı deneyimi ile ilgilidir.

Kural ise oldukça basit: Web siteniz kullanıcı dostuysa ve değerli bilgiler sunuyorsa, anahtar kelime araştırması tam olarak yapıldıysa daha fazla ziyaretçi alırsınız, bu kişiler haliyle sitenizde daha uzun süre kalır ve daha fazla sayfa ziyaret eder ve bu da arama sıralamanızı yükseltir.

Optimize Edilmiş Harika İçerikler Yazın

Dikkat çekici (cornerstone) web sitesi içeriklerinin nasıl yazılacağını bilmek, trafiği artırmanın ve arama sıralamanızı iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Backlink oluşturma inanın çok daha sonra ele alacağımız konulardan.

Aslında, Google’ın ta kendisi, sayfa deneyiminin altını çizdiği bir blog gönderisinde, harika ve alakalı içeriklere sahip olmanın, sıralama için sayfa deneyiminden daha önemli olabileceğini vurgulamakta.

İhtiyaçlara odaklanan içeriklerinizin anahtar kelime açısından zengin ve hatasız olduğundan, site hız optimizasyonu yapıldığından ve harici içeriklere değerli bağlantılar sunduğundan emin olun.

Yapılan En Büyük Hatalar Şunlardır

  • Yeterince spesifik olmayan (çok geniş) anahtar kelimeler seçmek.
  • Çok fazla rekabet içeren anahtar kelimeleri seçmek.
  • Yeterli trafiği olmayan anahtar kelimelere odaklanmak.
  • Kullanıcı deneyimi (UX) geliştirme konusuna yabancılık.
  • İşletmenizle alakalı olmayan anahtar kelimeler seçmek.
  • Tek seferde tek bir anahtar kelime için sıralama almaya çalışmak.
  • Mobil uyumluluk konularına odaklanmamak.

Mızrakla balık tutmakla ağla balık tutmak arasındaki farkı düşünün. Mızrakla balık tutarken tek bir balık yakalayabiliriz ya da ıskalarsak hiç yakalayamayız. Ancak ağ ile balık tutmak, tek atışta onlarca balığı yakalayabilir.

Son Tıklama Olun

Başka bir deyişle insanlar anahtar kelimelerini aradıklarında ve sonunda sizi bulduklarında, tıklamaları gereken son sonuç olduğunuzdan emin olmalı. O kadar iyi bilgi veriyorsunuz ki geri dönüp başka bir sonuca tıklamalarına gerek kalmıyor. Tıkladıkları ilk sonuç olmayabilirsiniz (gerçi bu da yardımcı olur) ama kesinlikle sonuncu olacaksınız. Buna odaklanın.

Daha Fazla Geri Bağlantı Alın

Geri bağlantılar daha doğrusu diğer sitelerden içeriklerinize verilen bağlantılar en önemli sıralama faktörlerinden biridir ve yerel seo hususunda etkiye sahiptir. Yüksek yetkili ağlardan web sitenize gelen bağlantılar sitenizin otoritesini gösterir, trafik getirir ve arama sıralamanızı yükseltir.

Sayfa Hızınızı Artırın

Yükleme süresi, Google’ın “Önemli Web Verileri” duyurusundaki en önemli metriklerden biridir. Bu sebeple hem arama sıralamanızı yükseltmek hem de iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için web sitesi hızını nasıl iyileştireceğinizi öğrenmek iyi bir fikir olabilir.

Bozuk Bağlantılar Varsa Düzeltin

Web sitenizde kaliteli bağlantılara sahip olmak, trafiği artırmanın ve siteniz için otorite oluşturmanın en iyi yollarından biridir, ancak 404 hatası veren bağlantılar hem kullanıcı deneyiminize hem de arama sıralamanıza zarar verir. Bozuk bağlantıları bulmak için BrokenLinkCheck veya Dead Link Checker gibi bir araçları kullanabilirsiniz.

Görsellerinizi Optimize Edin

İmaj ve görselleri optimize ederek yüklemek, sitenizin hızını artırmak ve Google’ın verilerinizi tanımlamasını kolaylaştırmak için çok önemlidir ve çoğu zaman unutulur. Tüm web sitesi görsellerinizin sıkıştırıldığından, açıklayıcı dosya adlarına sahip olduğundan ve alternatif metin içerdiğinden emin olun.

H1 ve H2 Başlık Etiketlerini Kullanın

Başlıklar; içeriğinizi hem kullanıcılarınız hem de arama motorları için okunabilir ve anlaşılır kılmakla kalmaz, aynı zamanda arama sıralaması ile içeriğinizin gövdesinde başlık etiketlerinin kullanımı arasında güçlü bir ilişki de vardır. Başlık etiketleri ayrıca içerik yapınızı göstermenin ve sayfanızı okunabilir kılmanızın harika bir yoludur.

Yerel Arama için Optimize Edin

Gittikçe daha fazla insan yakınlarında bulunan işletmeleri akıllı telefonlarını kullanarak arayıp buluyor. Yerel arama motoru optimizasyonunu iyileştirmek için, Google Benim İşletmem yapınızı oluşturduğunuzdan, burada hizmetlerinize ek olarak alakalı içerikler sunduğunuzdan, güçlü ve çekici ögeler (görseller) eklediğinizden ve yorumlar kazanarak çevrimiçi itibarınızı iyileştirdiğinizden emin olun.

Sıfır Konumunu Hedefleyin

Eminim çoğunuz bunun ne olduğunu merak ediyor. Gelin izah edelim.

Bir kullanıcı herhangi bir sorgu yaptığında, Google bazen ilgili bir web sitesinden içerik çeker ve bunu özel bir öne çıkan snippet’te veya 1 numaralı arama sonucunun üstündeki yanıt kutusunda sunar. Buna sıfırıncı sıra da denmekte. Bir bakıma en tepenin de üstü.

İçeriği öne çıkan bir snippet’da görebilmek, trafiği artırmanın (snippet’ler, içeriğin geldiği sayfaya bir bağlantı içerir) yanı sıra markanızın güvenilirliğini ve görünürlüğünü artırmanın muhteşem bir yoludur.

İçeriğinizin Google tarafından öne çıkan snippet olarak seçilmesi şansını artırmak için işletmenizle ilgili olası aramaları düşünün ve sitenizi net, güvenilir ve güçlü yanıtlarla besleyin.

Google’da Nasıl Üst Sıralara Çıkılır?

Anahtar Kelimeleri Hedefleyin

Öncelikle ve en önemlisi, ne için sıralama kazanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Ve elbette, ideal müşterilerinizin arama kutusunda arayabileceğini terimler (sorgular) için herkes gibi sıralamada yer almak istersiniz. Bunlar anahtar kelimelerdir ve sizin için neyin makul olduğunu belirleme adına anahtar kelime araştırma araçlarına ihtiyacınız olacak.

Google’da sıralama için hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlerken dikkat etmemiz gereken faktörler şunlardır:

Hacim: Bu kelimenin veya kalıbın ayda kaç kez arandığı.

Rekabet: Söz konusu anahtar kelime için sıralamada yer almanın ne kadar zor olabileceği.

Alan otoriteniz: Alan otoritesi, anahtar kelimeler ile sıralamanız arasındaki ilişkildir. Siteniz kısa bir süredir yayındaysa ve düzenli olarak kaliteli içerikler yayınlıyorsanız, bu daha kolay olabilir.

Alaka düzeyi: Sitenize nitelikli trafik getirmeyecek bir anahtar kelime için sıralama hedeflemenin bir anlamı bence yok.

Profesyonel İpucu

SEO planlamanıza yeni başlıyorsanız, en iyi seçeneğiniz düşük hacimli, düşük rekabetli anahtar kelimelerle başlamaktır, böylece daha hızlı ivmelenebilir, elde ettiğiniz sıralamanızı daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Neyin “düşük” olduğu sektörünüze bağlı ancak 90-400 aralığındaki anahtar kelimelerle başlamak mantıklı olabilir.

Anahtar Kelimenizin Odak Noktasını Kontrol Edin

Genel olarak, dört ana anahtar kelime amacı türü vardır: Bilgilendirici, Ticari, Etkileşimsel (Anlatımsal) yahut Navigasyonal.

Şimdi makalemiz SEO’ya odaklandığı için, öncelikle bilgi amaçlı anahtar kelimeleri yazımıza serpiştirmeye çalışıyoruz. Ancak, bilgi amaçlı anahtar kelimeleriniz içinde dahi, kişi o anahtar kelimeleri arasa dahi tam olarak ne tür bilgilere ilgi duyabileceğini derinlemesine inceleyip toparlamanız gerekir.

Bununla İlgili Uzun Biçimli İçerik Yazın

Arama motorlarında üst sıralarda yer almanın yolu hedeflediğiniz anahtar kelimeyle ilişkili derinlemesine bilgi veren, uzun ve benzersiz makaleler yazabilmek.

Haber sitelerini incelediğimizde anahtar kelimelere boğulmuş ve birbirini her paragrafta tekrar eden içerik yığınları ile karşılaşıyoruz ve konu başlı başına ele alınmayı hak ediyor ancak asla böylesine yıkıcı bir yolu tercih etmemelisiniz.

Biri makale; seçeceği görselleri, SSS alanı, destekleyici video anlatımları, renklendirmeleri, H1 ağacı ve link çıkışları ile başlı başına bir çekici bir mizanpaja sahip olmalı. Gerekirse haftada bir içerik oluşturun ancak paylaşımınız alanında tek olsun. Bu sayede hem kaliteli linkler (backlink) kazanır hem de kalıcı ziyaretçilerinizle “hemen çıkma oranını” iyileştirirsiniz.

İster kişisel bir blog siteniz olsun ister kurumlarınız için landing yani açılış sayfaları oluşturuyor olun bahsettiğim şekilde ilerlemenizi şiddetle öneririm. Bunu kabul edilen minimum SEO adımı olarak kabul edebiliriz.

Sayfa içi SEO’nun Önemi

Çoğu SEO aracı tarafından hatırlatılan kısa kontrol listeniz:

Anahtar kelime yerleştirme: Anahtar kelimenizin meta başlığınızda, açıklamanızda, en az iki H2’de, resim dosyası adlarında, resim alt metninde, URL’de ve doğal olarak sayfanızın gövdesinde bulunduğundan emin olun.

Dahili bağlantı: Sitenizdeki en az üç sayfadan içeriğinize bağlantılar verin.

Dış bağlantı: Sayfanıza alakalı, güvenilir sayfalara 1-3 bağlantı ekleyin.

Meta açıklamanızı optimize edin: 155-165 karakter arasında tutun ve okuyucuya sayfanıza tıklayarak alacağı değeri söyleyin.

Uzun Anahtar Kelimeler Seçerek Derinlere Dalın

Çoğunlukla, hacim ve rekabet açısından nokta atışı anahtar kelimeler, uzun kuyruklu olarak tabir edeceğimiz anahtar kelimeler olacaktır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler (latent semantic indexing), daha geniş arama sonuçları için en iyi sonuçlardan daha yüksek görünme fırsatları sunabildiklerinden bunları tercih etmek önemli avantaj kazandırır.

Google’ın akordeon “Kullanıcılar Bunları da Sordu” (PAA) bölümü tanıdık gelecektir. Buradan yüksek hacimli anahtar kelimeleri süzmek yine mümkündür.

SEO Yaratıcılığınızı Sınırlayabilir

Google’ın SEO odaklı içeriğimiz için yardımcı araçlar üzerinden paylaştığımız meta açıklamayı atlayabileceğini ve H3’lere dayalı bir meta açıklama oluşturup sunabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Panik yok. Bu listelerinizi, madde işaretlerinizi, kalın yazı tipini ve başlıkları kullanmayı ihmal etmeyin.

Açık ve Net Beyanlarda Bulunun

Demek istediğim, özellikle soru anahtar kelimelerini hedeflerken, çok parçalı ve serpiştirilmiş bir cevap olsa bile, net bir yanıt sağlayan açık bir ifadeyi paylaştığınızdan emin olun.

Bir Blog Yazısı Ne Kadar Uzun Olmalı?

2022’de SEO için en iyi blog uzunluğu 1.760-2.400 kelimedir ifadesi ortalama bilgisini deneyimleriniz ve referanslarla zenginleştirmelisiniz. Eğer okumaya devam ediyorsanız ve bu paragrafa geldiyseniz 1.157 kelimeye ulaştığımızı vurgulamak isterim.

Anlamlı ve Çekici Görseller Ekleyin

Sayfanıza resimler, görseller, imajlar veya infografikler eklemek, içeriğinizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Görseller insanları sayfada daha uzun süre tutacak ilgi çekici içerik sağlar ve resim sonuçlarında sıralanma şansı verir.

Ancak daha üst sıralarda yer almak istediğiniz gönderileriniz için stok görseller ve yetersiz grafikler yeterli olmayacaktır. Kavramlara odaklanan, değer katan ve anahtar kelimenin amacına uygun görsellere ihtiyacınız var. Evet biraz uğraşacaksınız ancak sonuca değmez mi?

Bir anahtar kelimeyle ilgili içerik oluştururken Google’da benzerlerini arayın ve yalnızca görsellerin ne kadar önemli olduğunu değil, aynı zamanda hangi görsellerin sıralama aldığını da analiz edin, böylece arama yapanların beklentilerine karşılık verebilirsiniz.

Bir İçindekiler Tablosuna Sahip Olun

Yazımızın başında da görebileceğiniz bir “içindekiler” tablosu sunabilmek önemlidir. Çoğu zaman, Google’ın bu bağlantıları doğrudan bir gönderinin meta açıklamasına eklediğini görürsünüz.

Arama Sorgularınızı İnceleyin

Bir Google hizmeti olan Search Console, hangi sorguların dikkat çekici olduğunu hangilerinin tıklamaya yönlendirdiğini size söyleyecektir.

Bu, bir sayfayı zenginleştirmek için ek başlıklar belirlerken ve müstakil sayfalar oluştururken ek anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olabilir.

Teknik SEO’nuzu Kontrol Edin

Resimlerinizin düzgün bir şekilde sıkıştırıldığından ve boyutlandırıldığından ve indeksleme sorunlarının olmadığından emin olmak gibi, sayfa düzeyinde de yapabileceğiniz pek çok optimizasyon vardır.

Bir sayfanın Önemli Web Verilerini, mobil kullanılabilirliğini ve daha fazlasını doğrudan Search Console’da kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca, manuel bir mobil kullanılabilirlik testi yaptığınızdan da emin olun; yalnızca Google’ın mobil uyumluluk denetleyicisini kullanmayın, öğelerin düzgün bir şekilde oluşturulduğundan emin olmak için sayfayı bir mobil cihazdan gerçekten bir son kullanıcı gibi ziyaret edin. Bir kod gezgininin zaman zamana anlayamayacağı bazı şeyler olabilir.

Sayfa içi SEO Nedir?

Sayfa İçi SEO, Google sıralamalarınızı iyileştirmenin EN HIZLI yollarından biridir. Bunun nedeni, sayfanızı yaklaşık 2 dakikada optimize edebilmenizdir. Ve birkaç gün içinde bir sıralama artışı görmeye başlayabilirsiniz.

İlk olarak, anahtar kelimenizin başlığınızın en başında olduğundan emin olun ve içeriğinizi en az 1800 kelime yapın. Google’ın temel sıralama faktörlerine ilişkin analizler, ortalama Google ilk sayfa sonucunun 1.447 kelime içerdiğini göstermekte.

Açıkçası, uzun içeriklerin anlamsız olduğu zamanlarda vardır (bir haber veya e-ticaret kategori sayfası için olduğu gibi). Ancak uzun içerikler yayınlayabiliyorsanız, buna zaman ayırıp uzun içerik yayınlamalısınız.

Kendimize Şu Soruları Soralım:

  • Sitenizin mobil cihazlar için yüzde 100 optimize edildiğine emin olun.
  • Ayrıca sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini incelemelisiniz.
  • Ardından, Search Console’a gidin ve “dizin”, “kapsam” alanını inceleyin.
  • Google dizine eklemede sorun yaşıyorsa burada gösterecektir.

Yoast SEO eklentisini kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu eklenti, sıralamalarınızı sihirli bir şekilde iyileştirmese de yazının başından beri değindiğim ögeleri sizin yerinize kontrol edebilir ve nelerin geliştirilmeye açık olduğunu bildirebilir.

Buraya dikkat! Google sıralamanızı iyileştirmek istiyorsanız, sayfanızın birilerinin aradığı sorguya ciddi bir şekilde cevap vermesi gerekir. Bunu yaptığınızda, Google sitenizi daha fazla kişiye göstermek isteyecektir. Bu nedenle, Google’a istediğini vermek, SEO stratejisinin temelidir.

Buradaki anafikir; “içeriğinizi arama sonuçlarıyla eşleştirin” ki buna SEO çevrelerinde “Search Intent” denmekte. Yeni popüler kelimelerimizden. RankBrain sayesinde, Google artık sitenizin belirli bir anahtar kelime için uygun olup olmadığını büyük bir oranda anlayabilir.

Hemen Çıkma Oranınızı Azaltın

Bir diğer önemli adımımız, sitenizin Hemen Çıkma Oranını iyileştirmektir. Bu neden önemli? Çünkü arama motorları, insanların bir siteye girip hızla arama sonuçlarına jet hızıyla geri dönmesini tespitten hoşlanmaz.

Bu, Google’a insanların mutlu olmadığını göstermenin açık bir işaretidir. Kullanıcılar memnun değilse, sıralama ve SEO hayallerini bir kenara bırakıp küçük ve şirin bir kafe açma projenize odaklanabilirsiniz.

Hedeflenecek Daha Fazla Anahtar Kelime Bulun

Sayfanızı birkaç farklı anahtar kelime etrafında optimize etmeniz mümkün. Öncelikle, Google Search Console’un “Arama performans” raporuna gidin ve kullanıcıların arama sorgularını inceleyin.

Web sayfalarınızı zaten tam olarak bu anahtar kelimeler etrafında optimize ettiğiniz için muhtemelen listedekilerin birçoğu size tanıdık gelecektir.

Ancak ara sıra optimize etmediğiniz bir anahtar kelimeyle de karşılaşabilirsiniz. Ve eğer o terim için tesadüfen sıralama alıyorsanız, gerçekten o terim için sıralama yapmaya çalıştığınızda neler elde edebileceğinizi bir hayal edin.

Yüksek Kaliteli İçerik Yayınlayın

Yazıda sık değindiğimiz üzere kullanıcılar aradıklarını sayfalarınızda bulduktan sonra neden sayfanızı terk etmek istesin ki?

Özetle, insanların sosyal medyada paylaşabileceği ve bağlantı vereceği kalitede içerik oluşturmalısınız. Bunun nedeni, zaten çoğumuzun bildiği gibi, Google’ın algoritmasının büyük ölçüde geri bağlantılara dayalı olmasıdır. Siteniz ne kadar çok geri bağlantıya sahip olursa, sıralamanız o denli yüksek olur.

Ve sitenize backlink elde etmenin en iyi yolu insanların gerçekten bağlantı verecekleri hatta alıntılayabilecekleri kalitede içerikler oluşturmaktır.

Blog gönderileri için “mükemmel” kelime sayısı olmasa da 3k+ kelimeden oluşan içerik, bağlantı kazanma söz konusu olduğunda en iyisini sunma eğilimindedir.

Kaliteli Görseller ile Süsleyin

İnfografikler, şemalar, akış şemaları, videolar ve haritalar ziyaretçilerin sayfanızda kalmasını olumlu etkileyen elemanlar.

Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanın

Harika içerikler yayınlamak gerçekten motive edici ancak hepsi bu kadar.

İçeriğinizin bağlantı alıp paylaşılması için insanların onu gerçekten bir yerlerde fark etmesi ve görmesi gerekir.

Başka bir deyişle “yayınla ve dua et” yaklaşımını benimseyemezsiniz. Hayatın sırrını da verseniz içeriğinizin her gün paylaşılan blog gönderileri, videolar, Instagram hikayeleri ve Facebook gönderileri okyanusunda bir damla olduğu gerçeği değişmeyecek.

Aslında, WordPress her ay 70 milyon yeni içerik paylaşıldığını bildiriyor.

Buradaki ana fikir, insanların sitenize bağlantı vermesini istiyorsanız, içeriğinizi aktif olarak tanıtmanız gerektiğidir.

Bu stratejiyi kullanmak için önce CheckMyLinks Chrome uzantısını yüklemelisiniz.

Ardından, kırık link bulabileceğiniz bir sayfayı tarayın ve paylaşımınızla eşleşen kırık bir bağlantıyı tespit edin.

Sonrasında tek yapmanız gereken ilgili sitenin yöneticisine ulaşarak durumu bildirmek ve link alanına talip olduğunuzu bildirmek. Özetle ilgiliden kendinize bağlantı vermesini rica ederek güçlü olduğunuz içerik linkini paylaşabilirsiniz.

Sonuçlarınızı İzleyin

Tüm bu saydıklarımıza dikkat ettiyseniz ve bir şeyler yapmaya başladıysanız içeriklerinizin üst sıralarda olduğunu görmeye başlayacaksınız.

Organik trafik doğrudan arama motorlarından gelen trafiktir ve tüm istediğimiz de esasen budur.

Bu arada çoğunlukla sıralamaların aldatıcı olabileceğini akıllardan çıkarmamalıyız. Araştırmalar Google’da 1. sıranın olmanın birçok kez isteneni veremeyebileceğinin de altını çiziyor.

Özetle Google’da en üst sıralarda yer alan sayfanın her zaman en fazla trafiği getirmediğini söylemek gerekir.

Google’daki 2. sonuç bazen 1. sonuçtan daha fazla tıklama alabiliyor.

Diyelim ki A anahtar kelimesi için 1. sıradasınız. Rakibiniz ise aynı terim için 2. sırada.

Ancak rakibiniz B, C ve D anahtar kelimelerinde 1. sırada yer alıyor.

Daha fazla anahtar kelime için sıralamaya girdikleri için muhtemelen sizden daha fazla Google trafiği alacaklardır.

Google Arama Konsolu “Gösterimler” ve “Tıklamalar”

Bu, Google Analytics organik trafik raporunun güzel ve bana göre daha sade bir tamamlayıcısıdır.

Search Console’daki bu rapor temel olarak size sitenizi kaç kişinin gördüğünü gösterir. Ve elbette bu insanlardan kaç tanesi sitenize tıkladı.

Daha Fazla Ziyaretçi Almanın Birkaç Basit Yolu

Duygusal başlıklar kullanın yani; “harika yolları”, “tam listesi” gibi başlıkların altını tam olarak doldurabiliyorsanız ve gelenleri içeriklerinizle memnun edebiliyorsanız epey yol kat etmişsiniz demektir.

Kısa ve açıklayıcı URL’ler yani bağlantılar oluşturmak faydalıdır. Keza arama sonuçlarında karşımıza çıkan yıldızlar gibi zengin snippet’ler, sitenizin SERP’lerde (arama sonuçlarında) öne çıkmasına gerçekten yardımcı olur.

Meta açıklamanız başlıktan sonra ziyaretçilerin dikkat edeceği ikinci alan olduğundan bir bakıma makalenizi satacağınız yerdir ve es geçilmemesi gereken alanlardandır. Devam edelim.

Günümüzde markaların ve pazarlama ekiplerinin peşinden koşması gereken bir sürü şey var. Beğeni, takipçi, retweet, yorum, paylaşım, etiket, bahsetme vb. artık aklınıza ne gelirse.

Yalnızca pazarlama için hizmetimizde olan 20’den fazla popüler sosyal medya platformuyla, Google sıralamanızı takip etmek için zaman ayırmak zor olabilir. Şimdilerde sosyal ağlar insanların bilgi arama şeklini değiştirip değiştirmediği üzerine yoğunlaşıyor. Belki de bu kanalların Google’ın yerini alabileceği aşamaya geldik kim bilir.

Semrush tarafından paylaşılan değerli verilere göre, Google hala dünyanın en popüler web sitesi ve aylık toplam 100 milyardan fazla ziyaret alıyor.

Bunu bir perspektife oturtmak için, Facebook’un yalnızca 20 milyar aylık toplam ziyaret aldığını, Instagram ve Amazon sırasıyla 4 milyarlarda olduğunu es geçmemek gerekiyor. Nitekim son on yılda Google en popüler web sitesi olarak ilk sırayı kimseye kaptırmadı.

Yani evet; yapay zekaların konuşmaya başladığı 2023’te hala Google’da nasıl sıralandığınızı önemsemelisiniz.

Google son 10 yıldır hayatımızda çok güçlü bir şekilde var olmasına rağmen, sonuçlarda üst sıralarda yer almak hala en büyük zorluklardan biri. İlk olarak rekabet had safhada.

Farklı bir kaynak, her gün yaklaşık 2,75 milyon gönderinin yayınlandığını tahmin ediyor ve bu sadece bilindik CMS WordPress’te. İkinci olarak, Google’ın algoritmasının nasıl çalıştığını da anlamanız şart.

Google’da nasıl daha üst sıralara çıkabileceğinizin şifresini çözmenize yardımcı olmak için en iyi uygulamaları toparlayarak sağlamamızı yapalım. Bunlardan bazılarını zaten uyguluyor olabilirsiniz ve diğer ipuçları sizin için yeni olabilir. Durum ne olursa olsun, bunların her birini gözden geçirin ve nerelerde değişiklik yapabileceğinizi değerlendirin.

Dijital pazarlama dünyası, popülaritesi artan yeni platformlarla evrim geçirse de Google’da üst sıralarda yer almak, web sitenize gelen trafiği artırmanın en iyi yollarından biri olmaya devam ediyor. Çevrimiçi verilere göre, ilk sayfadaki ilk beş organik sonuç, tüm tıklamaların %67’sinden fazlasını oluşturuyor!

Sonuçta, web sitenizi daha fazla kişi ziyaret ederse, bu ziyaretçileri yeni müşterilere dönüştürmek için daha fazla fırsatınız olur. Ayrıca, rakiplerinizden daha üst sıralarda yer alırsanız, potansiyel müşterilerinin bir kısmını çekebilirsiniz.

Ancak mesele sadece yeni müşteriler kazanmak (veya rakiplerinizin potansiyel müşterilerinden bazılarını alabilmek) değildir. Ayrıca bu durum markanızın veya işletmenizin güvenilirliğini artırmaya yardımcı olur.

Güvenilirlik, kulağa yeni müşterilerden daha sıkıcı gelse de hedef kitlenizi nişinizdeki en güvenilir kaynaklardan biri olduğunuza ikna edebilirseniz, sonunda potansiyel müşterileri ödeme yapan müşterilere dönüştürme şansınız olacak.

Sayfa içi SEO’nun Önemi

2023’te sayfa içi optimizasyon, Google’daki sıralamanızı yükseltmenin en kolay yollarından biri olmaya devam ediyor. Bunu yapmak çok zamanınızı almaz, aynı zamanda sonuçları da hızla alırsınız.

Kısacası, web sitenizin sayfalarında görünen ve optimize edebileceğiniz başlıklar, sayfa alt başlıkları ve görseller gibi tüm öğeleri ifade eden bir kavram.

Öte yandan, sayfa dışı SEO (ki aynı derecede önemlidir), daha fazla geri bağlantı alarak arama motorları için alaka düzeyi oluşturmakla ilgilidir bu makalenin ilerleyen kısımlarında daha ayrıntılı olarak odaklanacağımız önemli bir konu.

Site içi SEO konusunda size yardımcı olacak en iyi konunun minimum 1.800 kelimelik içerikler oluşturun ana fikri etrafında şekillendiğini görüyoruz.

  • Sayfalarınızın mobil versiyonunu test edin.
  • Re-write, intihal, al-değiştir ile ilerlemeyin özgün olun.
  • Siteniz hızlı yüklensin.
  • Sayfa içi SEO (On-Page SEO) konusuna aşina olun.
  • Paylaşımlı hosting yerine sunucuda bulunmayı düşünün.
  • Kırık linkleri kontrol edin.
  • SSL sertifikanız mutlaka olsun.
  • Düşük kaliteli içeriklerden vazgeçin.
  • Videolar ekleyin.
  • İstatistiksel veriler paylaşın.
  • Bir Google Benim İşletmem profili oluşturun.
  • Domain otoritesini artırma adına alan adınızın süresini uzatın.
  • Uzmanları işe almaktan korkmayın.
  • İç ve dış bağlantılar ekleyin.
  • Anahtar kelimelerinizi içeriklerinizde gizleyin.
  • Görsel optimizasyon önemli. Webp ve Aviff kullanın.
  • Search Console verilerini okumayı bilin.
  • Başkalarının içeriklerinde alıntı yapabileceği şeyler yayınlayın. Veri kaynağı olun.
  • Google Analytics ile metrikleri takip edin, rakip analizi yapın.

Google’ın temel sıralama faktörlerine ilişkin analizimiz, ortalama Google ilk sayfa sonucunun 1.447 kelime içerdiğini ortaya çıkardı. Google, insanların bir siteye girip hızla arama sonuçlarına geri döndüğünü görmekten hoşlanmaz. Dolayısıyla hemen çıkma oranınızı optimize etmeniz son derece önemli.

Daha önce en az 1.800 – 2.000 kelimeyi hedeflemeniz gerektiğinden bahsetmiştik, ancak 3.000 kelimeden uzun gönderiler bağlantı kazanabilmek için daha iyi çalışır. Ne de olsa, okuyucuları sayfanıza bağlayan tek tek anahtar kelimeler değil, içeriğinizin genel kalitesidir. Başka bir deyişle, alakalı, ilgi çekici ve kaliteli kalemlerden çıkmış bir yazı, zirveye çıkmak için en iyi seçeneğinizdir.

Google’da Yükselmek İçin Dikkate Almanız Gerekenler

  • Sosyal ağlarda aktif rol alın ve sektörünüzle alakalı grup ve sayfa kurmaktan kaçınmayın.
  • İç optimizasyonunu kusursuz olarak yapılandırın, kesinlikle bu tür bağlantılardan uzak durunuz.
  • Anahtar kelimenizi yazının ilk 100 kelimesi içinde mutlaka kullanın.
  • İlgi çekici bir meta başlığı ve açıklaması belirleyin.

Dijital Pazarlama Uzmanlarımızla İletişime Geçin

DMM Turkey’de çevrimiçi pazarlama hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için çalışıyoruz. Arama sonuçlarında ilk sırada yer alan; “Google’da Nasıl Yükselirim” yazımızda faydalandığımız stratejileri öğrenmek, daha fazla bilgi almak veya çevrimiçi reklamcılık hizmetlerimiz hakkında bilgi edinmek için ekibimizle iletişime geçebilir, [email protected] e-posta adresimiz ve 0532 591 57 71 numaralı telefonumuz üzerinden soru, görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz