WordPress ve Blogger Arasında Kararsız mı Kaldınız?

Mar 27, 2024 | Blog Yazarlığı

Yeni bir blog oluşturmayı planlıyorsanız ve blog platformunu seçme konusunda WordPress ve Blogger arasında kararsız kaldıysanız yardımcı olmak isteriz.

WordPress ve Blogger, Dijital dünyanın en popüler iki yönetim platformudur. İkisi de dakikalar içinde blog oluşturmanıza izin verse de aralarında farklılıklar olduğu görülür. Tarafsız kalarak her birinin artılarını ve eksilerini özetleyeceğiz. Amacımız, ihtiyaçlarınız için en doğru kararı vermenizi sağlamaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kullanım Kolaylığı: Blogunuzu hızlı bir şekilde kurmak, içerik eklemek ve kitlenizi büyütmek için basit ve kullanımı kolay bir platforma ihtiyacınız vardır.

Esneklik: Blogunuz büyüdükçe daha fazla özellik eklemenize veya daha fazla kaynak kullanmanıza olanak tanıyan bir platforma ihtiyacınız var.

Para Kazanma Seçenekleri: Blogunuzla çevrimiçi para kazanmak istiyor musunuz? Yanıtınız evetse, para kazanma seçenekleri sunan bir platformla ilerlemeniz şarttır.

Destek: Blogunuzu oluştururken, tasarlarken veya yönetirken zaman zaman desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. İhtiyacınız duyduğunuzda hangi kanallar üzerinden destek alabileceğinizi kontrol etmelisiniz.

Ayrıca ayırabileceğiniz bütçeleri belirlemeli, maliyet karşılaştırması yapmalı, tasarım çeşitliliğini, optimizasyon artılarını yine derinlemesine incelemelisiniz.

Blog teknolojisi kullanım istatistiklerine göre WordPress, ilk 1 milyon sitedeki blogların yaklaşık yüzde 35’i tarafından kullanılan en popüler 1. blog yazılımıdır. ABD Beyaz Saray’ının GOV uzantılı resmi internet sitesi dahi WordPress kullanır ve yine Dünya üzerinden bir çok önemli haber sitesi ve kurumsal yapı yine WP’i tercih etmekte.

WordPress yazılımını bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebilir ve istediğiniz sayıda sitede kullanabilirsiniz. WordPress’te bir blog oluşturmak ve WordPress’i yükleyebilmek için bir barındırma (hosting) planı ve alan adı (domain) satın almanız gerekir. İkisini de bir yıllık veya beş yıllık alabilirsiniz.

Blogger ise yine ücretsiz bir blog oluşturmanıza izin veren Google’ın blog barındırma hizmetidir. Ayrıca yeni blogunuz için ücretsiz bir Blogspot alan adı da alabilirsiniz. Müsaitlik durumuna göre blog siteniz şu şekilde gözükecektir; alanadiniz.blogspot.com.

Özetle Blogger, dakikalar içinde bir blog oluşturabileceğiniz basit bir platformudur. Başlamak için bir Google hesabına ihtiyacınız olacak. Blogspot uzantısı ile ilerlemek istemezseniz kendi alan adınızı da ilişkilendirip kullanabilirsiniz.

Blogger’da Blog Nasıl Açılır?

Blogger web sitesine gidin ve ardından Google hesabınızla giriş yapın ya da kaydolun. Bundan sonra, işleme devam etmek için tıklamanız gereken bir ‘Yeni Blog Oluştur’ seçeneğini görebilirsiniz. Ardından, blog başlığınızı, adresinizi ve beğendiğiniz temayı seçin. Hepsi bu kadar! Ardından, blog ayarlarını yapılandırabilir ve yayın yani paylaşmak istediğiniz içeriği ekleyebilirsiniz.

Kurulum işlemi oldukça basit olsa da Blogger’ın tema özelleştirmeleri esnasında bazı öğrenme süreçleri vardır. Temel HTML becerileriniz yoksa tasarımın çoğunu değiştiremezsiniz. WordPress’te ise, her şeyi kolayca özelleştirmenizi sağlayacak sürükle & bırak sayfa oluşturucuları ile çalışacaksınız.

Zorluk derecesini merak edenler için şöyle özetleyebilirim; “TV’nun uydu kanallarını ayarlayabiliyor, Facebook ve Instagram’da paylaşımlar yapabiliyorsanız yüzde 80 Blogger’ı da çözersiniz.” Konuyla alakalı o kadar çok video ve ders var ki yapamamanıza imkan yok!

Blogger’da Blog’unuzun Sahibi Kimdir?

Blogger, teknoloji devi Google tarafından sağlanan tamamen ücretsiz bir blog hizmetidir. Neredeyse tamamen güvenilirdir ve içeriğinizi web’de yayınlamak için yeterli özelliğe sahiptir. Ancak unutmamalısınız ki size ait değildir. Google bu hizmeti kapatma veya kapatma hakkını saklı tutar. Google’ın Feedburner gibi projeleri uyarı yapmadan terk etme geçmişine sahip olduğunun altını çizmek gerekir.

WordPress’te Blogunuzun Sahibi Kimdir?

WordPress ile ilerleyeceksiniz sitenizi barındırmak için bir hosting firması ile iletişime geçmeniz gerekecektir. Web sitenizi ne kadar süre (yıl) çalıştırmak istediğinize ve ne zaman kapatmak istediğinize karar verebilirsiniz. Tüm verilerinizin sahibi sizsiniz ve herhangi bir üçüncü tarafla hangi bilgileri paylaşacağınızı kontrol edebiliyorsunuz. Burada kazanan WordPress!

Blogspot blogunuzda ise yapabilecekleriniz sınırlıdır ve bunları genişletmenin en azından 2020 itibariyle kolay bir yolu yoktur. Blogger; reklamlar, abonelik bağlantıları, iletişim formu ve benzeri özellikler eklemek için bir dizi yerleşik gadget’a (WordPress widget’larına benzer eklentilere) sahiptir. Ne yazık ki bu gadget’ların da sınırlı işlevselliği vardır ve bunlar için alternatif yoktur.

Burada araya girip yine kendi yorumumu eklemek isterim. Kişisel blog siteleri için konforlu alanlar sunan Blogger; iletişim formları, Adsense reklam seçenekleri, sayfalama kolaylığı ve sadeliği ile bu işlere yeni giren yazarlar için kusursuzdur.

WordPress; yeni özellikler eklemek için kolayca genişletebileceğiniz açık kaynaklı bir yazılımdır. E-ticaret siteleri, haber siteleri, portfolyolar ve benzer projeler için sınırsız imkanlar sunar. Ücretli ve ücretsiz eklentiler ve üçüncü taraf entegrasyonları ile WordPress blogunuza hemen hemen her iletişim çözümünü ekleyebilirsiniz.

Kullanıcılarla etkileşimi güçlendirmek, hemen çıkma oranını azaltmak ve blogunuzda geçirilen süreyi geliştirmek için zarif bir blog tasarımına ihtiyacınız vardır. Blogger’da da gayet güzel temalar vardır ancak sayı WordPress’le mukayese dahi edilemez.

Güvenlik Konusuna da Değinmek Şart!

Güvenlik, blog platformunuzu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en bizce önemli husus. Güvenli bir platform seçmezseniz, yoğun hit alan siteniz saldırıya uğrayabilir veya kara listeye alınabilirsiniz. Bu da; yatırımınızın ve zamanınızın boşa gideceğine, her şeye sıfırdan başlayacağınıza işarettir.

Bazı blog siteleri gibi Blogger’ı tercih ederseniz Google’ın sağlam ve güvenli platformunun muazzam avantajlarına sahip olursunuz. Sunucunuzun kaynaklarını yönetme, blogunuzu saldırılara karşı koruma veya düzenli yedeklemeler yapma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Ancak bu, tüm hizmet kesintilerinin blogunuzun da fişini çekeceği anlamına gelir. Blogger ilgili ülkede yasaklandığında ya da kapalı olduğunda blogunuza devam etmek için hiçbir şey yapamazsınız. Düşük bir ihtimal olsa da altını çizmek isteriz.

Merdivenaltı firmalar olmasalar da; NATRO ve TURHOST’un saldırıya uğradığına ve veri kayıplarının yaşandığına tanık olduk! İlk aklımıza gelen servis sağlayıcılar bunlar olsa da genel olarak hosting şirketlerinin yerli ya da yabancı olsun, zaman zaman saldırılara uğradığına şahit olabiliyoruz. Google ise adamın alnını karışlayacağı için böyle bir senaryo söz konusu dahi olamaz.

Destek Seçeneklerini Değerlendirelim

WordPress; Blogger’dan çok aktif bir topluluk destek sistemine sahiptir. Herhangi bir sorun yaşadığınızda Blogger için de çözümler bulabilirsiniz ancak WordPress bu konuda da açık ara öndedir.

Blogger’ın geleceği Google’ın idari kararlarına bağlıdır ve istedikleri zaman söz konusu hizmeti kapatma hakkını saklı tutarlar. Dolayısıyla, bir sabah kalktığınızda web sitenizin yerinde yeller estiğini görebilirsiniz. Elbette böyle bir şey yaşanmaz ancak yine de altını çizmek istediğimiz bir husustur. Blogger’ın uzun süredir güncelleme almaması kullanıcılarını da tedirgin edebiliyor.

Blogger’ı Taşımak İstersek Neler Yapabiliriz?

Sitenizi Blogger’dan farklı bir platforma taşımak karmaşık ve can sıkıcı bir iş olabilir. Taşıma sırasında SEO’nuzu yani arama motorlarındaki sıralamanızı, aboneliklerinizi ve takipçilerinizi kaybetmeniz mümkündür.

WordPress’te ise web sitelerini taşımak oldukça kolaydır. Profesyonel hosting firmaları ile çalışırsanız bu konuda da destek alabilirsiniz. Ayrıca, WordPress ile Blogger’ı SEO avantajları açısından karşılaştırırsanız, WordPress’in daha fazla SEO seçeneği sunduğunu görebilirsiniz.

WordPress açık kaynak kodlu bir çözümdür, yani hesabınıza kaydolduktan sonra tüm ekstra hizmetlerin blogunuza manuel olarak entegre edilmesi, optimize ayarlarının yapılmasını gerektirir.

Sonuç: Blogger vs WordPress – Hangisi Daha İyi?

Amacınız kişisel bir blog oluşturmak ve deneyimlerinizi paylaşıp yeni dostluklar kurmakta, Blogger ve WordPress.com gibi basit platformlar fazlasıyla işinize yarar ve alanında neredeyse rakipsizdir. Üstelik ücretsizdir de!

WordPress’te (Yazının tamamında ORG’u kastettik) olduğu gibi bir üst barındırma (hosting) paketine geçmek, saldırılarla boğuşmak, düzenli olarak her yıl veya 5 yılda bir ödeme yapmak, eklenti ve tema güncellemeleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Konsantre olmanız gereken tek şey arkanıza yaslanmak, düzenli olarak yazmak ve üretmektir.

WordPress sitemin en iyi performansla ilerlemesini ve güvenli olmasını sağlamakla sorumluyum, bunun için zaman ve bütçe ayırabilirim diyorsanız WordPress’ten şaşmayın derim ama Blogger’ın sadeliği ve samimiyeti çok daha fazla çekici geliyor.

Bir WordPress blogu başlatmaya karar vermeniz durumunda bir barındırma çözümüne ihtiyacınız olacaktır. Bunun için Güzel Hosting’i tavsiye edebilirim.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz