Weebly Nasıl Kullanılır: 15 Adımda Kolay Eğitim

Şub 26, 2024 | Dijital Dönüşüm

Weebly Nedir? Nasıl Kullanılır?

Weebly, bilgi düzeyi ne olursa olsun kişi veya kurumların kendi web sitelerini yahut çevrimiçi mağazalarını kısa süre içinde oluşturabilmeleri için tasarlanmış bir web sitesi arayüzüdür. Oldukça kolay kullanımı ile herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, sürükle ve bırak yöntemiyle web sitenizi dakikalar içinde tasarlayabilirsiniz.

Weebly’yi kullanmak için sisteme kaydolmanız, bir alan adı (domain name) belirlemeniz ve sonrasında bir fiyatlandırma planı seçmeniz gerekir. Karmaşık gibi görünebilir ancak paniğe kapılmayın! Bir Weebly web sitesi sekiz kolay adımda oluşturulabilir ve size nasıl yapılacağını göstereceğiz.

Weebly’ye Kaydolun

Öncelikle sitenizi tamamen ücretsiz olarak oluşturup yayınlayabileceğiniz Weebly.com’a gidin; böylece sitenizi kullanmaktan keyif alıp almayacağınızı görmek için bolca zamanınız olur. Adınızı, e-posta adresinizi yazın ve yeni bir şifre ile ilk adımı atın.

Oluşturmak İstediğiniz Web Sitesi Türünü Seçme

“Kaydol”a tıkladıktan sonra tek bir soru ile karşılaşacağınız bir sayfaya yönlendirilirsiniz: “Ne tür bir web sitesi oluşturmak istersiniz?”

Daha sonra size iki seçenek sunulacaktır: “Kişisel bir web sitesi istiyorum” veya “İşletme web sitesi istiyorum.” Hangisini seçeceğiniz tamamen hedeflerinize bağlıdır, ancak bu aşamada bir işletme web sitesi oluşturmayı tercih ederseniz Square Online’a yönlendirileceğinizi belirtmekte fayda var.

Eğer bu aşamada kafanız karıştıysa açıklayalım. Square, Weebly’yi 2018’de satın aldı, yani ikisi aslında kardeş çevrimiçi oluşturucu. Square Online tamamen e-ticaret odaklıyken Weebly daha çok genel bir geliştiricidir. Bizim tavsiyemiz çevrimiçi bir mağaza istiyorsanız, başlamak için doğrudan Square Online’a gidin; çünkü Weebly artık yeni müşteriler için e-ticaret işlevini en azından şu aşamada desteklememektedir.

“Weebly Web Sitelerini Deneyin”i seçtiğinizde Weebly’nin şablon kitaplığına yönlendirileceksiniz. Buradaki şablonlar karar vermenize yardımcı olacak örnek yapılardır.

Buraya Dikkat

Bir sonraki adıma geçmeden önce Weebly’nin farklı planlarını vurgulamak istedik. Aralarından seçim yapabileceğiniz üç ücretli paket mevcut ancak aynı zamanda istediğiniz kadar kullanabileceğiniz ücretsiz bir plan da var! Bu, tek bir kuruş ödemeden sitenizi oluşturabileceğiniz, yayınlayabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz anlamına gelir. Elbette istediğiniz zaman ücretli plana da yükseltebilirsiniz.

Weebly’nin Temalarına Göz Atın

Weebly’nin tamamı tamamen ücretsiz olan 50’den fazla teması var! Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda da kategori var; iş, portföy, kişisel, blog ve daha fazlası arasından seçim yapabilirsiniz. Oluşturmayı planladığınız web sitesinin türüne göre kütüphaneyi filtreledikten sonra Weebly, seçeneklerinizi hedef sektöre özel şablonlarla daraltacaktır.

Bu noktada samimi olmak gerekir: Weebly’nin temaları piyasadaki en çekici temalar değil. Yine de en kötüsü de değiller! Özetle çoğu için “işte budur” diyemiyoruz – Weebly’nin tasarım noktasında 5 üzerinden 2,3 puan almasının nedenlerinden biri de bu – ama oldukça temiz ve havalı görünenler de mevcut. Ve Wix’in aksine, şablonları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz, böylece ilelebet seçiminizle sınırlı kalmazsınız.

Favori Tasarımlarınızı Önizleyin

Temalara göz atarken, tam ekranda nasıl göründüğünü analiz edebilmek için küçük resme tıklayarak her birinin ön izlemesini yapabilirsiniz. Gözünüze çarpan her tema için ön elemelerde bunu yapmanızı şiddetle öneririz. Bu şekilde, son kullanıcı gibi sayfalarınızı gezebilirsiniz. Beğendiğiniz birini bulduğunuzda sağ üstteki “Düzenlemeye Başla”yı seçebilirsiniz.

Farklı bir şeyler denemeye karar verirseniz üst araç çubuğundaki “Temalar” başlığını tıklayarak şablonunuzu değiştirebilirsiniz. Bu sizi şablon kitaplığına yönlendirecektir.

Weebly girişte de belirttiğimiz üzere her sektöre özel bir dizi seçenek sunar. Keyifli restoran şablonları, yeni temizlik hizmeti tasarımları, güçlü görünen kişisel eğitim temaları ve bir çoğu; fikri anladınız. Bu seçenekler size zamandan tasarruf etme şansı sağlar; yalnızca metin kutularını ve görselleri düzenlemeniz yeterlidir ve yayına almaya hazırsınız.

Ücretsiz mi, Özel Alan Adı mı İstiyorsunuz?

Düzenlemeye başlamadan önce web sitenizin adına karar vermeniz gerekir. Web sitenizin adı, web sitenizin adresinde görünür ve alan adı olarak adlandırılır. Örneğin bizimki dmmturkey.com.

Elbette Weebly alt alan adını seçerek ücretsiz bir alan adı da alabilirsiniz. Bu, web sitenizin adresinin “dmmturkey.weebly.com” şeklinde olacağı anlamına gelir; pek çekici veya profesyonel değil ancak alan adınız için bir kuruş bile ödemeyeceğiniz senaryoda işe yarar.

Özel Alan Adı Satın Alma

Özel bir alan adı (domain name) kullanmanın avantajı, daha profesyonel, akılda kalıcı ve çekici olmasıdır. Alan adınız benzersizdir; bunu sitenizin parmak izi gibi düşünebilirsiniz; bu nedenle mükemmel olanı bulmaya “bizce” değer.

Alan adlarının fiyatları farklılık gösterir ancak genellikle yıllık 14 ila 20 ABD Doları arasındadır. GoDaddy gibi barındırma hizmetleri üzerinden daha uygun fiyatlı alan adları bulabilirsiniz. SEO açısından alan adınızı alırken 5 yıllık olmasına dikkat edin. Bu şekilde çok daha hesaplı bir fiyat elde edersiniz.

Weebly Tasarımına Genel Bakış

Alan adınızı seçtikten sonra web sitenizi özelleştirmeye başlamanın zamanı geldi. Weebly, araştırmamızda tasarım açısından 5 üzerinden 2,3 puan aldığını görmekteyiz; bu, her ne kadar yapının güçlü yanlarından biri olmasa da, şablonunuza kendi benzersiz görüntüsünü verecek yeterli kapsam düşünüldüğünde artıya çevrilebilir.

İkinci adımı da tamamladıktan sonra otomatik olarak Weebly web sitesi düzenleyicisine yönlendirileceksiniz. WordPress’e aşinaysanız sol sidebar’da menü yani düzenleyici kısmının yer aldığını görebilirsiniz. Yaratıcı enerjinizin akmasına izin vereceğiniz yer burasıdır.

Metin Kutularını Düzenleme

Weebly, “gördüğün alanları değiştirebilirsin” tarzı bir web sitesi oluşturucusudur. Bu, herhangi bir kod bilmenize gerek kalmadan tıklayıp düzenleyebileceğiniz veya medyayı sürükleyip bırakabileceğiniz yapılarla karşılaşacağınız anlamına gelir. Herhangi bir metni güncellemek için kutuya tıklayıp yazmanız yeterlidir.

Arka Planı Düzenleme

Arka planı değiştirerek temanızı daha da özelleştirebilirsiniz. Basitçe arka plan resmine tıklayın ve “Arka Planı Düzenle”yi seçin. Buradan görüntüyü, kaydırma efektini ve sayfa hizalamalarını değiştirebilirsiniz.

Yeni Öğeler Ekleme

Burası eğlenceli şeylerle karşılaşabileceğimiz bir yerdir. Sol taraftaki “Öğe Menüsü”nü kullanarak seçtiğiniz materyali sayfanın herhangi bir yerine sürükleyip bırakmanız yeterlidir. Metinleri, videoları, düğmeleri ve daha fazlasını neredeyse istediğiniz her yerde konumlandırabilirsiniz.

Yine de bazı sınırlamalar söz konusu. Weebly’nin şablonları satırlar halinde düzenlenmiştir, dolayısıyla öğeleri hareket ettirirken bu bloklara bağlı kalmanız gerekir; bu da tam özelleştirmeyi zorlaştırabilir. Merak etmeyin zamanla alışacaksınız.

Yanında şimşek sembolü bulunan herhangi bir öğe ücretsiz planda kullanılamaz; bu özellikleri kullanmak için yükseltme yapmanız gerekir. Ancak, elinizi geliştirmeniz için diğer her şey ücretsizdir!

Diyelim ki bir görsel eklemek istiyorsunuz. Simgeyi istediğiniz yere sürükleyin ve ardından “Resim Yükle”ye tıklayın. Daha sonra bir açılır pencere size bazı seçenekler sunar: bilgisayarınızdan yükleyebilir veya “Ara”ya basarak ücretsiz bir Weebly stok görseli bulabilirsiniz.

Weebly web sitenizdeki diğer sayfaları düzenlemek isterseniz üstteki Gezinme Menüsünden “Sayfalar”ı tıklayıp farklı bir sayfa seçmeniz gerekir. Öğe eklemek her sayfa için aynı sadeliktedir; güzel bir web sitesine ulaşmak için yalnızca seçin, sürükleyin, bırakın ve tıklayın.

Yeni Sayfa Ekleme

Web sitenize yeni sayfalar eklemek oldukça kolaydır. Menünüzdeki Sayfalar sekmesine gidip sol kenar çubuğundaki artı simgesini tıklamanız yeterlidir. Farklı sayfa türlerini içeren bir açılır menü görünecektir. Dilediğini sayıda sayfa oluşturabilirsiniz.

Oluşturmak istediğiniz sayfanın türünü (örneğin bu bir blog sayfası ise) seçin ve ona bir ad verin. Siz bunu yaptığınızda Weebly, özelleştirebileceğiniz önceden doldurulmuş hazır bir yapıyla otomatik olarak gelir. Yeni sayfanızın ayarlarını kaydetmek için “Bitti”ye tıklamayı unutmayın.

Renk Düzenini Değiştirme

Kontrol panelinizin Tema bölümüne giderek sayfanızın renk temasını değiştirebilirsiniz. Bazı temalar için yalnızca açık veya koyu seçenekleriniz bulunurken, diğerleri size aralarında geçiş yapabileceğiniz gerçek renkler sunar.

Yeni Düzenler Ekleme

Web sitenizi kişiselleştirirken düzenlediğiniz sayfalara yeni bölümler eklemek isteyebilirsiniz. Yeni öğeler eklemenin yanı sıra yeni alanlar ekleme seçeneği de vardır. İstediğiniz yere sürüklemeniz ve bırakmanız yeterlidir.

Bölümleri Silme

Hepimiz hata yaparız, hepimiz fikrimizi değiştiririz ve hepimiz farklı öğreniriz; sonuçta hepimiz insanız! Bu nedenle sitenizdeki öğeleri nasıl sileceğinizi ve nasıl ekleyeceğinizi bilmek önemlidir.

Ana sayfanızdaki bir galeriyi denemek isteyebilirsiniz, ancak daha sonra bunun işe yaramadığına karar verebilirsiniz. Sonsuza kadar buna bağlı kalmayacaksınız; yalnızca öğeye tıklayın ve düzenleme kutusunun sağ üst köşesinde görünecek küçük mavi çarpı işaretini arayın. Bu çarpı işaretine tıkladığınızda kutu kırmızıya dönecek ve o öğeyi silme seçeneğine sahip olabileceksiniz.

Arka plan gibi daha büyük bir bölümü silmek istiyorsanız kaldırmak istediğiniz alanın üzerine tıklamanız yeterlidir. Birkaç seçeneğin göründüğünü görebilirsiniz: Düzenle, Taşı ve Sil gibi. Sil düğmesini tıklayın; silmek istediğinizden emin olup olmadığınızı soran bir açılır pencere göreceksiniz. Bu noktada iptal edebilir veya onaylayabilirsiniz; “Sil”e tıklarsanız o bölüm ve içindeki her şey silinir.

Uygulama Alanı

Ayrıca üst Gezinme Çubuğunda “Uygulamalar” bulunur. Tahmin ettiniz gibi bu sizi Weebly Uygulama Merkezine götürür. Web siteniz ve içeriğiniz ne olursa olsun, Weebly’de performansınızı artırmanıza yardımcı olacak bir uygulama vardır. “Site Booster” ve “Content Color Box” gibi bazı popüler uygulamaları eklemenizi öneririz.

300’den fazla uygulama söz konusu. 50’den fazlası ise tamamen ücretsizdir ve her zaman yeni uygulamalar eklenir, böylece seçim yapmakta zorlanmazsınız. “Popüler”, “En Yüksek Puan Alan”, “Yeni” ve “Ücretsiz” şeklinde sıralama görebilirsiniz.

Hangi Fiyatlandırma Planları Mevcut?

Şu ana kadar ücretsiz planı memnuniyetle kullandığınızı varsayıyorduk. Ancak gelişmiş özelliklerin kilidini açmak için yükseltme yapmak isteyebileceğiniz durumlar da vardır.

Weebly’nin ücretsiz planını zaten biliyorsunuz. Bunda herhangi bir zaman sınırı yoktur ve aslında sitenizi tek kuruş ödemeden yayınlayabilirsiniz. Ancak dezavantajları da vardır; özel alan adı olmaması, sınırlı özellikler ve sitenizde Weebly reklamlarının görüntülenmesi gibi.

Test ettiğimiz tüm web sitesi oluşturucuları arasında Weebly paranızın karşılığını verme açısından üst sıralarda değil. Ücretsiz planının çekiciliğine rağmen Weebly, fiyatlandırma araştırmamızda 5 üzerinden 3,2 puan aldı, bu da üç ücretli planının piyasadaki en uygun maliyetli seçenek olmadığı anlamına geliyor.

  • Kişisel: Aylık 10$, yıllık olarak faturalandırılır
  • Profesyonel: Aylık 12 ABD Doları, yıllık olarak faturalandırılır.
  • Performans: Aylık 26 ABD doları, yıllık olarak faturalandırılır.

Weebly Yeni Başlayanlar için İyi Bir Seçenek mi?

Weebly en iyi 10 oluşturuculardan biri, dolayısıyla yeni başlayanlar için hiç de kötü bir seçim değil.

Planınızı bulmanıza yardımcı olacak ücretsiz bir versiyonu da var ve yükseltme yapmak istiyorsanız ücretli planları da uygun sayılabilir. Ancak özellikleri diğer web sitesi oluşturucuları kadar güçlü değil ve görünümü halen eleştiriliyor. Bununla birlikte, web sitesi oluşturmaya yönelik basit yaklaşımı yeni başlayanlar için uygun hale getirebilir!

Aynı Anda Kaç Weebly Web Sitesi Oluşturabilirim?

Aynı Weebly hesabında en fazla 10 web sitesi oluşturabilirsiniz. Her site ayrı olarak ele alınır; örneğin, üç ücretsiz Weebly siteniz varsa ve hepsini Kişisel plana yükseltmek istiyorsanız, her site yükseltmesi için ayrı ayrı ödeme yapmanız gerekir.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz