İster kurumsal bir firmada, ister düşük ölçekli bir şahıs şirketinde çalışın; istifa müessesesi hayatın bir gerçeği. Bu yazımızda bu biraz da sıkıcı konuya değinerek durumu nasıl az hasarla atlatırsınız özetleyeceğiz.
Öncelikle; asla yeni bir iş şansı, daha iyi bir teklif veya promosyon bulmadan istifayı düşünmeyin. En iyi iş çalışırken aranır prensibinden hareketle özellikle Linkedin profilinizi güncel tutun ve bir network (faydalı bağlantı veya kişiler) oluşturmaya bakın. İşler sıkıcı bir noktaya gidiyorsa.
Referans gerekebileceğinden köprüleri tamamen atmamak mühim ve bu noktada ilişkileri bir nebze iyi tutmakta yarar var. Boş bir A4’ü ikiye bölüp artılar ve eksiler olarak şimdiyi ve sonrası değerlendirmek de iyi bir seçenektir.
- Ayrılmak istemenin tam nedeni nedir?
- Ailenle bu durumu istişare ettin mi?
- Yeni işinde elverişli koşullar bulabilecek misin?
- Aynı sıkıntılı koşullar karşına çıkarsa tepkin ne olur?
- Yeni bir iş, mevcut haklarını bıraktıracak kadar cazip mi?
- Evden ya da hibrit model çalışmanı isterlerse tepkin ne olur?
- Haklar bakımından iki işi de karşılaştırdın mı?
- Terfi şansınız bakımından yeni ve eskiyi karşılaştırdın mı?
- İş sözleşmenizde ayrılmaya mani durumlar var mı?
- Kararınız kesinse başlama tarihinizi yeni işvereninize bildirin.
- Eski iş verenize iade etmeniz gerekenlerin bir listesini çıkardınız mı?
- Çalışma saatleri bakımından eski ve yeniyi karşılaştırdın mı?
- Teslim etmeniz gereken projeler veya yarım kalan işler var mı?
- Şirket e-postanıza tanımladığınız aboneliklerinizi sildiniz mi?
- İşteki görevlerinizi ve neler yaptığınızı bildirdiniz mi?
- Plansız istifa etmediğinize emin misiniz?
Genellikle iki hafta istifalardaki geçiş süresi olarak kabul edilir. Takibinizde olan iş veya projeleri sorunsuz devredebilmek için birçok toplantıya katılmanız gerekebilir. Bu dönem boyunca işleri ağırdan almak isteyebilirsiniz. İşten ayrılmadan önce de güçlü görüntü vermek önemlidir.
Çoğu zaman firma iyidir ancak yöneticiler ve şartlar kötüdür zaman zaman da tam terzi. Maaşlı bordrolu olaran 2003’ten bu yana çalışıyorum ve ne yazık ki sık tanık olduğum durumlardan.
Hayatta neler olacağı belli olmadığı için, tüm giderlerimi en azından bir yıl karşılayabilecek bir miktarı kenarda tutmayı ilke edindim. Yeni işinizde de işler istediğiniz gibi gitmez veya halihazırdaki işinizi de bir anda kaybedebilirsiniz.
Bu arada yine deneyimlerime göre iş sahibi olanlar daha sık yeni iş teklifi alıyor. Buna şans diyebilir, veya güçlü network ağı diyebilirsiniz. Her zaman dediğim gibi “Eğer bir iş sahibiysen, yenisini daha kolay bulursun”
İstifa ederken bilmeniz gerekenler
İşten ayrılmanın en kitabi ve resmi yolu bir istifa mektubu yazmak ve ilgili müdürünüzü ya da adı neyse ayrılıyor olduğunuzdan haberdar etmektir. Yine önemli noktaları maddelemek isterim:
- Ayrılacağınız 2-3 hafta öncesinden bildirin.
- Bir istifa mektubu arayı düzgün tutmanıza yardımcıdır.
- Referans olabilecekleri için bu mektuba azami özen gösterin.
- İlişkilerinizde sorun yoksa referans olmaları için ricacı olun.
Aileme daha çok vakit ayırmak istiyorum, eğitimimi ilerleymek isriyorum, alan değiştirmek istiyorum, kendi işimi yapmak istiyorum, yurt dışı planlarım var, reddedemeyeceğim bir teklif aldım, emekli olmak istiyorum, artık dinlenmek istiyorum, çocuk sahibi olmak istiyorum, evden çalışmak istiyorum gibi beylik nedenlerden birini kullanabileceğiniz gibi açık seçik durumunuzu izah edebilirsiniz.
Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız; iade ettiğiniz firmaya ait olan materyal ve dijital dosyaları tam olarak teslim ettiğinizden emin olun. Yeni bir iş başladığınız ilk haftada eski iş yerinden aranmak ve ne neredeydi sorularıyla karşılaşmak istemiyorsanız elbette.
Kullandığınız ofis bilgisayarınızdaki tarayıcı geçmişini temizlemek, almanız gereken yedekleri toparlamak (elbette firmaya ait olanların dışında) ve masanızı temizlemek yapmanız gereken bir kaç önemli şey.
İş vereniniz ayrılma nedeninizi sorduğu zaman (bu kişi eğer size referans olabilecek bir konumdaysa) uzun uzadıya dert anlatmaya gerek yok. Hele hele birilerini şikayet etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin derim. Artık iş bitmiş gitmiş. Yeni bir iş veya hayat sizi bekliyor. Tabi bu benim yorumum.
Keza istifa mektubunuzda da güzel şeyler söylemeye çalışın ve işinizin size ne çok şey kattığını belirtin. İğneleyici ifadelerden kaçının!
Kusursuz bir CV hazırlamak imkansız değil başlıklı yazımı bir ara okumanızı öneririm.
İstifa mektubu yazarken faydalı olabilecek ipuçları:
- İstifa mektubunuz kısa ve öz olsun.
- İğnelemeyin ve böbürlenmeyin.
- Ayrılış tarihinizi paylaşın.
- Bu mektubu elden vermek daha etkilidir.
- İşten ayrılma sebebinizi izah etmenize gerek yoktur.
- Klasik bir font ve yazı boyutu kullanın.
- Bir uzman veya kariyer danışmanından fikir alın.
- Kibar ve resmi bir veda hitabı kullanın.
- Sözlü bildirseniz dahi mutlaka yazılı olarak da sunun.
Çoğu zaman 2 hafta süreniz olmasına rağmen agrasif bir ruh haline bürünebilen iş veren (hakkı olup olmadığı tartışılır) aniden hatta aynı gün dahi ilişiğinizi kesebilir. Bir anda kapıdan çıkıp gidebilecek ve hiç bir şeyi merak etmeyecek şekilde kendinizi konumlandırın ve toparlamalarınızı yapın.
İstifa ederken dikkat etmeniz gerekenler anafikirli bu yazımda; aniden istifa etmek, aynı gün istifa etmek, iş bulmadan istifa etmek, kibarca istifa etmek ve istifa eden işçinin hakları nelerdir sorularına cevaplar sunmaya çalıştım.
Yeni bir iş fikriniz var ve bir yol haritası yahut güçlü bir rakip analizi yapmak mı istiyorsunuz. Yeni bir web sitesine mi ihtiyacınız var. Referanslarımızı incelemek ve profesyonel bir destek almak isterseniz yardıma hazırız.
E-posta adresimiz [email protected] ve telefonumuz 0532 591 57 71 üzerinden profesyonel destek için bizlere ulaşabilirsiniz.