Hosting ya da diğer adıyla barındırma hizmeti bir web sitesinde paylaşmak istediğimiz her verinin kullanıcıların erişebileceği bir bilgisayarda yani sunucularda tutulması anlamına gelir.
İnternette kişisel ya da kurumsal bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız; ziyaretçilerinize hızlı erişim imkanı sunan, gerektiğinde binlerce kullanıcıya aynı anda ve sorunsuz hizmet verebilecek bir sunucu daha doğrusu bir hosting firması tercih etmelisiniz.
Bir web sitesi kurmayı ya da var olanı revize etmeyi planlıyor olabilirsiniz; nereden başlayacağınız konusunda en ufak bir bilginiz de olmayabilir. Bu yazımızda temel kavramlara değineceğiz ve umarım okumayı tamamladığınız epey bilgi sahibi olacaksınız.
Sizler için hosting nedir sorusuna kısa bir giriş yapsak da konuyu detaylandırmak şart! Girişte de belirttiğimiz gibi web sitemize ait dosyaları muhafaza eden ve tüm Dünya’nın erişimine sunan hızlı bilgisayarlara web sunucusu denmekte.
Bu sunucularda gerçekleşen veri trafiği ve yayınlama süreçleri de hosting olarak isimlendirilir. Web sunucusu ve hosting kavramları zaman zaman karıştırılabilir. Hosting işlemlerinin yapıldığı bilgisayarları web sunucusu, yayınlama işlemlerini de barındırma hizmeti olarak özetlemek mümkündür.
Hosting; kesintisiz bir şekilde dijital Dünyada var olmamızı sağlayan bir hizmetler bütünü olarak da tanımlanabilir. Web sitelerilerimiz kontrol panelleri üzerinden gelişmiş web sunucularına yüklenir, alan adı (domain) eşleştirmeleri yapılır ve her şey sorunsuz ilerlediyse web sitelerimiz yayın hayatı başlar.
Hosting hizmeti seçerken ne yazık ki en sık yapılan hatalardan biri merdivenaltı firmalarla çalışmak oluyor. Barındırma hizmeti seçerken elbette cazip fiyatlar bulabilmek önemli ancak öncelikle referanslarına, geri bildirim gücüne, altyapısına hatta sözlük yorumlarına ve Şikayetvar verilerine de bakmak gerekiyor.
Türkiye’de iki firma sunucu çözümleri konusunda öne çıkıyor. İlki uzun yıllardır çalıştığım Güzel Hosting, ikincisi ise Veridyen! Veridyen’le çalışmasam da genel olarak gayet iyi yorumlara sahip. Bu ikisi haricinde Natro ve Turhost da mevcut ancak ikisini de önermiyorum. Tabi tercih sizin.
Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Kişisel bir blog ya da orta ölçekli bir kurumsal site için paylaşımlı hosting hizmeti ilk adımda yeterli olabilir ancak bir e-ticaret işletmesinin veya haber sitesinin altyapısını sağlamlaştırmak isterseniz bulut sunucu tarzında bir hosting kullanmanız uygun olacaktır. Öte yandan web sitenizi WordPress CMS sistemi ile kurgularsanız WordPress hosting paketlerini de tercih edebilirsiniz.
Kurumsal Hosting Nedir?
Kısa ve orta vadede trafik alması muhtemel kurumsal web sitelerinin yüksek kapasitedeki web sunucularına ihtiyaç duyacağı muhakkaktır. Yüksek e-posta kotasına veya daha yüksek SSD disklere ihtiyacınız olabilir. Bu gibi talepleri kurumsal hosting hizmeti tarafından rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
Gelişmiş güvenlik altyapılarına sahip kurumsal hostingin Linux ya da Windows hosting hizmetlerin tek farkı e-posta gönderiminde farklı teknolojiler kullanabilmesidir.
WordPress Hosting Nedir?
Web sitesi kurmak konusunda az çok bilgiye sahipseniz ve sitenizi WordPress’te oluşturursanız WordPress Hosting kullanmanız yine avantajınıza olacaktır. Söz konusu bu hizmet altyapınızla yüzde 100 uyumlu çalışır ve WordPress’e özel optimizasyon ayarlarına sahiptir. Kurulumunu hiç bir sorun yaşamadan neredeyse birkaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz.
E-Posta Hosting Nedir?
E-posta hosting sadece e-posta gönderimleri için tercih edilebilecek bir hosting çeşididir. İşletmelerin sahip olduğu e-posta adreslerinin en verimli haliyle çalışmasına yardımcı bu barındırma hizmeti toplu e-posta gönderimlerinin yerine sadece rutin e-posta yazışmalarında kullanılır. Sunucunuz yoğun e-posta trafiğini optimize etmek için düzenlenip uygulanır.
Bana sorarsanız tüm mail trafiğinizi Yandex Mail altyapısına ücretsiz olarak taşıyın derim.
Cloud Hosting (Bulut Sunucu) Nedir?
Haber sitesine ya da e-ticaret sitesine sahipseniz ve yüksek kaynak ihtiyaçlarınız varsa bulut sunucu kullanmanız önerilir. Bulut sunucular kişiye özel ayrılmış kaynakların sanal sunucu hizmetine verilen isimdir. Onlarca bulut sunucuya bölünebilecek fiziksel sunucular web sitenizi hızlandırabilir.
Bulut sunucu kullanırken sistem kaynaklarıyla alakalı bir güncelleme yapmak isterseniz fiziksel sunucunuzu değiştirmenize gerek yoktur.
Sınırsız Hosting Nedir?
Limitsiz hosting olarak da piyasada bilinen sınırsız hosting hizmeti, sunucunun tamamının kullanıcıya ait olabileceği barındırma hizmetidir. Sınırsız hosting paketine sahip kullanıcılar sunucuda sadece tek bir web sitesine yer verebileceği gibi bazı sanallaştırma yöntemlerini kullanarak birden fazla web sitesini da barındırabilir. Sınırsız hosting diğer hosting tiplerine göre daha yüksek kullanım kapasitesi sunar.
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Tek bir sunucu üzerinde birden çok web sitesinin barındırıldığı hesap türüdür. Giriş seviyesi kullanıcılar ve kişisel blog siteleri için uygundur. RAM ve CPU gibi kaynaklar sunucuda bulunan web siteleri tarafından ortak kullanılır.
Bu nedenle paylaşımlı hosting tercih edecekseniz diğer web sitelerinin kaynakları aşırı tüketmesinin web sitenizi yavaşlatabileceğini de unutmamanız gerekir. Elbette tam bir optimizasyonla paylaşımlı hosting’den de sorunsuz verim alınabilir. Çok da gömmemek lazım!
Hosting Satın Almak için Nelere Dikkat Edilmelisiniz?
Hosting hizmetleri genellikle yıllık ve aylık olarak sunulan bir dijital Dünya hizmetidir. Hosting satın almaya veya halihazırda kullandığınız firmayı değiştirmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken ilk konu, girişte de belirttiğim gibi seçmeyi düşündüğünüz firmanın güvenilirliğidir.
Şayet adını sanını daha önce hiç duymadığınız bir firma ile karşılaşır ve benzer firmaların önerdiği hosting hizmetinden farklı bedellerle karşılaşırsanız söz konusu hizmette sorunlar yaşayabileceğinize emin olabilirsiniz.
Ben dahil çoğu arkadaşımız bu aşamaları geçmiş ve sonrasında sağlam firmalarla çalışmanın ne kadar önemli olduğunu deneyimlemişizdir.
Hizmeti; taahhüt edilen hizmet süresinin sonuna kadar kullanamadığınızda web sitenize ait tüm dosyalara bir daha ulaşamama ihtimaliniz de söz konusudur. Merdivenaltı sunucuya erişim sağlayamadığınız için web sitenizdeki dosyalara bir daha ulaşamazsınız; ödediğiniz ücretlere ek olarak içerik üretmek için harcadığınız zaman ve emek de boşa gider.
Bağlıyorum; hosting firması seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu firmanın satış sonrası hizmet ve destek politikası olarak ifade edilebilir. 7/24 erişime açık web siteleri için sadece mesai saatleri içerisinde hizmet veren bir firmayı tercih etmenizi tavsiye etmiyoruz.