Dijital pazarlamanın temellerini biliyor olabilirsiniz hatta bir sosyal medya kampanyası dahi oluşturmuş olabilirsiniz ancak dijital pazarlamanın süratle değişen birçok unsuru vardır ve hepsi farklı senaryolara farklı tepkiler verir.
Dijital pazarlama kariyerinizde odaklanacağınız alanları bulmanıza yardımcı olacak başlıkları paylaşacağız:
Dijital pazarlama, çevrimiçi olarak gerçekleşen tüm pazarlama faaliyetlerinizi kapsar. Daha fazla insan internette gezinmek, bağlanmak ve satın almak için interneti kullandıkça, müşterilerin ilgisini çekme potansiyeli etkisi her yıl artıyor.
İnterneti kullanan insan sayısı 4,95 milyar. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 63’ü demek! Mobil kullanımdaki artış da devam ediyor, 5,31 milyar kişi artık internete erişim için telefonlarını kullanıyor.
Özetle çevrimiçi dünyada erişilmesi gereken çok sayıda potansiyel müşteri var.
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Dijital pazarlama hakkında konuşanların başlama noktası, mevcut dijital kanalların çeşitliliğidir. Trafiği artırmak, potansiyel müşterileri çekmek ve dönüştürmek için kullanabileceğiniz yedi ana dijital pazarlama kanalı vardır.
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı (PPC)
- Sosyal Medya Pazarlamacılığı
- İçerik Pazarlama
- E-posta Pazarlama
- Mobil Pazarlama
- Bağlı Pazarlama
Bunların en yaygın dijital pazarlama kanalları olsa da gelişen dijital ortamın daha fazlasını sunabileceğini unutmayın.
SEO Pazarlaması veya Web Sitesi Pazarlaması
İçeriğinizin, ürününüzün veya hizmetinizin çevrimiçi olarak nasıl ve nerede bulunacağını belirleyen Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), dijital pazarlamada büyük bir rol oynar. Pazarlamanıza dahil edilecek unsurlar şunlardır:
- Anahtar Kelimeler: Arama oranları yüksek, rekabeti düşük, markasız ve markalı anahtar kelimeler.
- Yerel SEO – Yerel odaklı içerik (dizinler) ve anahtar kelimeler.
- Sayfa Dışı SEO – Harici ve üçüncü taraf geri bağlantılar.
- İçerik – İçeriğe serpiştirilmiş anahtar kelimeler ve dahili bağlantılar.
- Arama Motoru Pazarlaması: Ücretli pazarlama kampanyaları, örneğin Google Ads, PPC, vb.
Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
Arama Motoru Pazarlaması (SEM), organik trafiğe odaklanan SEO’nun aksine, tamamen ücretli arama reklamcılığı optimize etmekle ilgilidir. SEO ve SEM için pazarlama teknikleri farklı olsa da ikisinin de birlikte çalışması gerekir.
PPC Reklamcılığı
PPC terimini birçok kez duymuş olabilirsiniz ancak bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Tıklama Başına Ödeme anlamına gelir ve bir reklamdan web sitenize veya açılış sayfanıza yapılan her tıklama için ödeme yaptığınız hedefli bir çevrimiçi reklamcılık yöntemidir.
PPC kampanyanız potansiyel müşterileri web sitenize veya açılış sayfanıza (landing) yönlendirdiğinden, bu sayfaların önceden optimize edildiğinden emin olmalısınız. Ayrıca bir teklif stratejisi seçmeniz, anahtar kelimeleri araştırmanız ve bir bütçe belirlemeniz gerekir.
İçerik Pazarlama
Çevrimiçi dünyada dağıtmak için tonlarca içerik oluşturabilirsiniz ancak burada anahtar, performans gösteren harika ve kusursuz dijital içerikler oluşturmaktır.
İçerik pazarlaması; satış hunisinin tüm aşamalarında kullanılabilen videolar, bloglar, e-postalar, web seminerleri, sosyal medya gönderileri ve e-kitaplar gibi çok çeşitli biçimleri kapsar. Hakkıyla yapılan içerik pazarlamasının faydaları, artan web trafiği, abone sayısındaki artış, artan satışlar ve elbette sadık müşterilerdir.
Influencer Pazarlama veya Sponsorlu İçerik
Influencer pazarlama birkaç yıl önce dikkatleri üzerine çekti ve artık dijital pazarlama dünyasının önemli bir parçası. Özetle, bir markanın sosyal medyadaki bir etkileyici, ünlü veya sektör lideri ile işbirliği yapmasıdır. Mikro etkileyiciler, markanızı büyük bir bütçe olmadan tanıtmanın harika bir yolu olabilir.
E-Posta Pazarlama
E-posta pazarlaması, pazarlama mesajlarını hedeflenen abonelere iletmek için yapılandırılmış, sistematik bir süreçtir. E-posta, çevrimiçi iletişimin en eski biçimidir ve müşterileri satış hunisinden geçirme ve dönüşüm sağlama konusunda hâlâ çok etkilidir. Unutmayın; potansiyel müşterileriniz, etkileşime girebileceğiniz harika bir kanaldır.
Sosyal Medya Pazarlamacılığı
Sosyal medya pazarlaması, herhangi bir modern pazarlamacının araç setinde önemli bir parçadır. Çeşitli içerik türleri aracılığıyla müşterilerle bağlantı kurmanın heyecan verici ve etkili yollarını sunar.
Bir zamanlar sınırlı sayıda sosyal kanal varken, hayatımıza giren ağlar her geçen gün büyüyor ve yeni kullanıcıları çekiyor. Bu, pazarlamacılar için harika fırsatlar sunar: TikTok’taki viral olasılıkları veya WeChat’teki canlı yayın özelliklerini bir düşünün.
Sosyal medya pazarlaması söz konusu olduğunda araştırmanızı derinlemesine yapın ve kanallarınızı akıllıca seçin. Önemli olan her kanalda olmak değil, markanız ve hedef kitleniz için doğru ağlarda olmak.
Bağlı Pazarlama
Bağlı kuruluş pazarlaması, işletmelerin, bağlı kuruluşlar üzerinden yönlendirilen her bir müşteri için ilişkili kuruluşlarına ödeme yaptığı performans tabanlı bir dijital pazarlaması mecrasıdır. Bağlı kuruluş pazarlama ödemelerinin en net kuralı, reklam verenleri boşa yapılan harcamalara karşı savunmaktır. Bu strateji genellikle etkileyiciler, blog yazarları, büyük yayıncılar veya e-postalarına reklam ekleyen şirketler tarafından kullanılır.
Video Pazarlama
Araştırmalara göre pazarlamacıların yüzde 81’i video pazarlamanın satışlar üzerinde doğrudan ve olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor. Bu, 2016’dan beri videonun satış sağlamadaki rolünde istikrarlı bir büyüme anlamına geliyor ve video pazarlama 2022’de de büyük bir trend olmaya devam ediyor.
Video, en popüler içerik biçimlerinden biridir ve TikTok ile Instagram’ın son zamanlarda video içeriğine odaklanması, kitle etkileşimi ve potansiyel müşteri yaratmadaki rolünü sağlamlaştırdı.
SMS Pazarlama
SMS (veya kısa mesaj hizmeti) pazarlaması, önceden izin vermiş potansiyelli müşterilere promosyon kampanyaları veya işlem mesajları göndermenin etkili bir yoludur. Bu kanal özetle sms pazarlama, müşterilerle iletişim kurmak, destek sağlamak, ürünleri tanıtmak ve işlem mesajları göndermek için kullanılabilir.
Dijital Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?
Dijital pazarlama, size segmentasyon yoluyla belirli kitleleri hedefleme yeteneği verir. Bunun anlamı, çevrimiçi pazarlama kampanyalarınızda bireyleri konumlarına, demografik özelliklerine (örn. cinsiyet, yaş, iş rolü) veya psikografik özelliklerine (hedefler, arzular, ilgi alanları) göre hedefleyebilirsiniz. Ancak herhangi birini hedeflemeden önce kiminle bağlantı kurmak istediğinizi bilmelisiniz. Bunu yapmanın yolu, bir alıcı karakteri tanımlamaktır.
Dijital pazarlama, uygun maliyetli olmasının yanı sıra ölçülebilirdir. Temel Performans Göstergelerini (KPI) kolayca seçebilir ve dijital kanallarda takip edebilirsiniz.
KPI’ların sırrı, önemli olan metriklere odaklanmaktır. Sosyal medya kanallarındaki beğeniler veya yorumlar gibi gösterişli ölçümlerden kaçının. Bunun yerine, dönüşüm oranları, satışlar ve gelir gibi ölçülebilir sonuçları gösteren net, eyleme yönelik KPI’lar belirlemeniz gerekir.
Çevrimiçi gürültüyü azaltmak için pazarlamacıların alakalı ve zamanında içerik oluşturması gerekir.
Dijital hızlıdır. Bu, içeriği veya kampanyaları hızla uyarlayıp değiştirebileceğiniz anlamına gelir. Sosyal medya kampanyalarınızdan birinin performans göstermediğini fark ettiğinizde bu çok büyük bir avantaj olabilir. Bunun bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için hedef kitleyi daraltabilir, konumu değiştirebilir veya mesajlaşmayı düzenleyebilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına geri bildirimleriniz bizim için çok önemli! Pazarlama tutkunları için özel olarak hazırladığımız yazımızı ve DMM Turkey’i yorumlamanız bizleri motive edecek.