SEO’da bir avantaj elde etmek mi istiyorsunuz? Görsel optimizasyonunuz özensizse trafik ve kullanıcı etkileşimini kaçırıyor olabilirsiniz.
Google, hangi web sitesinin sıralanacağına karar verirken 200’den fazla faktörü analiz eder. İyi optimize edilmiş bir görsele sahip olmak, ortalamanın altında içerik sıralamasına yardımcı olmayacak olsa da, resimlerini optimize etmeyen diğer sitelerden öne çıkmanıza yardımcı olabilir.
Haber ise güzel. Görüntü optimizasyonu karmaşık değildir ve bir çocuğun yapabileceği kadar basit bir işlemdir. Yapacağınız birkaç değişiklik, sitenizin daha fazla trafik elde edip hacim kazanmasına yardımcı olabilir ve bu da daha fazla satışla sonuçlanabilir.
Görüntü Optimizasyonu Neden Önemlidir?
Optimize edilmiş kaliteli ve çekici görseller, başta Google olmak üzere arama motorlarında daha iyi görünürlük sağlar ve bu da daha fazla trafik getirir. Sitelerin resimlerini optimize etmesinin bir numaralı nedeni budur,ancak başka birçok faydaları da vardır:
Doğru şekilde görüntülenen iyi optimize edilmiş kırık dökük imajlar sitenizde gezinmeyi kolaylaştırarak UX’i yani kullanıcı deneyimini iyileştirir.
SEO söz konusu olduğunda hız kritik önemdedir. Büyük veya yanlış biçimlendirilmiş devasa görseller sitenizi yavaşlatabilir, sıralamanızı bozabilir ve site ziyaretçilerini rahatsız edebilir.
Görsellere alt etiketler eklemek gibi bazı optimizasyon adımları sitenizde gezinmeyi kolaylaştırabilir. Web erişilebilirliği yalnızca site ziyaretçileri için iyi değildir; SEO için de iyidir.
Teknik SEO, özellikle Google algoritma güncellemelerine ve bunların ne anlama geldiğine aşina değilseniz oldukça karmaşık olabilir. İyi haber şu ki, görüntü optimizasyonu SEO’nun diğer yönleri kadar karmaşık değil ve çok sık da değişmez.
Görsellerinizin SEO’nuza yardımcı olduğundan emin olmaya hazır mısınız? İşte bilmeniz gerekenler.
Doğru Görüntü Dosyası Türünü Seçin
Yanlış imaj türünün kullanılması, görsellerin hatalı ve bulanık görünmesine ve hatta kullanıcıların resimlerinizi görüp göremediğini dahi etkileyebilir. JPEG’ler, PNG ve GIF’ler sık tercih edilen görüntü türleridir.
SEO için en iyi görüntü türü hangisidir de bir soru olabilir. Genellikle, JPEG’leri veya PNG’leri kullanmak isteyeceksiniz.
JPEG, diğer adıyla Joint Photographics Expert Group, popüler bir resim dosyası türüdür. Hemen hemen her tür cihaz tarafından görüntülenebilir ve milyonlarca renk gösterebilirler, böylece resimlerinizin rengini net bir şekilde korurlar.
JPEG’ler kayıplı sıkıştırma kullanır, bu da sıkıştırma sırasında bazı verilerin kaybolmasına neden olacağından profesyonel fotoğrafçılık için ideal kalitede değildirler. Ancak, blog gönderilerinde yani dijital dünyada öne çıkan görseller ve benzer görseller için iyi çalışırlar.
Diğer ve benim de çok sevdiğim bir diğer popüler resim türü, her tür cihazda da görüntülenebilen PNG’dir. Bunlar JPEG’lere nazaran kayıpsız sıkıştırma kullanır, yani sıkıştırma sırasında veri kaybetmezler. Ayrıca şeffaf arka planlar gibi transpatan öğeleri de desteklerler. Ancak dosya boyutları çok daha büyük olma eğilimindedir.
Toparlayacak olursam; blog görüntüleri, ekran görüntüleri ve benzerleri için JPEG’ler idealdir. Daha küçük boyut site hızını koruyacak ve çoğu görüntü yeterince net olacaktır. Kalite tatmin ediyorsa ve site hızınıza güveniyorsanız PNG formatına geçmekten çekinmeyin.
Birinin yakınlaştırabileceği simgeler, logolar ve resimler için PNG’leri kullanabilirsiniz. PNG’ler daha büyük ancak daha yüksek kaliteli resimlerdir. Görüntü kalitesi önemliyse bir PNG dosyası kullanmanızı öneririm.
GIF’ler de hareketli imajlar sağlar ancak bu arkadaşların da boyutları zaman zaman 400 KB’lara yaklaşacağından sitenizi ve sayfalarınızı zorlayacaktır. Bu arada keyifli bir GIF’i her zaman PNG ve JPEG’e tercih ederim.
Resimlerinizi Sıkıştırın
Görüntü sıkıştırma, büyük görüntü dosyalarını alır ve onları küçültür, böylece internette yüklenmesi veya cihazınızda saklanması daha kolay olur. Görüntü sıkıştırma, üzerine düşerek yapıldığında boyut ve görüntü kalitesi arasındaki mükemmel dengeyi sağlayacaktır.
Resimlerinizi ne kadar sıkıştıracağınıza karar verirken kullanıcınızı düşünün. Çoğu durumda, bir blog gönderisindeki bir görselin netliğine bakılması pek olası değildir. Ancak bir müşteriye bir logo gönderiyorsanız bu da farklı bir hikaye.
- https://resizing.app/
- https://squoosh.app/
- https://kraken.io/
- https://www.iloveimg.com/
- https://tinypng.com/
Üstteki çevrimiçi yardımcılar listeden özellikle Squoosh’u sık kullanıyorum. Bu 5’i giriş seviyesi kullanıcılara fazlasıyla yetecektir. Tek bir tıklamayla dosya biçimlerini dönüştürmenize, görüntüleri kırpmanıza ve yeniden boyutlandırmanıza izin veren ücretsiz bir Chrome uzantısı (extension) yine resizing.app olmak üzere bir çok programda mevcut.
Açıklama Alternatif Metni Ekle
Alternatif metin, bir görüntünün ne ile alakalı olduğunu ve hangi amaca hizmet ettiğini açıklayan yazılı bir arka plan açıklamasıdır.
Ekran okuyucular, bu verileri kullanıcılarına görselleri açıklamak için kullanır ve Google, bir görselin bir arama sorgusuyla alakalı olup olmadığını belirlemek için de aynı yöntemi kullanır. DC56264 yerine görselin ne ile alakalı olduğunu ifade eden bir isim seçebilir ve ikinci adımda ALT TAG yani alternatif metin ekleyerek ilerleyebiliriz.
Resimlerin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için sitenizi birkaç farklı mobil cihazda görüntülemenizi öneririm. Tabletlerin, iPhone’ların ve Android cihazların hepsinin resimlerinizi biraz farklı görülebileceğini unutmayın. Bu arada tüm trafiğin neredeyse yüzde 80’inin mobil üzerinden geldiği gibi ciddi bir veriyi de göz ardı etmemek lazım.
Dijital pazarlama, içerik hizmetleri ve SEO konularından profesyonel destek almak için e posta adresimiz [email protected] ve 0532 591 57 71 numaları telefonumuz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.