Tüm haberciler için tuzak ve tehditlerle dolu dijital Dünya kadınlar için daha da tehlikeli. ABD’de piyasaya çıkan “The Smart Girl’s Guide to Privacy” (Akıllı Kızın Mahremiyet Rehberi) adlı kitabın yazarı gazeteci Violet Blue alınabilecek önlemleri şu şekilde özetliyor.
Telefon numarası, posta kutusu ve e-mail adresi gibi mahrem kişisel bilgileri açıkça paylaşmak yerine farklı adresler ve numaralar verebileceğimizi vurguluyor yazar. Bu sayede olası tehditlerden nispeten uzak durmak mümkün. Farklı bir e-posta hesabından asıl adrese yönlendirmek de bir seçenek.
Bilgilerinizin ne kadarının herkese açık bir biçimde yayında olduğunu kontrol edin. Ara sıra hesaplarınızdan çıkış yapın ve farklı bir tarayıcıda kendi sosyal medya hesaplarınıza bir ziyaretçi gibi bakın. Böylece bir yabancının gözünden nasıl göründüğünüzü inceleyebilirsiniz.
Google’dan görsel araması yaparak imajlarınızın kimler tarafından paylaşıldığını kontrol edin. Böylece bu fotoğraflara nasıl linkler verildiğini ve nerelerden yayıldığını saptayabilirsiniz. Dijital maşaların sık kullandığı taciz yöntemlerinden birisi de budur.
İnternet bağlantınızı bir VPN (Sanal Özel Ağ) üzerinden gerçekleştirin. Özellikle kafe ve benzeri açık alanlarda internete bağlanırken mutlaka güvenilir bir VPN kullanın.
Akıllı cihazlarınızdaki uygulama ayarlarınızı gözden geçirin ve rehberinize erişimi olan uygulamaları analiz edin. Facebook bu konuda gazeteciler için ne yazık ki en büyük risk olmayı halen sürdürüyor. Olası bir aksaklık, hassas haber kaynaklarınızın ifşasına yol açabilir.
Mutlaka uçtan uca şifreleyebilecek güvenli bir mesajlaşma uygulaması kullanın. Böylece bir üçüncü kişi onları okuyamaz. Güvenliği artırmak için özel mesajlarınızda mobil bildirimleri kapatın. SİGNAL önerilmekte ve Telegram’a halen kuşkuyla yaklaşılmakta.
Gazetecilerin kendi mobil cihazlarını şifreyle sahiplenmesi ve başkalarının cihazlarını kullanarak özel hesaplarına erişmemesi de mühimdir. Ayrıca kullanmadığınız verileri de güvenli şekilde boşaltmayı unutmayın.