Sosyal medya, Taliban’ı isyancı bir grup olarak gördüğünden, Taliban tarafından yayınlanan içeriğin nasıl ele alınacağı konusunda da bölünmüş durumda.
Bazı hükümetler tarafından “terörist” olarak kabul edilen Taliban’ın Afganistan’ı jet hızıyla geçirmesi, belli bir grup tarafından oluşturulan içeriğin ele alınması konusunda ABD teknoloji şirketleri için yeni bir zorluk teşkil ediyor.
Sosyal medya devi Facebook yaptığı açıklamada, Taliban’ı bir terörist grup olarak gördüğünü ve onu ve onu destekleyen içerikleri platformlarında yasakladığını doğruladı.
Ancak Taliban üyelerinin, Afganlarla doğrudan iletişim kurmak için Facebook’un uçtan uca şifreli mesajlaşma hizmeti WhatsApp’ı kullanmaya devam ettiği biliniyor.
Facebook’un fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’ın başkanı Adam Mosseri Pazartesi günü Bloomberg Televizyonu’na verdiği bir röportajda, Taliban’ın şirketin tehlikeli örgütler listesinde olduğunu ve bu nedenle grubu tanıtan veya temsil eden her türlü içeriğin yasaklandığını söylemişti.
Twitter terörizmi veya sivillere karşı şiddeti teşvik eden gruplara izin vermediğini söylese de yüz binlerce takipçisi olan Taliban sözcüleri, ülkenin ele geçirilmesi sırasında güncellemeleri tweet’liyordu.
Taliban’ın Twitter’ı kullanımıyla ilgili sorgulanan şirket, şiddet içeren örgütlere ve nefret dolu davranışlara karşı politikalarına işaret etse de Reuters’in, sınıflandırmalarını nasıl yaptığına ilişkin sorularını yanıtlamadı.
Çin ve ABD’nin söz konusu grupla yaptığı görüşmelere işaret eden yetkililer, Taliban’ı uluslararası ilişkiler düzeyinde bir şekilde kabul gören bir oyuncu olarak görüyor ve sosyal medya düzeyinde şimdilik katı kurallar belirlemenin doğru olmadığını savunuyor.