Anna Jentoft, Amazon’un Seattle’daki genel merkezindeki tam zamanlı işine yalnız gitmeyen bir beyaz yaka dostumuz.
Bir yaşındaki siyah labradoodle’ı Franny neredeyse her zaman yanında, görüşmeleri sırasında Jentoft’un masasında oturuyor ve iş günlerinde diğer Amazon çalışanlarını selamlıyor.
Dostumuz Franny, şirketin köpek dostu çalışma politikasından faydalanan, Amazon’un Seattle merkezindeki 1000’den fazla köpekten biri. ABD’deki iş yerlerinin yüzde 8’inde köpeklerin sahipleriyle beraber ofiste bulunmasına – elbette bazı kurallar dahilinde – izin veriliyormuş.
Jentoft, “Yoğun bir toplantıdan sonra biraz nefes almam gerekirse, onu yürüyüşe çıkarırım ya da yerde oturup birkaç dakika oynarız” diyor. Harika bir kafa dağıtma aracı.
Yine de ofise köpek getirmeden önce rahatsız olabilecek kişilerin de olacağını düşünerek ortak bir kararla hareket etmek faydalı olacaktır. Bir dizi araştırmaya göre, işyerindeki köpekler, çalışanlar için daha fazla sosyal destek ve iş arkadaşlarının olumlu bir ortamda etkileşim kurması için daha fazla fırsat sağlıyor.
Ayrıca köpekler soğuk departmanlar arasında da bir iletişim köprüsü kuran bir nevi iyi niyet elçisi. Gel beraber şöyle bir gezelim diye dolaşmaya çıktığınızda henüz sohbet etme fırsatı bulamadığınız çalışma arkadaşları ile sosyalleşebilirsiniz.
İşverenler, özellikle Y kuşağı ile ilgili olarak yetenekleri çekmek ve sürdürmek için yaptıkları işyeri faydaları listesine köpek dostu politikalar ekleyebilir. Bu sayede kalifiye çalışanlara dokunmak ve istihdam etmek olasıdır.
Ancak tüm köpekler ofis ortamları veya çalışanlar için kurtarıcı değildir – veya tüm çalışanlar köpeklerden hoşlanmaz. Önemli bir görüşme yaparken yan taraftaki kabinde havlama olabilir ve ara sıra meydana gelen kazalar şirket demirbaşlarına zarar verebilir. Bazı insanlar sadece köpekleri sevmezler yahut alerjileri vardır.
Sosyolog ve yazar Anna Akbari, “Köpeği işe getirmekten fayda duyacak tek kişi o köpeğin sahibidir.” demekte.
Fearing, bu nedenle işyerlerinin köpek dostu bir ortama geçmeden önce belirli protokolleri dikkate alması gerektiğini ekliyor. Örneğin, bir köpek saldırganlık gösterirse veya bir kişiyi veya başka bir köpeği ısırırsa, hayvanın ofise geri dönmesine izin verilmez ve her köpeğin aşılarının güncel olması gerekir, köpekler haftada bir kere mutlaka yıkanmalı gibi.