Tek bir asgari ücretin işverene maliyeti 800 dolara yaklaştı. Elbette yeni mezun olmuş bir çalışana asgari ücretten az bir miktar daha fazla teklif etmek şık olacaktır. Hal böyle olunca elimizde iki editör (!) ve tüm diğer masraflarla birlikte aşağı yukarı 2 bin dolar gibi bir bedel oluşuyor. Haber sitesi kurmak istiyorum diyorsanız yazın bir kenara!
Şimdilerde bir tüplü monitör ve klavye bulan herkes kendisine kolayca “editör” diyebildiği için kaliteyi ölçebilmek kolay değil.
Editör; sıfırdan özgün bir biçimde içerik oluşturabilir ya da yazılanı cilalayıp kontrol eder, gerektiğinde düzeltir. Bir editör; yaratıcı, sezgili, hassas ve etkileyici olmalıdır. Maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendine güvenen ve iyimser de olabiliyorsa ne ala!
Bir editör; mantıksız argümanları, yanlış istatistikleri ve kötü yapılandırılmış cümleleri anında fark edebilen kişidir!
Sıraladığımız özelliklerin yarısına sahip bir kişiyi dahi istihdam etmek isteseniz asgari ücretin bir tık üstünden çok daha iyi bir teklif yapmalısınız. Genellikle profesyonel editörler yayınevleri ile çalışır, yeni mezunlar ise haber ve e-ticaret sitelerinde oradan oraya gezerler. Genellikle sirkülasyon fazladır. Yeni işe aldığınız yeni mezun bir çalışanı 6 ay sonra kaybetmeniz olasıdır.
Editörler yayıncılıkla ilişkilendirilmişse de farklı sektörlerde talep görürler; satış ve pazarlama, imalat, devlet, hukuk ve eğitim sektörlerinde istihdam edilebilirler. Örneğin, yalnızca bilimsel ve tıbbi veya akademik belgeleri düzenleyen uzmanlar olabilirler; ya da her türlü içerik üzerinde çalışan genel düzenleyiciler olabilirler.
ABD’de bir editör için ortalama maaş yıllık 53.754 dolar civarındadır. Aylık 4.500 dolar diyebiliriz. Aşağıda maddelediğimiz şartları karşılayan arkadaşları ise ülkemiz koşullarında 1.300 USD’den aşağı istihdam etmeniz zordur.
- Photoshop ve benzer Adobe programlarını kullanabilmeli!
- En az Upper Intermediate düzeyinde İngilizce seviyesine sahip olmalı.
- Türkçeye ve dilbilgisine hakimiyeti kusursuz olmalı.
- Microsoft Office programlarını iyi derecede kullanabilmeli.
- Dipnot, kaynakça ve alıntı gibi kavramlarla haşır neşir olmalı.
- Teslim tarihine sadık mı? Kullandığı yardımcı programlar neler?
- Editör olmadan önce görev yaptığı “giriş seviyesi” roller neler?
- Spor editörü mü, haber mi, sanat mı? Yayınevi ya da ajans geçmişi var mı?
- Medya İletişim ve gazetecilik alanlarında lisans derecesi var mı?
Bir editörle iş görüşmesi yapacaksanız neleri okuduğunu sorun ve ilgi alanlarını öğrenmeye çalışın, referanslarını öğrenin ve istihdam etmeden önce bu kişileri mutlaka arayın! Şimdilerde herkes iyi derecede İngilizce bildiğini iddia etse de bunu da test edebilmelisiniz.
Bir haber sitesi kurmayı düşünüyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız tüm bu sıkıcı adımları sizler için kolaylaştırabilir, danışmanlık hizmeti verebiliriz. E-posta adresimiz üzerinden veya iletişim formumuz üzerinden bizlere ulaşmanız yeterlidir.