Haber siteleri kurmak ve haber siteleri açmak konusunda yol gösterici olacağına inandığım bazı bilgileri ve deneyimlerimi paylaşmıştım hatırlarsınız. Bu yazıda telif konularına değinmek istiyorum,
Elbette amatör olarak, cüzi bütçelerle “tek kişi” ilerlemek ve bir haber sitesini sorunsuz olarak idare etmek mümkündür! Kurallara uyulduğu müddetçe maddi ve manevi zarar görmeniz de pek mümkün değildir ancak farklı senaryolar da yaşanabilir.
Bir haber sitesine sahipseniz mutlaka ama mutlaka bir ajansa aboneliğiniz olsun! Fiyatlar yüksek ancak pazarlığa açık olduklarından orta yolu bulmak mümkündür. Misal; sadece spor ya da yerel haberleri paylaşacaksanız tüm havuza abone olmanız gerekmeyeceğinden makul bedeller ödeyebilirsiniz.
Doğru olmayan bir diğer bir yol; re-write olarak dijital dile yansıyan “al-değiştir” yani kopyala yapıştır habercilik (!) veya “kaynak gösteririm ne olabilir ki” düşüncesidir. Gazetecinin emeğine saygısızlıktır.
Bir yazının veya içeriğin tamamını yayınlamak için yazarının veya hak sahibinin yazılı izni şarttır. Fotoğraf, grafik ve benzeri görselleri kopyalamak da tamamını almak anlamına gelecektir.
Yine en çok karıştırılan konulardan biri de alıntı yapmak meselesidir. Evet alıntı yapabilirsiniz ancak alıntı; niteliği itibariyle birkaç satır ya da paragrafı geçememelidir. Bu şarta uygun alıntı yaptım dediğinizde ise yine kaynak belirtmeniz zorunludur. Belirtmemek suça tabidir.
Yazının tamamını yekpare kopyalayıp içeriğin altına kaynak belirtmek şeklinde yapılan yanlış bir uygulama, alıntı yapmak değil, “hak sahibinin izni olmaksızın dağıtılan eser” kapsamına girecektir ve bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası almanıza neden olabilir.
Örneğin tam URL (bağlantı) yerine sadece site adının yazılması veya anasayfayı adres göstermek yine yanlış bir harekettir! Burada; ilgili hukuki maddeleri paylaşabilirim ancak durumu özetlemenin daha akılda kalıcı olacağına inanıyorum.