Bireysel SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şub 27, 2024 | Dijital Dönüşüm, SEO

kişisel seo, bireysel seo

Bireysel SEO ile ile ilgileniyorsanız kendinizi Google’layarak ilk adımı yapın. Daha önce herhangi bir arama motorunda kendinizi aramayı denediniz mi? Adınız kişisel markanız daha doğrusu en önemli dijital ayak izinizdir. İlk sayfadaki her şeyi seviyor ve ilgileniyorsanız, kişisel SEO’nuza zaman ayırmanın vakti gelmiş demektir.

Kişisel SEO’da iki mutlak hedefi vardır: Marka bilinci oluşturarak Google ilk sayfasının tamamına hakim olma veya olumsuz arama sonuçlarını birinci sayfadan uzaklaştırma yani bir anlamda itibar yönetimi.

Sizin için kısa bir kontrol listesi oluşturacak ve kişisel seo aşamalarında atmanız gereken adımları anlaşılır bir dille listeleyeceğiz.

SEO (arama motoru optimizasyonu), web profesyonellerinin bir web sayfasını, belirli ve alakalı anahtar kelimelerle yapılan aramalarda, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda görünmesini sağlama sanatını/bilimini ifade eden bir terimdir. Örneğin, eğer bir web sitesi yelkenlilerle ilgiliyse, “yelkenliler” araması yapıldığında, ideal olarak birinci sayfada hatta sayfanın en üstünde görünmesi hedeflenir.

Kişisel SEO, bir kişinin adının, iş unvanının veya mesleki becerilerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda görünmesini sağlama sanatını/bilimini ifade eder. Hedef, kişinin adının ilgili aramalarda, ideal olarak birinci sayfanın en üstünde yer almasıdır. Kişisel SEO, LinkedIn, Facebook ve diğer arama yapılabilir sitelerde yapılan aramalar için de geçerlidir.

Buraya dikkat! Kişisel SEO’nun üç temel etkisi vardır: İnsanlar, ağlarını genişletmek, yeni iş ortakları, müşteriler ve işverenler bulmak ve eski tanıdıklarıyla yeniden bağlantı kurmak için arama yaparlar.

İşe alım uzmanları, açık pozisyonlar için gerekli niteliklere sahip adayları bulmak ve mülakat davetleri ile iş teklifleri yayınlamadan önce başvuranların niteliklerini doğrulamak amacıyla arama yaparlar. Birini işe almak, iş anlaşması yapmak veya profesyonel bir ağa dahil etmek için, o kişinin kolayca bulunabilir olması gerekir ve iyi kişisel SEO, bu kişileri bulmanın en etkili yoludur.

Görünmez olmak iyi değildir. Aranan isimle ilgili hiçbir şey (ya da olumlu hiçbir şey) bulunamazsa, genellikle kişinin güncelliğini yitirdiği, bir şeyler sakladığı ya da sahte bir isim kullandığı yönünde olumsuz varsayımlar yapılabilir.

Özgeçmişinizi Arama Dostu Hale Getirin: LinkedIn

LinkedIn, arama sonuçları genel olarak üst sıralarda yer alma eğilimindedir. “Konum”, “Pozisyon” ve “Şirket” gibi SEO alanlarında yer alan ve çoğu zaman atlanan bölümleri güncellediğinizden emin olun. Rank Math ve Yoast gibi SEO eklentilerinde bu alanları bulabilirsiniz.

LinkedIn’de adınızı içeren bir URL seçmeye özen gösterin. Profilinizin tamamının herkese açık olduğundan emin olun. LinkedIn sayfanızı mümkün olduğunca ve mümkünse iki dil için eksiksiz hale getirin. Sosyal medya hesaplarınızı ve varsa web sitenizi eklemeyi ihmal etmeyin.

Sosyal Medya Ağları

Twitter veya yeni adıyla X profilleri Google’da LinkedIn’e benzer şekilde halen üst sıralarda yer alıyor. En iyi profil fotoğrafınızı, kısa bir biyografinizi ve web sitenize bir bağlantıyı belirleyin. Twitter’ı hiç kullanmasanız bile, insanlara sizi nerede bulabileceklerini söylemek için bir tweet ekleyin “Twitter’da aktif değilim, ancak [diğer ağ] üzerinden benimle bağlantı kurmaktan çekinmeyin” gibi.

Öte yandan Quora profil sayfaları çok basit görünse de sıralamada yer alabiliyor! Görselnizi ve kısa biyografinizi ekledikten sonra birkaç kişiyi ve birkaç konuyu takip edin ve soru cevap etkinliklerine katılın. Facebook yine atlanmaması gereken sosyal ağlardan.

Hem kişisel markalaşma hem de kişisel SEO, günümüzde başarılı pek çok kişi tarafından ihmal edilebiliyor. Bu yazımızda kişisel seo nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Kişisel SEO ve Kişisel Markalama Nedir?

Markalaşma kişisel SEO’yu da içerir ve kişisel SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) işe alım yöneticilerinin veya ilgili kişilerin çevrimiçi arama yaptığı, sahip olduğunuz ilgili anahtar kelimeler ve kelime öbekleri (genellikle “zor” becerileriniz) ile ilgilidir.

Detaylarla örülü olması beklenen kişisel markalaşma becerileri, çevrenizin size güvenmesini sağlayan ve nasıl bir insan olduğunuzu gösteren kişisel nitelikleri ve becerileri içermelidir.

Kişisel markanızı tanımlayabilmek, sizi benzersiz ve rakiplerinizden farklı kılan şeyin ne olduğunu belirleyebilmek ve bu nitelikleri hedef kitlenize uygun bir şekilde konumlandırmakla ilgilidir.

Toparlayacak olursak kişisel seo için mutlaka zaman ayırın ve sizi hedef işverenleriniz için benzersiz ve değerli kılan teknik ve teknik becerileri tanımlayıp farklılaştırın. Buna vaktiniz yoksa bununla ilgili yol haritası oluşturacak profesyonellerle de çalışmanızı tavsiye ederim. Devam edelim.

Birisi adınızı Google’da aradığında ne bulacak? Muhtemelen Instagram’ınız, belki Twitter’ınız ve belki de annenizin Facebook sayfasındaki bazı tarih öncesi fotoğraflarınız. Bunların hiçbiri doğası gereği kötü olmasa ve sempatik gözükse de (sosyal medyanızda şüpheli içerik bulunmadığı sürece) etkileyici değil.

Bir etkinlikte tanıştığınız potansiyel bir işveren, iş ortağı veya kişi sizi Google’da ararsa ne olur, ne olmasını beklersiniz? Muhtemelen karmaşık ve rastgele Instagram görsellerinden daha fazlasını bulmalarını isteyeceksiniz.

Bunun yerine profesyonel bir imaj sunabilmek, yaptığınız işin ve yapmayı umduğunuz işin görselini sunabilmek istersiniz. Bunu gerçekleştirme sürecine kişisel SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) denir. İfadeyi yazıda bir kaç kez tekrarlayıp üzerinden geçeceğiz.

Yazının başından beri paylaştığım tüm veriler biraz teknik görünebilir ancak aslında oldukça basittir. Bu kılavuzda, kişisel SEO’nun gizemine değineceğiz ve birisi adınızı Google’da arattığında doğru bilgilerin görünmesini nasıl sağlayacağınızı göstereceğiz.

Kişisel SEO Nedir?

Kişisel SEO terimi hala o kadar yaygın değil. Bunun nedeninin SEO’nun çoğu insana teknik ve karmaşık bir konu gibi gelmesi olduğunu düşünüyorum. İnsanların şu soruyu sorma olasılıkları daha yüksektir: “Birisi adımı aradığında web sitemin veya LinkedIn profilimin görünmesini nasıl sağlayabilirim?” Veya “İşe alım görevlilerinin beni internette bulmasını nasıl kolaylaştırabilirim?”

Bu soruların her ikisi de özünde temel SEO süreçleri ile ilgilidir. Arama motoru optimizasyonu, insanların arama motorlarını kullanarak çevrimiçi içerikleri bulmasını kolaylaştırmak anlamına gelir. Ve bir adım daha ileri giderek, insanların başkaları yerine sizin çevrimiçi içeriğinizi bulmasını sağlamakla ilgilidir.

Kişisel SEO, SEO ilkelerini kişisel çevrimiçi varlığınıza uygulamak anlamına gelir. Bu, LinkedIn’inizi, kişisel web sitenizi ve çevrimiçi olarak “var olduğunuz” herhangi bir yeri içerebilir.

Kişisel SEO Hedeflerinizi Tanımlayın

Pek çok insan, birisi adını Google’da veya farklı bir arama motorunda arattığında üst sıralarda olabilmeyi ister. Bu iyi bir ilk başlangıç ​​olsa da, bu noktaya takılı kalırsanız pek de bir şey elde edemezsiniz.

Yalnızca adınıza odaklanmak yerine insanların sizi aradığında ne bulmasını istediğiniz konusuna odaklanmalısınız: Neden bulunmak istiyorsun? Neyle tanınmak istiyorsun? Seni kimin bulmasını istiyorsun? Kişisel veya kurumsal hedefleriniz neler?

Bu soruları yanıtlayabilirseniz veya yanıtlayabilecek kişiler ile iletişime geçerseniz çevrimiçi varlığınızı oluşturmaya ve optimize etmeye başlamak çok daha kolay olacaktır.

Bu biraz basitleştirilmiş bir örnek ama kişisel marka hedeflerinizi belirlemek için geçmeniz gereken düşünce süreci hakkında bir fikir veriyor. Hedeflerinizi belirlemeden önce çevrimiçi varlığınızı oluşturmaya başlamak mı yoksa hedefleri belirlemek mi karar sizin.

Bu yazı size optimize edilmiş bir çevrimiçi varlık oluşturma sürecinde yol göstermeyi hedefler. “Optimize edilmiş”, arama motorlarının ve insanların sizin hakkınızda doğru bilgiyi bulmasının kolay olduğu anlamına gelir. Kimse sizi internette bulamazsa, bulsa da size konsantre olamazsa yarattığınız markanın hiçbir önemi kalmaz.

Kişisel Web Sitesi Oluşturun

Yüksek kaliteli ve optimize edilmiş dolu dolu bir LinkedIn profiliniz var. Tebrikler! Birçok kişiden öndesiniz.

LinkedIn profili çevrimiçi görünürlüğünüzü büyük ölçüde artırsa da durum hâlâ sınırlıdır. Görünüşünü değiştiremez veya yaptığınız işi derinlikli sergileyemezsiniz. Bunların hepsi hâlâ LinkedIn’in kontrolü altında. LinkedIn herhangi bir nedenle kapanırsa veya sayfanız silinirse çevrimiçi varlığınız kaybolacaktır.

Bu nedenlerden dolayı kendi web sitenizi oluşturmanızı şiddetle öneririm. Bunu 21. yüzyılın özgeçmişi olarak düşünün: kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi sergileyebileceğiniz harika bir yer.

Kişisel bir web sitesi veya şirket sayfanızda yer alacak bir blog kırılımı oluşturmak başlarda korkutucu olabilir. Ancak süreci küçük adımlara bölerseniz düşündüğünüzden çok daha kolay olacaktır. Veya bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herhangi bir kodlama veya teknik bilgi gerektirmeden birkaç saat içinde profesyonel bir web sitesini sizin adınıza hayata geçirebilir ve teslim edebiliriz.

Kişisel Alan Adınızı Kaydedin

Tamam, bu kişisel web sitenizi oluşturmadan önce yapmanız gereken bir şey ama yine de altınız çizmek gerekir zira insanların sizi Google ve diğer arama motorlarında bulmasını kolaylaştırmak için yapabileceğiniz en basit şeylerden biri. Alan adınız müsait değilse yaratıcı olun ve tam adınızı alma konusunda takıntılı olmayın.

Herhangi bir kişisel web sitesinin temel bileşenlerinden biri Hakkında veya Hakkımızda sayfasıdır. Hakkında sayfanız, web sitenize gelen kişilere kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı açıklama yeridir. Bu alanda jenerik daha doğrusu beylik benzer ifadelerden uzak durun.

Yazının anafikri olan SEO açısından bakıldığında, Hakkında sayfanızın adınızı ve ayrıca ne yaptığınızı açıklayan ilişkili anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun. Çok da abartmadan ve elbette kurallara uyarak.

Web Sitenizi Okunabilir Hale Getirin

Tasarımı dünyasında buna “olumlu kullanıcı deneyimi yaratmak” deniyor. Olumlu kullanıcı deneyimi de denebilir. Birisi web sitenize girdiğinde ne yaptığınız ve kim olduğunuz hemen anlaşılıyor mu? Site, ziyaretçinin (ve sizin) istediği bilgiyi bulmasını kolaylaştıracak şekilde iyi organize edilmiş mi?

Bunlar temel seo konuları gibi görünebilir, ancak web sitenizle uğraşırken ve tasarımda ince ayarlar yaparken yoldan çıkmak olasıdır. Her şeyden önce web sitenizin anlaşılır, okunması kolay ve gezinmesi kolay olması gerektiğini unutmayın.

  • Sadeliğe ve minimalizme odaklanan bir tema seçin. Çok da minimal olmasın.
  • Sitenizde gezinmeyi basit tutun. Menünüzde en fazla 4 veya 5 sayfa bulunsun.
  • Sitenizdeki diğer sayfalara dahili bağlantılar ekleyin ki aradıklarını bulabilsinler.
  • Kısa cümlelerle yazın, uzun paragraflardan kaçının.
  • Kalın, italik ve altı çizili biçimlendirmeyi dikkatli kullanın.
  • Metninizi açıklayıcı, anahtar kelime açısından zengin alt başlıklara bölün.

Sayfalarınızın Meta Bilgilerini Doldurun

Bu konu biraz daha ileri düzeyde gözükebilir ancak sitenizin Google aramalarında nasıl (ve ne sıklıkla) göründüğü konusunda büyük bir fark yaratabilir.

Meta bilgileri, siteniz bir arama sonucunda göründüğünde insanların sitenizle ilgili gördüğü bilgileri ifade eder. Bu bilgi, Google’ı kullanan kişilerin söz konusu sayfanın neyle ilgili olduğunu hızlı bir şekilde görmesine yardımcı olur.

Üzerinde durmanız gereken iki ana meta bilgi parçası meta başlığı ve meta açıklamasıdır. Yani Google’daki başlık ve altındaki açıklayıcı metin. Merak etmeyin ve eğer WordPress kullanıyorsanız yazınızı yayına almadan önce düzenleyebileceğiniz alanlar SEO eklentileri ile birlikte gelir.

Web sitenizin Google’da görünme şansını artırmak adına sitenizdeki sayfalar için alakalı, ilgi çekici meta açıklamalar ve meta başlıklar yazdığınızdan emin olun. En azından Ana Sayfanız ve/veya Hakkında sayfanız için bunu doldurmalısınız (birçok kişisel site için Hakkında sayfası aynı zamanda Ana sayfadır).

WordPress kullanıyorsanız meta başlık ve açıklama eklemenin en kolay yolu ücretsiz Yoast SEO veya Rankh Math gibi eklentilerdir. Yoast’ı yükledikten sonra, bu kutuyu yani Meta düzenleme alanlarını WordPress düzenleyicideki her sayfanın/yazının altında görebilirsiniz.

Görsellerinize Açıklayıcı Alternatif Metin Ekleyin

Sitenizin görünürlüğünü artırmak adına yapabileceğiniz bir sonraki şey, resimlerinize – görsellerinize açıklayıcı alternatif metin eklemektir. Merak etmeyin bu da oldukça basit.

Buna neden ihtiyacınız olsun ki? Bir görsele bakınca görüntünün ne olduğu açık değil mi? Misal bir at görseli eklediyseniz bunun at olduğunu anlayabilirsiniz ancak arama motorları için süreç bir miktar karmaşık olabilir.

Alternatif metin (ve diğer ilgili basit HTML etiketleri), görme bozukluğu olan kişilerin sitenizde gezinmesine de yardımcı olur. Ekran okuma yazılımları alt etiketleri algılayabilir ve ardından bunları yüksek sesle okuyabilir. Açıklayıcı alternatif metin eklemezseniz görme bozukluğu olan kişiler sitenizde kötü bir deneyim yaşayacaktır.

Alternatif metin, görme bozukluğu olan kişilerin sitenizde gezinmesine yardımcı olmanın yanı sıra, arama motorlarının sayfanızdaki görsellerin içeriğini anlamasına da yardımcı olur. Arama motorları görselleri gerçekte “göremez”; bu nedenle, görselleri anlamlandırmalarına yardımcı olmak için alternatif metin önemlidir.

Ayrıca, alternatif metin alakalı anahtar kelimeler içeriyorsa, belirli anahtar kelimeler için sayfanın sıralamasını iyileştirebilir. Görsel aramalar üzerinden sitenize ziyaretçi alabilirsiniz.

Ancak dikkatli olmanız gerekir. İstediğiniz herhangi bir kelimeyi yoğun miktarda kullanıp sayfanızın sıralamada yer almasını bekleyemezsiniz. Bunu yapmak bir tür “anahtar kelime doldurma”dır. Google bunu tespit ederse sitenizin sıralaması kalıcı olarak zarar görebilir.

Web Sitenizi Hızlandırın

Hiç bir sayfanın yahut uygulamanın yüklenmesini bekleyip devamında çok uzun sürdüğü için vazgeçtiğiniz oldu mu? Doğal bir süreç ve kimse sizi suçlayamaz.

Yavaş web siteleri yalnızca kötü bir kullanıcı deneyimi yaratmakla kalmaz, aynı zamanda site hızının sayfa sıralamasında bir faktör olduğu düşünüldüğünde sıralama kaybedeceğiniz bir faktördür. Bu nedenle hem daha iyi bir kullanıcı deneyimi hem de gelişmiş SEO adına web sitenizi olabildiğince hızlı hale getirmelisiniz.

Kişisel SEO için Sosyal Medya Ne Kadar Önemlidir?

Sosyal medya, çevrimiçi takipçi kitlesi oluşturmanın, çalışmalarınızı tanıtmanın ve düzenli olarak içerik paylaşma alışkanlığı yaratmanın etkili bir yolu olabilir.

Ancak sahipseniz bu enerjinizi, sahip olduğunuz bir platformda (ör. kişisel bir web sitesi) harcamanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Kişisel veya kurumsal web siteleri size daha fazla kontrol sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dijital ortamda kaybolabilen sosyal paylaşımlarla karşılaştırıldığında daha uzun ömürlüdür.

Buraya dikkat! Kişisel SEO açısından bakıldığında, kişisel web sitenize sahip olmak çok daha değerlidir (tercih göz önüne alındığında, Google genellikle web sitelerinizi sosyal medya profillerinizden önce göstermeye eğimlidir).

Yine toparlayacak olursam basit bir web sitesi bile potansiyel bir işveren için sosyal medya akışınızdan çok daha etkileyicidir.

SEO (arama motoru optimizasyonu) bir web sayfasının arama motorunun sonuçlarında görünmesini sağlama sanatını/bilimini tanımlamak için kullandığımız bir terimdir. Örneğin, web sitesi yelkenli teknelerle ilgiliyse, birisi “yelkenli tekne” araması yaptığında sonuçlarda, birinci sayfanın üst kısmına yakın bir yerde içeriğiniz görünebilmelidir.

Kişisel SEO’nun Etkisi Nedir?

İnsanlar ağlarını genişletebilmek, yeni potansiyel iş ortakları, müşteriler ve/veya işverenler bulmak ve yeniden bağlantılar kurabilmek için arama yapar.

İşe alım uzmanları, açık pozisyonlara uygun adayları bulmak için çoğu zaman araştırma yapar. İşe alım görevlileri ayrıca görüşme davetleri ve iş teklifleri yapmadan önce başvuru sahiplerinin niteliklerini doğrulamaya çalışır.

Microsoft’un bir araştırmasına göre işverenlerin %79’u iş başvurusunda bulunanların ve adayların adlarını Google’da aratıyor.

Defansif Googling periyodik olarak (haftalık veya aylık) Google ve Bing’de adlarımızı aramaktadır. Birinin adınızla ilgili olarak ne bulacağını bilmiyorsanız, çözebileceğiniz ciddi bir sorununuz olabilir, ancak bundan tamamen habersiz de olabilirsiniz.

  • Sosyal medya varlığınızı oluşturun ve güçlendirin.
  • Kişisel bir web sitesi oluşturun.
  • Utanç verici anlarınız varsa silin ve temizleyin.
  • Domain (alan adınızı) kaydınızı ihmal etmeyin.
  • Web sitenizde hıza odaklanın.
  • Kendinizi kanaat önderi olarak konumlandırın.
  • LinkedIn’i çevrimiçi özgeçmişiniz olarak kullanın.

Bireysel SEO’da Yapılan Yaygın Hatalar Nelerdir?

Bireysel SEO uygulamalarında karşımıza çıkan yaygın hatalardan biri, içeriği anahtar kelimelerle doldurmak, daha doğrusu içerikte ne kadar anahtar kelime kullanırsam o kadar aralarından sıyrılırım düşüncesine kapılmaktır.

Kullanıcı deneyimine olumsuz etkisi bir yana, arama motorları tarafından spam olarak algılanabilir ve sonsuza kadar sıralama kaybedebilirsiniz. Bunun yerine, anahtar kelimeleri neredeyse hiç fark ettirmeden akıllıca kullanmak mühimdir. İçeriğin kalitesine odaklanmak inanın kısa ve orta vadede başarıyı getirecektir.

Bir diğer ölümcül hata ise, backlink elde etme adına kalitesiz veya sektörünüzle alakası olmayan sitelerden link almak olarak özetlenebilir. Bana göre footer linkler de buna dahil.

Sizin de bildiği üzere backlinklerin kalitesi ve işinizle alakası değerlendirilir ve kalitesiz veya spam olarak değerlendirilen sitelerden gelen bağlantılar, sitenizin SEO adımlarına kalıcı zararlar verebilir. Bu cümlenin başlığını da “sabırlı olmanın önemi” olarak güncelleyebiliriz sanırım.

Kaliteli ve alakalı sitelerden organik olarak backlink elde etmeye odaklanmak, uzun vadeli SEO başarısı için daha iyidir. Ayrıca, kişisel markanızın otoritesini ve güvenilirliğini artırmak için, sektörünüzle ilgili otorite siteleriyle ilişkiler kurmak ve kaliteli içerik paylaşmak önemlidir.

Bireysel SEO Aşamalarını ve Gerekenleri Maddeleyelim

  • LinkedIn profilinizi çift dilli olarak parlatın.
  • Medium ve About.me’de içerik paylaşmasanız bile profil oluşturun.
  • Neden bulunmak, ne ile tanınmak istiyorsunuz?
  • Kişisel alan adınızı uzun süreli olarak kaydedin.
  • Profesyonel bir profil görsel ve markanızı yansıtan bir arka plan resmi kullanın.

Sonuç Olarak

Kişisel SEO ve çevrimiçi itibar yönetimimiz için güçlü bir temele ve aynı zamanda altyapıya sahip olmamız gerekiyor. Bu işin temel taşı profesyonel olarak kullandığımız isimdir. Bu ismi tüm mesleki faaliyetlerimizle ilişkilendirilmeli ve kullanırken profesyonel olmayan herhangi bir davranışta bulunmaktan kaçınmalıyız.

Son olarak, potansiyel tehditleri öğrenebilmemiz ve yönetebilmemiz için profesyonel ismimizi izlemek amacıyla sürekli olarak arama yapmamız gerekir.

Çevrimiçi varlığınızı optimize etmek için çaba harcadıktan sonra işiniz bitmez. İnternet canlıdır; her geçen gün büyür ve gelişir. Adınızın listelerde üst sıralarda yer almasını sağlamak için bu teknikler üzerinde sürekli çalışmanız ve kafa yormanız gerekir. Bu arada hosting tavsiyesi isterseniz bizim de DMM olarak kullandığımız Güzel Hosting’i öneririm:

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz