Ücretsiz hosting; alan adlarının boşta durmasını engellemek ve aktif kullanım sağlamak amacıyla hosting firmalarının sunduğu “gel-gel” faydalardan biridir. Kişisel sayfalar, yaprak siteler veya basit kullanımlar için son derece uygundur, aynı zamanda yönlendiricidir.
Bir vakitler; kimse almasın diyerek ayırttığınız ad-soyad alan adlarınıza tek sayfalık CV’nizi ekleyerek kaliteli bir görünüm elde edebilirsiniz. Nasıl ilerleyelim diyen arkadaşlara Güzel Hosting’i tavsiye ediyorum. Bir çok kişisel siteme yıllardır ev sahipliği yapıyorlar.
Bağlantıdaki örnekten ilerlemek gerekirse misal bir yıllık alan adı alırsınız ve firma bunu değerlendirebilmeniz ve sürece ısınabilmeniz amacıyla sizlere 300 MB’lık ücretsiz bir alan sunar. Dilerseniz bir iki sayfalık küçük bir web sitesi hazırlayabilirsiniz. İlerde de belirteceğim ancak bunu (kalite bakımından) ücretsiz web sitesi ile karıştırmamak gerekir.
Ücretsiz web hosting ile ücretlinin farkı nedir?
Ücretsiz web hosting’in ücretli hosting’den farkı sunulan hizmetlerdir. Ücretsiz web hosting planı iyi bir başlangıç yapmanıza olanak sağladığı gibi çevrimiçi yolculuğa atacağınız ilk adımda yeterince esneklik sağlar. Ücretli hosting ise size daha çok trafik, depolama ve işlem gücü sunacaktır. Böylelikle siteniz yoğun ziyaretlerde dahi sorunsuz çalışabilir
Ücretsiz web hosting nedir?
Ücretsiz web hosting, sitenizi hayata geçirmek için size 300 ya da kimi zaman 500 MB disk alanı, 1 GB civarı trafik ve kısıtlı basit özellik sunar. Güzel Hosting veya Hostinger gibi bazı hosting firmaları aylık yedekleme imkanı da sunmaktadır.
Bedava hosting güvenli mi?
Bedava hosting elbette seçtiğiniz firmada hassas davranırsanız oldukça güvenlidir. Düşük fiyatları düşük kaliteyle ilişkilendirmemek gerekir. Öte yandan EDU e-posta adresine sahip veya öğrenci olduğunu kanıtlayabilecek arkadaşlar için yerli ve yabancı seçenekler de mevcuttur. Kodlama ve tasarım bilgisi olmayanlar için bana göre ideal bir deneme yanılma alanıdır.
Yine de bedava hosting’i riskli bir ilk adım olarak görenlere göre bir sabah kalktığınızda sitenizin uçtuğunu görmek, güvenlik açıkları, esneklik sağlayamaması ve bunun gibi bir çok neden temkinli olmayı sevenleri ürkütecek cinsten. Bize de uyarmak düşüyor. Firmayı belirlemeden önce internette kısa bir araştırma yapmak son derece faydalı olacaktır.
Bir alan adı almak istiyorum, ne kadar öderim?
2021’de bu tutar 55 ila 70 TL arasında değişmekteydi. 1 yıllık alabileceğiniz gibi projenize bağlı olarak 5 yıl da kiralayabilirsiniz ki bu bence maliyet avantajı düşünüldüğünde en mantıklı seçenek olacaktır. Alan adına da para vermek istemiyorum diyenlerdenseniz WordPress ya da Blogger üzerinde ücretsiz bir web sitesi kurabilirsiniz.
Ücretsiz hosting hizmeti sunan firmalar hangileri?
Yukarda da bahsettiğim gibi bu hizmeti sunan bir çok firma bulunmakta. Açıkçası tümüne temkinli yaklaşsam da bazılarını sizler için listelemek isterim:
- 20i
- WebHost
- Award Space
- Free Hostia
- Weebly
- Wix
- Free Hosting
- Infinity Free
- Dreamnix
Ücretsiz hosting yerine ücretli hosting
Ayda 2 dolar da olsa para veriyorum sorunsuz hizmet beklerim diye de düşünmemek lazım; firma düzenli yedek alıyor mu, ne kadar güvenilir, forumlarda ve şikayet sitelerinde performansı nasıl yine kısa bir sorgulamak lazım neticede kullandığınız barındırma hizmeti “paylaşımlı” arkadaşlar yani kaynaklarınız sınırsız değil.
Kişisel bir blog veya en azından ilk aylarında çok trafik almayı beklemediğiniz bir web sitesi için paylaşımlı hosting tercih edilebilir. Yine de tercihinizi yaparken kısa ve orta vadeli planlama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bir haber sitesi kurmayı düşünüyorsanız bunu paylaşımlı hosting’de başlatmak pek akıllıca bir davranış olmayacaktır.
Çevrimiçi varlığınız için ne kadar ödemelisiniz?
Küçük bir bütçe ve minimum deneyimle bile WordPress üzerinden başarılı işler yapmak mümkün. Ücretsiz hosting elbette güzel bir ilk adım ancak riskleri de beraberinde getiriyor. Ücretsiz web siteleri uzun vadede dayanıksızdır.
Ücretsiz bir web sitesi oluşturmak neden kötü bir fikir?
Burada ücretsiz hosting ve ücretsiz web sitesi kavramlarını karıştırmamak gerekiyor. Ücretsiz hosting ile profesyonel bir görünüm elde etmek mümkün ancak ücretsiz web sitesi kavramı biraz daha farklı. Dilerseniz yine maddeler halinde ilerleyelim ve bunun neden kötü bir fikir olduğunu listeleyelim:
- Profesyonel olmayan URL’ler sıkıcıdır.
- Yüklenmesi uzun sürebilir.
- Düzenli yedekleme çoğunda yoktur.
- Sınırlı bant genişliği ve disk alanı vardır.
- Web sitenizde rastgele reklamlar çıkar.
- Para kazanma şansı sunmaz.
- Çoğu arama motoru dostu değildir.
- Sınırlı müşteri desteği sunar.
- Bu hizmeti bir anda kapatabilirler.
- Saçma sitelere istemeden link verebilirsiniz.
- Bilgilerinizi satabilirler.
- Sınırlı tasarım seçeneklerine sahiptir.
- Mobil cihaz desteği olmayabilir.
- E-posta sunmazlar.
- Çoğunda iletişim formu bulunmaz.
- İstatistik ve yeterli veri analizi bulunmaz.
- Elbette kolayca kaybolabilir!
Ücretsiz bir web sitesi oluşturma düşüncesi kulağa heyecan verici gelebilir, ancak içeriğinizden ve trafiğinizden bazı fedakarlıklar yapmaya hazır mısınız? Ücretsiz web siteleri, bir işletme olarak beklentilerinizi karşılamaz ve hak ettiğiniz doğru trafiği getirmeyebilir.
Öyleyse, ister kişisel ister kurumsal bir web sitesine sahip olmak ve uzun vadeli planlama yapmak konusunda ciddiyseniz, iyi bir etki alanına sahip ücretli bir hosting firmasıyla başlamalısınız.
En ucuz hosting firmaları:
Aylığı 0.49 USD olarak pazarlanan giriş seviyesi hosting ücreti 2021 Mayıs ayı itibariyle yıllık 49 TL yapmakta. Genel olarak da paylaşımlı hosting ücretlerinin bu seviyelerden başladığını söyleyebiliriz. GoDaddy, Güzel Hosting ve Veridyen piyasada iyi yorumlara sahip firmalar. Geri dönüşleri de oldukça hızlı ve tavsiye edilir. Turhost ve Natro’ya ise bulaşmayın derim.
Web siteleri dijital varlığınızı kanıtlamak ve imajınızı güçlendirmek için her zamankinden daha çok gerekli. İyi planlanmış bir web sitesi sizi veya işletmenize yardımcı olabilir. İşinizi veya ürünlerinizi pazarlamaya yardımcı olurlar ve rakiplerinize üstünlük sağlarlar.
Ücretli destek isterseniz [email protected] ve iletişim formumuz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.