Kullanıcıların giderek yoğunlaşan mobil cihaz kullanımı ki buna tabletler de dahildir ve aramalarının büyük bir çoğunluğunun mobil cihazlar üzerinden yapılmaya başlamasıyla mobil etkileşim daha da önemli hale gelmeye başladı.
Türkiye özelinde mobile öncelik vermemizi gösteren çok sayıda veri mevcut, rakamlarla sizi sıkmak istemiyorum ancak bu işlere ilk girdiğimde gelen trafiğin neredeyse yüzde 75’inin mobilden geldiğini görmemle ilk şoku yaşamıştım. Acaba bir yerlerde sorun mı vardı, yanlış bir şeyler mi yapıyorduk?
Gel zaman git zaman kendimizi sorguladık, dijital dünyaya daha da hakim olduk ve baktık ki dizüstü bilgisayarlardan ziyaret ettiğimiz web siteleri ve benzerlerini cep telefonlarımızla da ziyaret ediyoruz hatta akıllı cihazları daha çok seviyoruz.
Google baktı ki kullanıcılar mobili çok seviyor, bu arkadaşlar için daha hızlı açılan web siteleri yapabilir miyiz sorusuna cevaplar aramaya başladılar. Özetle AMP, (Accelerated Mobile Pages) daha hızlı web siteleri için mobil dünyaya sunulan bir yenilik. Daha da özet bir cevapla sadeleştirilmiş basit sayfalar.
Google’ın Hızlandırılmış Mobil Sayfalar yönergelerini takip eden herkes kolayca bu teknolojiye adapte olabilir hele ki WordPress CMS sistemini kullanıyorsanız işler eklentilerle çok daha kolay hale geliyor.
Web sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlayan bu sayfalar sayesinde kullanıcı deneyimi artar. Haber siteleri için AMP kullanmak bir zorunluluk olabilir buraya dikkat! Sitenizdeki görüntüleri otomatik olarak optimize edeceği için görüntü boyutlarını düzenlemekle uğraşmazsınız.
Elbette AMP kullanmanın bazı dezavantajları da mevcut. Kullanıcılara web sitenizin tüm işlevlerini sunamayabilirsiniz, girişte belirtmiştik AMP ile web siteleri son derece sade bir hal alıyor. Bir e-ticaret siteniz varsa kısıtlayıcı olabilen bu teknoloji için bir süre daha beklemenizi öneririz.
Keza reklam geliri elde eden web siteleri için bazı kısıtlayıcı durumların yaşanması olası zira istediğiniz gibi özelleştirme yapamıyorsunuz.
Elbette AMP bu kadar gömülecek bir kod bütünü değil. Zamanla revize edileceğini de düşünüyoruz.