Kusursuz Bir CV Hazırlamak İmkansız Değil

Şub 13, 2024 | Kariyer

kusursuz bir özgeçmiş hazırlamak

Editörlük ya da metin yazarlığı başvurularında daha bir dikkatliyimdir! İnsan; bir bakıma kendini pazarladığı metne daha bir özen gösterir öyle değil mi?

Yapılan hatalara ve gördüğüm hata dolu özgeçmişlerin sayısına inanamazsınız. Esasen özgeçmiş hazırlama konusunda kişiye yardımcı bir çok arayüz ve ücretsiz program, hatta onlarca örnek var ancak yakaladıklarımızın yerini de hiç bir şey tutmuyor.

Sizler için CV nasıl hazırlanır sorunuza cevap verebilecek bir kaynak meydana getirmek, deneyimlerimizi paylaşmak istedik! Umarım başarılı oluruz ve umarım eksik kaldığımız noktaları yorum kısmı üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

E-posta seçimi

Elbette tartışmaya açık bir konu ancak bir özgeçmişte Hotmail uzantılı bir e-posta adresi gördüğüm zaman o kişiden ve iletişimden anında kopuyorum. Gmail ve Yandex, bir miktar daha derli toplu ancak Yahoo, Hotmail hizmet sağlayıcılarla yıllardır çalışsanız da bunu CV’nizde belirtmeyin derim.

İlgilendiğiniz kişisel bir blog sitesi varsa isim@siteadı.com şeklinde bir e-mail adresi seçilebilir. Böylece ilgili kişiye bir web siteniz olduğu sinyalini de göndermiş olacağız.

Yok benim kişisel sitem diyenlerdenseniz MAIL ya da EMAIL uzantılı ücretsiz hizmet sağlayan siteye göz atmanızı öneririm. Bu sayede [email protected] ya da i[email protected] e-posta adresleri alabilirsiniz.

Genellikler arkadaşlarda; “beni bir arasınlar.. görüşmede ikna ederim..” düşüncesi hakim. Evet doğrudur ancak CV yığınlarının arasından seçim yatıracak yine sizin öngörüleriniz ve kaliteniz oluyor. Lütfen özgeçmiş hazırlamaya, ilgili pozisyona özel bir yaklaşımla ilerlemeye özen gösterelim.

Haddinden fazla uzun CV’ler

Bir, bilemediniz iki sayfalık bir özgeçmiş yeterlidir. Bu, dışişlerinde diplomat da ateşe de olsanız böyledir, bir iki yıllık tecrübeye sahip yeni mezun bir kardeşimiz de olsanız böyledir. Yani kıtaların ayrılışına kadar gidip Han Duvarlı tadında yazmanıza ve hayatınızı anlatmanıza gerek yok.

Bu arada atlamadan belirtelim; Head Hunter’lık müessesesi, sizi halihazırda keşfetmiş ve kalitenize güvenen, Türkçe mealiyle “Kelle Avcıları’nı” ifade eden proaktif bir çalışma şekli.

Bu aşamada CV sunmanıza da pek gerek yoktur. Genellikle LinkedIn’de gezen IK uzmanları; keşfeder, iletişim kurar ve iş arayışınızın bulunup bulunmadığını sorar. Süreci ilerletip ilerletmemek size kalmıştır…

Etkili CV hazırlamana yardımcı püf noktalar

CV fotoğrafınız kırpılmış bir plaj görseli olmamalı ve bu izlenimi vermemeli. Erkekseniz takım elbiseli, kadınsanız mümkünse işini ciddiyetine uygun “yeni” bir imaj seçilmeli. Bazı uzmanlar “vesikalık veya kimlik fotoğrafları da uygun değil” dese de bu görüşü paylaşmıyorum.

Kullanacağınız dil; birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla ilerlemeli, imla kurallarına dikkat edilmeli ve başvurduğun pozisyona uygun kısa bir ön yazı ile süslenmeli! Ooo daha CV’yi bitirmedik başımıza bir de ön yazı çıkardın demeyin. İnanın kırılma noktasıdır.

  • Gereksiz bilgilerden kaçın, ters kronolojik sıra takip et,
  • Kolay okunabilen font tipleri seçin, 12 punto ideal,
  • Yurt dışındaki işlere başvururken uyruğunu yazabilirsin,
  • Not ortalaman yüksekse veya burslu okuduysan belirtebilirsin,
  • Başarılarını vurgulamalısın,
  • Referans eklemek olumlu bir etki yaratır,
  • Referans kısmı, “talep edildiğinde verilecektir” şeklinde de yazılabilir,
  • Profesyonel dernek ya da kuruluşlara üyeysen belirebilirsin,
  • Başvurduğunuz her işe özel CV hazırlaman en iyisidir,
  • Fazla iddialı olmayın ancak fazla alçak gönüllü de olmayın,
  • Hobiler; okumak, izlemek ve müzik gibi klişeler olmamalı,
  • CV’nizin başına “özgeçmiş” yazmanıza gerek yok,
  • İyi bir CV’dek tek bir harf hatası bile olmamalı,
  • CV’nizi imzalamayın ve olabildiğince kısa tutun,
  • Dikkat dağıtacak; koyu, eğik, altı çizili yazı biçimleri kullanmayın,
  • Kariyer.net vs’deki şablon CV’nizi asla indirip göndermeyin,
  • Emek harcayarak özenle hazırladığınız izlenimi vermeli,
  • Ekip üyesi, sonuç odaklı, çalışkan gibi iddialı ifadelerden kaçının,
  • Özgeçmişin amacı hayat öykünüzü nakletmek değildir,

Eğer CV’nizi çevrimiçi olarak paylaşacaksanız, standart programlarla açılabilen bir dosya formatı seçmelisiniz zira hiçbir IK uzmanı CV’nizi görüntülemek için yeni bir program indirmekle vakit kaybetmeyecektir.

İngilizce seviyem native

İngiltere kralıyla beş çayı içebilecek ve sohbeti koyulaştırabilecek seviyede bir dil bilginiz yoksa, CV’nize mümkünse “anadil seviyesindeyim..” yazmayın! Defalarca şahit olduğum bir husustur. Karşımızda kekelerler, renkten renge girerler ve bozmamak için sohbete Türkçe devam ederiz.

Özgeçmiş hazırlarken samimiyeti elden bırakmayın! Eğer gerilemediyse Upper Intermediate seviyesinde bir İngilizcem var ve hem yazılı hem de sözlü sağlıklı iletişim kurduğuma inanıyorum!

Bunu da konusu açıldığı vakit belirtiyorum. Siz de öyle yapın. Programlama dillerine veya arayüzlere yeterince hakim değilseniz, “şunu biliyorum.. bunu biliyorum” diye de yazmayın.

Sonuç:

Yakınma ne yazık ki ülke olarak ata sporumuz; “Bir sürü yere özgeçmişimi yolladım, arayan soran yok! Görüşme olsa da olumsuz sonuçlanıyor”, “Kimse beni iş görüşmesine çağırmıyor, oysa ben (x) üniversitesinden mezunum.”, “Ararız diyorlar aramıyorlar.” Bu ve buna benzer ifadeleri sık duyar olduk.

Etkili bir özgeçmiş hazırlamak için biraz konsantrasyon ve dikkatten başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok!

Blog yazılarımda genele hitap edebilmek için “amcaca” bir üslup kullansam da özellikle iş görüşmelerinde biraz daha ciddi olmaya “ben dahil” ihtiyacımız var. Belki bir gün “iş görüşmelerinde karşılaştığım gariplikleri” yazarım kim bilir.

Yine de profesyonel destek almak isterseniz buradayım, beklerim. Ha bu arada IK uzmanları gerektiğinde LinkedIn başta olmak üzere sosyal medya hesaplarınızı takip edebilir.

Profesyonel Destek Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz