Zor, öfkeli veya tutarsız müşteriler yolunuza çıktığında ki mutlaka çıkacaktır, bu basit ipuçlarıyla ajansınızın bütünlüğünü ve akıl sağlığınızı koruyun.
Pazarlama ajansları ve danışmanları olarak, çok çeşitli sektörlerdeki müşterilere hizmet veriyoruz ve her müşteri, farklı ekip dinamikleri, proje gereksinimleri ve kendine özgü zorluklarla geliyor.
Mali açıdan istikrarlı ve olgunlaşmış bir yaşam döngüsüne sahip müşterilerle mi ilermek istersiniz? Yoksa o ay yeni bir anlaşma ve iş almazlarsa size ödeme yapamayacak müşterilerle sözleşme imzalama konusunda rahat mısınız?
Müşteriniz ve hesap yöneticiniz arasında bir çatışma mı var? Müşterilerinizle nasıl daha etkili çalışılacağı ve iletişim kurulacağı konusunda personelinize koçluk yapın ve onları eğitin. İşe yaramazsa atadığınız personeli değiştirmeyi düşünün.
Genç bir ürün müdürünün kendinden yaşça büyük bir müşteri veya atanmışla konuşurken dil bütünlüğü sağlayamaması sıkça yaşanan bir durumdur. Özetle ikisi de birbirini anlayamaz.
Burada ajansın doğru pasları atarak kişi veya kurumu yönlendirmesi mühimdir. Dedim demedimleri en aza indirmek adına yazılı iletişimden kopulmaması belirlenen yol haritasına bir kaç gün gecikmeyle de olsa varmanızı sağlayacak emin olun.
- İdeal ajans-müşteri ilişkisi size nasıl görünüyor?
- Müşteriniz çaresiz ve acelesi bir ruh haline mi sahip?
- Ekibiniz samimi iletişim kurma konusunda ne kadar rahat?
- Daha sık ve yüzyüze toplantıları düşünmez misiniz?
- Tüm iletişim sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınıyor mu?
- Müşteriyi anladık ama ekip yapısını ve işini anladık mı?
Bu sorular nasıl dürüst, doğrudan bir ilişki ve güçlü bir iletişim kuracağınızı belirler. Elbette geliştirilebilir.
Sizin ve müşterinizin kabul edebileceği net bir kurallar dizisine sahip olun. Yine de her şeye rağmen hazırlayacağınız bir kaçış planı yıpranmanızı önleyebilir. Kestirip atmak ruh sağlığınızı koruma adına bazen en iyi yoldur.
- Teslim tarihi net mi?
- İrtibata geçilebilecek farklı kişiler mevcut mu?
- Revizeler için esneklik sağladınız mı?
- Finansal olarak kendinizi güvenceye aldınız mı?
Bir sözleşmeye imza atmadan önce araştırmanızı yapın ve müşterinin mali durumu ve yapısı hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.
Samimi olmam gerekirse, finansal veya yapısal istikrarsızlıkla boğuşan müşterileri tahmin etmek imkansızdır ve daha sinirli olurlar tecrübeyle sabittir. Yine, bunu pahalı olabilecek yasal süreçlere bulaştırmadan sevecen bir şekilde yapabilir ve gelecekteki işbirlikleri için kapıyı açık bırakabilirsiniz.
Müşterinizin ödeme yapamamasının nedenine bağlı olarak, tekrar ayağa kalkana kadar kısa bir ara verebilirsiniz. Bununla birlikte ücretsiz iş teklif etmemeye çalışın.
Bu arada sahte iddialarla kandırdığınızı hissetmelerine neden olabileceğinden müşterilerinize verdiğiniz sözleri tutun ve zaman çizelgenize sadık kalın burası mühim.
Teslimden sonra sizlerin de iyi niyetiyle ücretsiz olarak tekrarlanan ekstra işler için size baskı yapabilirler ki bu da sık rastlanan bir durumdur. Sürekli destek isteniyorsa bunu bir sözleşmede sabitleyin.
Dikkatinizin dağılmaması için belirli öncelikler belirleyin. Birkaç kez yön değiştirdiğinizde, peşinde olduğunuz hedefe asla ulaşamazsınız. Bu yüzden müşterilerimizle planlama seanslarımız var; üç ila beş öncelik üzerinde anlaşıyoruz, başka bir şey değil.
Büyük stratejinizi daha küçük, daha yönetilebilir yutulabilir kilometre taşlarına ayırın.