Günümüzün hızına yetişilemez teknolojilerinin de etkisiyle insansız hava araçları ilk yıllarına kıyasla çok daha yaygın bir biçimde başta askeri olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkabiliyor. Paraya kıymaya hazırlar için DJI Phantom serisi gibi üst modeller, robot dört pervaneli helikopterler, artık makul denilebilecek fiyatlara sahip.
Tabi bu işin özü olan kameraların da epey bir yol katettiğini belirtmek gerek. Artık hafif güçlü ve yüksek çözünürlüklülerle ve çok daha iyi lenslerle karşımızdalar. Şimdi elimizdeki bu değerli verileri birleştirelim ve drone ile para kazanmak başlığına yoğunlaşalım.
Kameraya sahip insansız hava araçlarına drone denmekte ve bu uçabilir cihazlar, medya ve iletişim başta olmak üzere çeşitli sektörlerin ivmelenmesine hazır. Önümüzdeki senelerde bu pazarın çok daha büyüyeceğine ve ekipmanların artık insan taşıyabilir seviyelere geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Gelin sözü daha fazla uzatmayalım ve girişimciler tarafından kullanılabilecek drone ile para kazanma başlıklarına şöyle bir göz atalım:
Havadan Haritacılık
Fotogrametrik haritalama ve fotoğrafçılık hizmetleri, dronelar üzerinden gerçekleştirilmekte ve bu sayede büyük miktarda veri ve zaman tasarrufu sağlanmaktadır. Dronelar, yavaş ve alçaktan uçabilme avantajlarıyla büyük ve geleneksel hava taşıtlarına kıyasla daha çok tercih edilmekte. Bu işi bir kenara yazın derim.
YouTube Drone Kanalı Açmak
Tarihi ve turistik bölgeleri fotoğraflayıp stok firmalarına satma düşüncesi de elbette güzel bir fikir ancak sadece hava görüntüleri paylaşan bir YouTube kanalının ciddi abone yakalayabileceğini düşünüyorum.
Elbette bir şampiyonluk gösterisi, gün batımı boğaz manzaraları veya Nemrut’ta gün doğumu gibi mizansenler için biraz kafa patlatmanız gerekecek. Ha bu arada gerekli izinler konusunda da biraz araştırma yapmak iyi olabilir.
Rakip Analizi
Havadan keşif, firmalara sunulabilecek arka kapı yollardan birisi olsa da illegal işlere bulaşmadan da bu gibi rakip analizi taleplerine cevap vermek mümkün. Üretim, kapasite ve dijital dünyada bulunması zor verileri elde etmek için drone’ları kullanabilirsiniz.
Düğün Drone’culuğu Hizmeti
Sadece düğünler ile sınırlı kalmamak gerekli. Bir çok özel günü ve anı ölümsüzleştirmek için drone’lardan faydalanabilirsiniz. Bana göre kaçak avcıları gözlemleyen resmi işlerden bir tık daha eğlenceli ve sosyalleşme imkanı sunması açısından da oldukça avantajlı.
Drone Reklamcılığı
Drone reklamcılığı denildiği zaman reklam sektöründe kullanımı akla ister istemez gelecektir ancak drone’ların yük taşıma kabiliyetlerine bağlı olarak bu yeni araçları tanıtım amacıyla da kullanmak mümkün. Bir nevi kargo taşımak yerine reklam materyallerini kamuya açık alanlarda sallandırıyorlar.
Habercilik ve Stok Görüntü Satışı
Habercilerin girmesi zor alanlara drone’ların kolayca girebildiği düşünüldüğünde drone’ların haber yakalamadaki başarısı da bir kez daha ortaya çıkıyor. Afet durumlarında yine ulaşılamaz bir alandan veri ve haber toplamak, bunu medya kuruluşlarına pazarlamak akla gelebilecek bir iş fikri bana sorarsanız.
Tamir ve Bakım için Drone’ları Kullanma
Elektrik ve boru hattı gibi ulaşılması zor alanları incelemek ve raporlamak yine drone’cu arkadaşların kolayca yapabileceği işlerden. Kule, istasyon, petrol ve doğalgaz hatları ve akla gelebilecek binbir zorlu bölge için drone’ların kullanılabileceğini düşünüyorum. Bir çok alanı görüntülemek gözlemci ve pilotlar için oldukça zorlu olabiliyor.
- Spor ve etkinlik kameramanlığı,
- Güvenlik hizmetleri,
- Bina denetim hizmetleri,
- Özel araştırma ve gözetim,
- Düğün videoları,
- Etkinlik fotoğrafçılığı ve videografisi,
- Stok fotoğraf ve video hizmetleri,
- Endüstri muayene işleri,
- Hassas tarım,
- Arama kurtarma,
- Tatil köyü ve otel reklamcılığı,
- Reklam ve tanıtım hizmetleri,
- Drone teslimatları,
Gayrimenkul Hizmetleri
Yatırım yoluyla vatandaşlık tarzı kurgular Türk emlak sektörüne talebi artırdı. Hal böyle olunca piyasaya çıkan projelerin ve firmaların sayısına yetişilemiyor. Yatırım pazarlama firmaları, emlak büroları ve orta büyük aklınıza gelebilecek her grup ve kişi için video hizmetleri sunabilirsiniz.
Sadece bununla sınırlı kalmayıp tatil ve otel bölgeleri için de bir şeyler düşünmenizi öneririm. Eşsiz doğa görüntülerinin drone’lar ile çekilebileceğini akıllardan çıkarmamak gerek.
Bir Drone İşine Başlamanın Maliyeti Nedir?
Yeni bir drone 500 ila 20.000 dolar arasında değişebilen fiyatlara sahiptir. Bulunduğunuz ülkenin mevzuatı drone pilot sertifikası alınmasını gerektirebileceğinden bunun da bir maliyeti olacaktır. Sigorta, yazılım ve pazarlama işleri için de 1.000 dolarlık bir bütçe ayırmalısınız.
Drone İşinizi Nasıl Pazarlarsınız?
Bir NİŞ üzerine karar verin, web sitenizi açın, sosyal medyada var olun, iş planınız ve rakip analiziniz tam olsun, lisanslı ve sigortalı ayrıca eğitimli olduğunuzu vurgulayın.. Tüm bunlar için vaktiniz yoksa sosyal medya ve web içerik hizmetlerimiz için bizlere ulaşabilirsiniz: +90 532 591 57 71 – [email protected]
Bir sonraki yazımda; Dronla Para Kazanma Yolları, Drone ile Para Kazanmanın Yolları, Drone Operatörü Maaşlar, Drone Lisans Ne İşe Yarar?, ve Drone İş Fikirleri konularına daha detaylı değineceğim.