Yasal olmayan yollardan kazanç elde etmenin yolları hem maddi manevi zarar görmemek hem de bu yollara bulaşan insanların başlarına neler gelebileceğini fark etmek adına üzerinde dikkatle durulması gereken bir başlık.
Yasal olmayan iş ve faaliyetlerden kazanılan parayı yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterek sisteme dahil etmeye kara para aklama denir.
Burada; resmi kurumların bu parayı nereden buldun gibi doğal bir sorusuna yine resmi kanallar üzerinden cevap verebilmektir. En çok kara para elde edilen işler arasında; çoğu uyuşturucu olan yasadışı ve sahte maddeler, seks ticareti, insan kaçakçılığı, ehliyet pasaport gibi sahte evraklar, terör, organ ve silah ticareti sayılabilir.
Çeşitli kara para aklama yöntemleri ile, illegal akışın ortaya çıkma ihtimali ve bunun sonucunda da cezai yaptırımlarla karşılaşma olasılığı ortadan kaldırılmış olur.
Pek çok kişi veya kurumun tahmin bile edemeyeceği her gün yenilerinin rutine dahil edildiği yeni yeni yöntemlerle elde edilen para nakit akış döngüsünde eritilir.
Uygulanan yöntemler coğrafyalara göre değişmekle birlikte finansal sistemlerin esnekliği de yeni yolların ortaya çıkmasına ön ayak (!) olur. Kara para aklama konusunda yeni senaryolar üretebilecek yapılar arasında; hukuk danışmanları, muhasebeciler ve mali müşavirler sayılabilir. Bu kişiler sisteme olan hakimiyetleri ile nelerin zayıf nelerin güçlü ev aşılması zor olduğunu kavrayabilirler.
Kara Para Aklamanın TCK Kapsamında Cezalandırması Nasıl Yapılır?
Ülke mevzuatlarına göre kara para aklamanın cezası değişiklik gösterse de sonuçları son derece ağırdır.
Türkiye’de ise 4208 sayılı kanun hükmü uyarınca işlem yapılır. Kara para kazanmak ve bir sonraki aşamada bu parayı aklamak birbirinden bağımsız değerlendirilecek iki ayrı suçtur. Bu yazının da bir bilgilendirme içeriği olduğunun ve yönlendirici olarak adlandırılmaması gerektiğinin altını çizelim.
Kara para aklama yöntemleri tek tek uygulanabileceği gibi birkaç farklı yöntem üzerinden de hayata geçirilebilir. En sık karşılaşılan yollar pek çok masum kişinin “bir şey olmaz” denilerek kandırılmasına ve bu suçtan dolayı yüklü cezalar almasına neden olmuştur.
1996 yılında hayatımıza giren resmi kurum MASAK, suç gelirlerinin aklanmasını önleme ve güvenli bir toplum oluşturma çabalarında özellikle bankalarla etkin çalışır. Uygulamanın tespiti için elde ettiği verileri süratle analiz eden ve değerlendirmelerini ilgili birimlere ileten MASAK, Maliye Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
En Sık Kullanılan Kara Para Aklama Yöntemleri Nelerdir?
Aralarına her gün yenilerinin katıldığı neredeyse sınırsız sayıda yöntem olmasına karşılık en sık kullanılan kara para aklama yöntemleri arasında şunlar sayılabilir.
- Büyük miktardaki paranın bankalarda çok sayıda küçük işlem halinde yapılandırılması (genellikle smurfing olarak adlandırılır)
- Yabancı borsaların kullanımı,
- Parayı taşımak için nakit kaçakçıları ve banka havaleleri,
- Elmas ve altın gibi emtialara yatırım yapmak,
- Gayrimenkul gibi değerli varlıkları gizlice alıp satmak,
- Kalpazanlık,
- Kumar ve paravan şirketler üzerinden,
- Sanal para birimleri ile yapılan işlemler,
- Sanal bahis yöntemleri ile,
- Çevrimiçi açık artırmalar ile,
- Kara maaşlar ile,
- Borç tahsili yöntemi ile,
- Lüks ve pahalı mallara yatırım yaparak,
- Hayali ticaret ve vergi cenneti ülkeler üzerinden,
- Sahte ve hayali piyangolar ile,
- Döviz büroları ve kuyumcular üzerinden,
- Kadın ticareti ve +18 işler üzerinden,
- Dernek bağışları ile,
- Twitch üzerinden yapılan yöntemler ile,
Vergi Cenneti Ülkeler Kara Para Aklamada Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Kıyı bankacılığı veya off-shore olarak adlandırılan kara para aklama yöntemleri ile verilen sözler arasında; yoğun gizlilik, sıfıra yakın vergi oranları, rahat iletişim, ciddi teknik altyapı ve 7/24 destek verecek uzman kadrolar sayılabilir.
Verilerin paylaşılmama prensiplerinin sunulduğu kıyı bankalarında faizler belirlenirken serbest piyasa şartlarının üzerinde olması dikkate alınır.
Uygulamanın döviz büroları üzerinden ilerleyen ayağında ise küçük banknotlar çok daha büyükleriyle ve eldeki para birimleri de farklı paralara çevrilerek gelir sisteme entegre edilmeye çalışılır.
Dijtial dünyanın hayatımıza girmesiyle en yaygın kripto para birimi olarak tanınan Bitcoin’e ek olarak, Ethereum, Ripple gibi sanal paralar da bu yöntemlerde kullanılmaya başlanmıştır.
Kara Para Aklama ile İlgili Şaşırtıcı İstatistikler:
Her yıl, küresel olarak 800 milyar ABD Doları ile 2 trilyon ABD Doları (küresel GSYİH’nın %2-5’i) arasında tahmin edilen bir miktar aklandığı biliniyor.
Mali suçlarla ilgili verilen para cezaları 2019’da 3,75 milyar ABD dolarıyken 2020’de 4,67 milyar ABD dolarına ulaştı.
Kara para nereden bulunur, kara para aklama, Dünyada kara para aklama, kara para aklama cezası Türkiye ve bankacılık yoluyla kara aklama kavramlarına değindik.
Profesyonel editörlük, içerik ve sosyal medya hizmetleri için e-posta adresimiz [email protected] üzerinden bizlere ulaşabilir ve teklif alabilirsiniz.