Kişisel blog önerileri ve blog fikirleri yüzlece alt madde altında ve bilindik önerilerle listelenebilir ancak bu noktada da yığınların arasından sıyrılıp nokta atışı önerilerle ilerlemek isabetli olacak. Sonlara doğru bir liste paylaştım aman okumadan geçmeyin…
Yüzlerce yemek veya teknoloji blogundan birini daha açıp vakti boşa harcamanak yerine rekabetin daha az yaşandığı niş tabir edilen başlıkları belirlemek gerekecektir; elbette “yemek” yerine spor, sanat, medya ve benzer alanlarda yoğunlaşarak bakir alanlar bulabilirsiniz.
Misal “Meksika’nın Acılı Yemekleri” ve mutfak kültürü hakkında bir blog videolar, kaliteli görseller ve tariflerle beslenseydi benim gibi arayışta olan bir acı sever gayet çekici gelebilirdi.
Blog Fikirleri – Hangi Konuda Blog Açabilirim?
Bir vakitler, eşinin yaptığı güzel yemekleri iptidai bir telefon ve bir iki ücretsiz kurgu programıyla montajlayıp YouTube’da paylaşan ve hatırı sayılır bir takipçi kitlesi ve gelir yakalayan eski iş arkadaşımın hikayesini anlatmıştım belki hatırlarsınız.
Kendisi okumayan bir toplum olduğumuz anafikrinden hareketle sanırım tercihini video içerikler’den yana kullandı ancak bloglar ve blog yazmak da o kadar da yabana atılacak bir mecra değil.
Bu noktada anafikirden ayrılmadan ve blogger mı vlogger’mı olalım demeden tekrar blog konusu fikirleri bulma noktasına dönelim.
Bir heves blog sahibi olan arkadaşlarımızın bir çoğu bir iki karaladıktan sonra ne yazık ki sıkılıp bırakıyor.
Hal böyle olunca başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının yeni web sitelerine duyduğu güven azalıyor, indekslenme (sayfalanma) zorlaşıyor, bu işe “mikro gelir” kaygısıyla girdiyseniz elbette işler imkansızlaşıyor. Belki de tam da kırılma tam da şanslarının döneceği noktada bırakıyorlar kim bilir.
Öncelikle yazıp paylaşma aralığınızı belirlemelisiniz. Haftada bir mi, ayda dört mü yoksa her gün mü nedir hedefiniz, sizi yazmaya iten motivasyon nedir?
WordPress ve Blogger’ın zamanlayıcı özelliği sayesinde motive olup içerik ürettiğiniz yoğun anlarda 11 içeriği aynı anda yayına almak yerine 11 hafta üzerinden zamanlamak mümkündür. Paylaşım senaryoları çoğaltılabilir.
Gelelim konu önerilerine. Yazarlığa ilk başlayan hevesli kişilerin sıkça yaptığı hataların başında birilerinin çizgisini ve haliyle içeriklerini kopyalamak, bir hafta yoğun yazıp sonrasında yazmamak gelmekte.
Blog’lar sizin kimliğinizdir. Hayatınızı ve beğenilerinizi yansıttığınız alanlardır. Bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz alanları, hakim olduğunuz konuları belirleyerek kapsamlı bir listeleme yapmanızı güçlü bir rakip analizi yapmasanız da kopyalamamanızı öneririm.
Sadece Para için Blog Yazmayın
Herkesin hayalidir bir sayfiye kasabasına yerleşip sadece yazarak ve etkileşime girerek hayatını kazanmak…
İnanın bunca yıllık deneyimlerim, sohbetlerim ve geniş çevrem içinde sadece 2 ya da 3 kişinin bu başarıyı yakalayabildiğine şahit oldum. Onlar da “Abi bir ay şu kadar gelir var ama 2 ay sonra düşebiliyor” diyerek işin mali açıdan ne kadar dengesiz olduğuna bir bakıma işaret ediyordu.
Tamam; “mikro gelir” hedefi güzel bir motivasyon kaynağı hele ki kalabalık bir aileye ve bolca da faturaya sahipseniz ancak sakın ama sakın tam zamanlı bordrolu işinizi bırakıp dijital dünyanın peşinden gitmeyin bırakın ekstra bir gelir kalemi olarak kalsın o kadar..
Blog yazmak elbette keyifli bir iştir ancak kişinin saatlerini ve günlerini de almaz. Kimi zaman bir pazar akşamı yarım saat, kimi zaman da erken işe gelip bilgisayar başına geçtiğiniz yoğunluğunuzla belki sadece bir on dakika ayırarak kaliteli içeriklere sahip olabilirsiniz.
Bir yazıyı oluşturmadan önce, ki kimilerine göre bu yazılar makale derinliğinde de olabilir ve kapsamlıdır, o içeriğin insanlara yardımcı olup olamayacağını belirlemelisiniz. Rakip analizi, başarılı blog sitelerini takip edip yazarlarıyla iletişime geçmek güçlü bir network için ilk adımdır. Hayatın sırrını da verseniz iletişime geçmezseniz kimse sizden haberdar olmaz.
Şimdilerde; “kopyala & yapıştır” yapan pek kalmadıysa da “re-write” denen takla attır yeniden yayınla olarak özetleyebileceğimiz kibar hırsızlık tarzına sık rastlıyoruz.
Ne ilki ne de ikincisi tavsiye edilecek yollar değildir hele ki algoritmaların günden güne geliştiği ve neredeyse ışık hızıyla ceza alabildiğimiz şu günlerde. Ceza almasanız dahi bir yere gelmeniz imkansıza yakındır.
Aşağıda paylaşacağım ana ve alt başlıkları incelerseniz bir yerlere gelebileceğinizi ümit ediyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur ve umarım değerli yorumlarınızı paylaşırsınız;
Spor ana başlığı altında; evde yapabileceğimiz sporlar, kendini savunma, vücut geliştirme, spor anketleri, amatör branşlar, spor ve etkinlik duyuları, amatör kulüplerden haberler, unutulan sporcularla röportajlar, eğlenceli spor videoları, sporun sağlıkla ilişkisi değerlendirilebilir.
Bonus Blog Fikirleri:
- Belirli bir bütçeyle seyahat tavsiyeleri içeren blog.
- İletişim becerileri.
- Kendi kendine yetebilen bir yaşam tarzı. (Güneş enerjisi vs.)
- Evlilik sırları.
- Paranormal olaylar.
- Metafizik.
- Ev yapımı şarap, bira vs.
- Sinir kontrolü ve stres yönetimi.
- Kadınlarla iletişim kurma rehberi.
- Definecilik konuları.
- Denizde yaşam.
- Ülkelere ait ilginç bilgiler.
- Hasta ve engellilere özel yemek tarifleri.
- Eleştiri blogu açabilirsiniz.
Eğer hali hazırda bir konuda uzmanlığınız varsa, fazlaca düşünmeden kolları sıvamanızı ve insanlara uzmanlığınızı aktarmak için bir blog açmanızı öneririm.
80’ler ana başlığı altında; plaklar ve dönem müzikleri, yemek kültürü, aile ve akrabalık ilişkileri, 80’ler sineması ve kültürü düşünülebilir. 80’lere benim gibi meraklıysanız Ayfer Tunç tarafından yazılan “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” kitabını mutlaka okumalısınız muazzam faydalıdır.
Girişimcilik ve iş fikirleri başlığı her zaman ilgimi çeken sonsuz sayıda kaynağa sahip alanlardan biri olmuştur.
Mikro gelir kaynakları, sermayesiz işler, e-ticaret’e giriş, pasif gelir kaynakları, evden çalışmak, emekliler, engelliler ve ev hanımları için gelir kaynakları, internet başına para kazanmak, evden para kazanmak, ev yemekleri satarak bütçeye katkıda bulunmak, anket çözerek para kazanmak bin bir çeşit alt başlık mevcut.
Otomobillere meraklıysanız; elektrikli otolar, scooter’larla ulaşım, model araçlar, otonom teknolojiler, uçan araçlar, hibrit teknolojiler ve benzeri eğlenceli alanları detaylandırabilirsiniz.
Alışveriş ancak sıkıcılığın hakim olduğu bu alanı nasıl detaylandıracağız ve nasıl öne çıkacağız?
Ucuz ve hesaplı ürünler, semt pazarları, şikayet blogları, memnuniyet siteleri, ilginç ürünler, alternatif hediyelikler, yurtdışından alışveriş yolları, ölücülük, nereden ne almalıyız ve piyasa bilgileri yine değerlendirebileceğiniz eğlenceli alt başlıklar.
Evcil hayvanlar yine sevdiğim alanlardan biri ki burada da; hastalıklar, konuşan hayvanlar, yardım ve mama organizasyonları, hayvan hakları, evcil otelleri, sahiplendirme, bakım üretim ve beslenmeleri hatta sürüngenler zihinleri tetikleyecek eğlenceli ve ilginç alt başlıklar.
Ölüm ne yazık ki bunaltıcı bir mevzu oluşunun yanı sıra hayatın da bir gerçeği. Bu noktanın neredeyse ellenmemiş olduğunu görüyorum. Detaylandırayım; gizli ilimler, taziye yemekleri, paranormal gündem, sırlar, muskalar, dualar ve mezar bakımı gibi onlarca üzerine düşünebileceğimiz alt başlık mevcut.
Geldik bu yazının da sonuna. Bağlayalım. Esasen üstteki kategorileri daha da detaylandırabilirdim ancak okuyucuyu sıkmak da istemedim. Bu arada blog içeriklerinizi kaliteli görsel, bağlantı ve videolarla zenginleştirmeyi de lütfen ihmal etmeyin.
Profesyonel destek almak isterseniz formu doldurabilir veya iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.