Bedava logo yapma gibi basit bir arama sorgusuyla karşınıza onlarca web sitesi çıkıyor ancak ne kadarı tamamen ücretsiz?
Programları incelemiş biri olarak son adımda muhakkak bir ücretlendirme olduğunu söyleyebilirim, bedava denen şeyler aslında tam da bedava olmuyor. Kimin bu kadar site arasından kazıya kazıya en uygununu bulma şansı var ki.
Çoğu logo programı ücretsiz dahi olsa ortaya çıkan tasarımlar “şablon” kokuyor. İnsan eli değmediği ve alelacele hazırlandığı o kadar belli ki. Kurumsal kimliğinizin yapı taşı logo mevzuuna bu kadar özensiz yaklaşmak inanılır gibi değil.
Bir miktar para harcamayı göze alıp Fiverr ve Bionluk gibi freelance platformları üzerinden birilerini bulan arkadaşların da sonu aynı oluyor. Bu sözde tasarımcılar yine hazır PSD ve şablon siteler üzerinden renkleri fontları takla attırarak alelacele teslim yoluna gidiyorlar. Elde var sıfır.
Ücretsiz logo tasarımı için CANVA, “bir miktar abonelik bütçesi” ile adım atabileceğiniz bilindik bir platform. Yine pat-küt yaptım oldu içime de sindi demeden önce detaylıca ilerlemenizi, işin uzmanlarınıza göstermenizi öneririm.
Hazırladığınız logo, web siteleri için uygun olabilir ancak kartvizit veya basılı materyaller için uygun olmayabilir. Bunun gibi sayabileceğim onlarca detay var ve sizin işinizin gücünüzün arasından bunca detaya hakim olmamanız normaldir.
Logo vs tasarlatanların ilk adımı “hevesli bir akraba var o yapar para da almaz..” oluyor. Sonrasında bunu beğenmeyip yine Bionluk vs gibi göreceli daha iyi tasarımcıları buluyorlar.. Burada da şişirme işlerle karşılaşıp sonuç alamayınca bir tasarımcıyla anlaşalım bari deniyor ki giden para ve zaman oluyor.
Logo tasarımında dikkat edilmesi gerekenler
- Referans sunabilen, profesyonel bir tasarımcıyla çalışın.
- Logo, vektörel tasarım programlarıyla üretilmelidir.
- Logoda kullanılacak renk sayısı maksimum 3 olmalıdır.
- Özgün olmalı, marka ve sektör hakkında açıklayıcı olmalı.
- Logodaki yazılar elbette okunaklı olmalıdır.
- Kullanılacak sembolün hukuki bağlayıcılığı olmamalıdır.
- Donuk renkler kullanmayın ve pastel renkleri tercih edin.
- Resimlerde logo olmayacağını aklınızdan çıkarmayın.
- Basit tutun.
- Siyah ve beyaz renklerle uyumlu olsun.
- Logonuzu her boyutta ve her yerde çalışsın.
- En doğru tipografiyi seçin.
- Klasik, retro, nostaljik, modern veya minimalist olabilirsiniz.
- Semboller, maskotlar, kombinasyonlar ve amblemler de olabilir.
- Klişelere teslim olmayın! Karmaşık hale getirmeyin.
- Marka sesiniz nedir? Resmi mi, şakacı mı?
- Logonun nerede kullanılacağının bir listesini yapın.
Bonus Bilgi: “İster hazır programlar ister kendiniz tasarlayın gerçek dünyada logoların her zaman önden görülmediğini unutmayın, misal, bir otobüsün yan tarafında yahut yanından geçtiğiniz bir reklam panosu üzerinde. Bu nedenle, müşterinize teslim etmeden evvel logo tasarımınızı her açıdan görüntülediğinizden ve her yönden tanınabilir olduğundan emin olmalısınız.”
Görebileceğiniz üzere logo tasarlamak çok da basit bir iş değildir.
- Brand Crowd
- Turbo Logo
- Smashing Logo
- Free Logo Services
- Logo Master
- Canva
- Render Forest
- Zyro
Ben İngilizce biliyorum yine de program üzerinden kendim yapmayı deneyeceğim diyen zamanı bol kardeşlerimiz için aşağıda bir liste oluşturdum. Fiyat performans karşılaştırması yaparak kurumsal kimliğiniz için en uygun tercihi belirleyebilirsiniz.